Sanna Kurki

Sikaa vai soijaa?

Kuuntelin taannoin kahden ystäväni keskustelua ruoasta ja syömisestä. Toisen ruokavalinnat perustuvat terveellisyyteen, oman kehon tuntemuksiin ja lisäaineettomuuteen. Hän ei tietoisesti välttele lihaa. Sen sijaan hän käyttää sitä harvoin ja valikoidusti.

Toisella syömisen ratkaisee kotimaisuus ja maku sekä helppous. Hän käyttää lihaa ja luomutuotteita silloin kun niitä on sopivasti tarjolla, mutta ei ole niiden suhteen ehdoton.

Kumpikin kertoi omista ruokailutottumuksistaan innostuneesti. Kuitenkaan kumpikaan ei arvostellut toisen arvoja, vaikka niissä eroja olikin. Toki erot eivät olleet perustavaa laatua tai suoranaisia vastakohtia kuten vaikkapa vegaanilla ja lihansyöjällä, mutta mielestäni oli hienoa, että he eivät syyllistäneet toistensa valintoja vaan kertoivat positiivisesti omistaan.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukset ovat muuttuneet ajan saatossa. Nykyään varhaiskasvatuksen aterioissa suositaan leikkeleiden sijaan kasviksia, on vähennetty punaista lihaa sekä pyritään pitämään yksi kasvispäivä viikossa. Moni kunta miettii jopa vegaanisen ruoan tarjoamista kouluissa vähintään kerran kahdessa viikossa.

Mihin tämä vegaanisen ruoan syömiseen pakottaminen perustuu? Vegaanit perustelevat omia valintojaan eläinten suojelemisella. Kuitenkin ravintoketju maapallolla on raaka. Vain osa eliöistä syö kasvikunnan tuotteita, muut syövät toisia eläimiä. Ihminenkin on eläin, korkeimman asteen kuluttaja, joka voi hyödyntää kaikkia ravintoketjun alempia osia.

Minusta ympäristön kannalta tärkeintä on, että pyrimme käyttämään mahdollisimman lähellä kasvaneita raaka-aineita. Suomessa on toistaiseksi varsinkin etelä -Suomea pohjoisempana sellainen ilmasto, että se soveltuu märehtijöiden ravinnon tuotantoon paremmin kuin ihmiselle suoraan sopivan ravinnon. Soijaa täällä ei juuri pysty kasvattamaan ja ulkomailta tuodun soijan takia on jo tuhoutunut paljon sademetsää. Kotimaiset valkuaiskasvit sopivat paremmin eläinten kuin ihmisen ruoansulatusjärjestelmälle.

Minulla ei ole mitään sitä vastaan, jos joku haluaa olla syömättä lihaa, kalaa, kananmunia, maitotuotteita, liivatetta jne. En ole pakottamassa häntä siihen. Mutta en ymmärrä miksi hän voi kieltää minulta lihansyönnin. Kyllä minäkin syön kasviksia ja valitsen joskus jopa kasvisvaihtoehdon lihan sijaan, mutta en hyväksy sitä, että minut pakotetaan syömään pelkkiä kasvikunnan tuotteita, jos en itse sitä halua. Uskon että valinnanvapaus toimii tässä asiassa pakkoa paremmin.

Sanna Kurki

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet