Kaj Bärlund

Vallan kieli

Ennen Yhdysvaltain presidentin vaaleja en ollut seurannut tarkkaan Donald Trumpin uraa. Republikaanien ehdokkaan törkeä käytös Hillary Clintonia kohtaan vaalikeskusteluissa sai minut kuvittelemaan, ettei maa, joka perinteisesti on puolustanut sivistysvaltion periaatteita voi mitenkään valita häntä presidentiksi. Olin siis väärässä.

Kuten tiedetään Trumpin meno on vain kiihtynyt.

Valtiotieteen kannalta uusi ilmiö on presidentin aamuöinen Twitter-viestien käyttö vallan välineenä. Avustajiensa vielä nukkuessa vähäuninen presidentti laukaisee ilmoille muutaman lauseen rykäisyjä milloin mistäkin aiheesta.

Parasta pataa Venäjän presidentin kanssa.

Suuri osa lukijoista ottaa kummalliset viestit vakavasti varmuuden vuoksi. Mutta Trumpin vaatiessa edustajain huoneen Venäjä-tutkinnan lopettamista avustajat kiirehtivät korostamaan, että kanta oli ainoastaan presidentin ”mielipide”.

Eli tässä tapauksessa siihen ei pitänyt suhtautua vakavasti.

Yleisesti kaiketi ajatellaan, ettei Trump perehdy asiakysymyksiin erityisen hyvin. Sen sijaan hän pitää jyrkkien mielipiteiden lausumisesta lonkalta erittäin suuristakin aiheista.

Ajankohtainen esimerkki oli presidentin lausahdus että ”kauppasodat ovat mukavia ja niitä on helppo voittaa”. Tuskin kukaan on samaa mieltä, mutta on syytä pelätä että Trump pysyy kannassaan tosiseikoista riippumatta. Ja maailma vapisee.

Viime Euroopan kiertueellaan Trump piti kovasti meteliä eurooppalaisten valtioiden, erityisesti Saksan, liian alhaisista puolustusmenoista.

Trump sai sieltä täältä hyväksyviä nyökkäyksiä kun kuviteltiin Trumpin pelkäävän Venäjän aikeita.

Helsinkiin tullessaan Trump oli kuitenkin parasta pataa Venäjän presidentin kanssa.

Miten Putinin kaltaisen mukavan kaverin torjumiseksi tarvitaan kovasti lisää pyssyjä?

Ei ole epätavallista, että moni tietämätön on erityisen varma kannastaan.

Kun maailman mahtavin poliitikko asettuu tähän ruotuun, hälytyskellojen tulisi viimeistään ruveta soimaan.

Kaj Bärlund

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet