A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Miten tukitaan veroreiät

Kuinka reilua on, että keskituloisen ansioista verotetaan yli 40 prosenttia ja hyvätuloisen ansioista yli puolet?

Kohtuullisuuden ja oikeudenmukaisuuden pitäisi olla teemoja, joista pääministeri Juha Sipilän hallituksen tulisi puhua tämän vuoden budjettiriihessä. Missä kulkee verorasituksen raja, jonka jälkeen maksu- ja työhalut kaikkoavat? Kun raja ylittyy, verotus alkaa toimia työllisyys-, yritys- ja sosiaalipolitiikkaa vastaan.

Kova verotus on pohjoismainen tapa tasata tuloeroja.

Tasaus on toiminut vähäisen työttömyyden oloissa. Kun työttömien määrä on kohonnut lähelle 10 prosenttia työvoimasta ja 100 000 nuorta aikuista ei käy töissä tai opiskele, tulontasauksesta on kehittynyt sosiaalipoliittinen loukku. Ihmisten ei kannata mennä töihin ja ryhtyä maksamaan veroja.

Liian moni kokee olevansa väärin kohdeltu."

Liian moni kokee olevansa väärin kohdeltu, kun palkasta ei jää tarpeeksi euroja käteen.

Kokoomus ja siniset haluaisivat oikoa tätä epäkohtaa, mutta keskusta haluaa lisätä tulonsiirtoja pienituloisten hyväksi.

Erimielisyydet johtavat siihen, ettei tuloloukkujen syntymekanismeja vieläkään korjata. Keskituloisen palkansaajan sadan euron palkankorotuksesta menee 47 euroa veroihin, eläketuloja verotetaan kovemmin kuin palkkoja ja korkeimmista tuloista peritään lama-aikana säädettyä solidaarisuusveroa, vaikka kansankunta elää kukkeinta nousukautta.

Verotus on jäänyt ajastaan jälkeen, kun yhä useammat palvelut siirtyvät verkkoon. Virtuaalipalveluja on vaikeampi verottaa kuin perinteistä tavarakauppaa. Mitä suurempi osa palveluista välttää verotuksen, sitä kovemmaksi nousee paine palkkaveron ja kiinteistöveron korottamiseen. Tämä lisää tavalliseen kansalaiseen kohdistuvaa verorasitusta, sillä tavallinen suomalainen on sidottu kotikontuihinsa.

Merkittävä veroreikä repeää, kun hyvin koulutetut nuoret aikuiset muuttavat töihin ulkomaille. Jäljelle jäävät maksavat laskun.

Politiikan pitäisi keskittyä nykyistä enemmän tulevaisuuteen ja veromalleihin, jotka kannustaisivat asumaan ja tekemään työtä Suomessa.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet