Laura Pulkkinen

Porvoon ihme

On jälleen se aika vuodesta. Porvoolaisissa ravintoloissa käy kova Smaku-kuhina ja annoksia maistellaan uteliaina herkutellen.

Some täyttyy Smaku-kuvista ja äänestys Porvoon Makuaarteesta käy kuumana Uusimaan netissä.

Tiistaina 14. elokuuta ryhmä maamme kovimpia ruokatoimittajia saapui Smaku-kierrokselle (UM 14.8.) ja jälleen yksi kysymys nousi vahvasti esille.

Miten on mahdollista, että näin pienessä kaupungissa on näin monta huippuravintolaa ja että nämä ravintolat tekevät näin saumatonta yhteistyötä, että Smakun kaltainen tapahtuma voidaan toteuttaa?

Yhteistyö on koko tapahtuman ydin. Yhteistyö on minkä tahansa menestyvän tapahtuman ydin. Mukana olevien toimijoiden on aidosti haluttava olla tapahtumassa mukana, ja nähtävä se tosiasia, että yhteistyöllä saadaan aikaan jotain sellaista, joka ei olisi yksin mahdollista. Smaku mahdollistaa kohtaamisen, ihmisten liikkumisen ravintolasta toiseen, tutustumisen matalalla kynnyksellä porvoolaisiin ravintoloihin. On ilo onnistua ja nähdä naapurinkin onnistuvan.

Tapahtuma lisää myös yhteistä tekemistä, yhteisöllisyyttä. Hyvän ruuan ympärille kokoonnutaan nauttimaan, kuin ennen muinoin leirinuotiolle. Kokemus halutaan jakaa ja kokea toisten kanssa, osana jotakin yhteistä. Viisi Tähteä Median päätoimittaja Eeropekka Rislakki totesi tiistaisella toimittajakierroksella, että Suomessa on neljä ruokakaupunkia: Helsinki, Turku, Tampere ja Porvoo. On ilo, että kuuman kesän, reissujen ja tapahtumien jälkeen omassa kotikaupungissa pääsee vielä nauttimaan loppukesän tapahtumien tunnelmasta kesässä viipyillen.

Smakussa yhteistyö näkyy myös siltä osin, että se tuotetaan täysin porvoolaisin voimin. Kaikki valokuvauksesta äänentoistoon ja somistuksesta grafiikkaan ja nettisivuihin toteutetaan porvoolaisten yrittäjien kanssa yhteistyössä. Mielestäni on huomionarvoista jo itsessään se, että Porvoosta löytyy niin rautaisen taidokasta ammattitaitoa ja innokkuutta yhteistyöhön, että muualta ei tulisi mieleenkään lähteä edes kysymään. Tämäkin yhteistyö vaatii luottamusta, yhteiseen hiileen puhaltamista sekä intoa tehdä yhdessä ja olla mukana toteuttamassa.

Sillä tavalla se on mahdollista. Yhteistyöllä.

Kirjoittaja on Smaku Porvoo -ruokatapahtuman tuottaja.

Laura Pulkkinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet