Merja Forsman

Ötökät pulassa

Pihallamme ei lentänyt perhosen perhosta neljä vuotta sitten. Tänä kesänä olemme saaneet ihastella runsaasta mehiläisten, kukkakärpästen, perhosten ja yökkösten touhuilusta. Ero on pörisyttävä!

Yhtä nurmikkoa ja terassia ollut pihamme muuttui eläväksi, kun istutimme perennoja (mirrinminttuja, punahattuja, ruusuruohoja, maksaruohoja, mäkimeiramia, syysastereita) ja loimme piiloja, joiden kätköissä hyönteiset ovat voineet piileskellä, pesiä ja talvehtia (risuaitoja, Bugs & bees -hyönteishotelleja, talventörröttäjiä ja lehtikasoja).

Hyönteiset ovat tärkeä osa toimivaa ekosysteemiä. Ne varmistavat hyvän sadon ja hoitavat biologista kasvinsuojelua. Puutarhurin riemuksi ne myös houkuttelevat siilejä, lintuja ja muita elämiä.

Se mitä meidän pihallamme tapahtui, ei ikävä kyllä ole osoitus maailman tilasta.

Tutkijat kertovat vakavasta ongelmasta: hyönteisten määrä on romahtanut neljäsosaan viimeksi kuluneiden 25 vuoden aikana.

Ihmisten kannalta ikävintä on pölyttäjien määrän hupeneminen, sillä noin kolmasosa ruoastamme on riippuvaisia pölyttäjistä. Me tarvitsemme kimalaisia, erakkomehiläisiä, perhosia ja kaikenmoisia kärpäsiä. Ilman niitä emme saa marjoja, hedelmiä ja vihanneksia.

Todennäköisiä syitä hyönteiskadolle ovat kemialliset torjunta-aineet, ilmastonmuutos, luonnonalueiden väheneminen ja perinteisten maatalouden luomien niittyjen, ketojen, ahojen, peltojen ja pientareiden katoaminen.

Tietokirjailija Jussi Viitala esitti Ylen uutisissa 2.8.2018, että teiden varsia tulisi käyttää niitty- ja ketokasvien suojeluun. Suomessa on lähes puoli miljoonaa kilometriä teitä liuskoineen.

”Jos niistä edes pieni osa saataisiin ketokasvien suojeluun, olisi näiden kasvien tulevaisuus paljon valoisampi ja tienkäyttäjätkin voisivat ihailla kesäisten tien reunojen kauneutta.”

Lisää niittyjä, lisää pölyttäjiä – lisää satoa.

Porvoo! Löytyisikö meiltäkin nurmikkokenttiä, joita voisi muuttaa kedoiksi? Paikkoja, joiden annettaisiin ahkeran hoitamisen sijasta päätyä pölyttäjien keitaiksi?

Kukin voi myös omalla pihallaan auttaa hyönteisiä ja hyötyä suuremmasta sadosta. Se on itse asiassa aika helppoa, sillä ekologisin piha syntyy, kun ei tee juuri mitään!

Merja Forsman

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet