Eija Quinlan

Smaku on ravintolan käyntikortti

Juha Perämäki

Smaku on monella tavoin poikkeuksellinen ruokatapahtuma näin pienessä kaupungissa. Innostus, joka Porvoossa tänäkin vuonna koetaan Smakua kohtaan on käsinkosketeltava. Smaku-annoksia on myyty jo satoja ja suosio on yllättänyt ravintolat.

Smakun maistelu itsessään on jännittävä kokemus Saat istuutua kauniisti katetun pöydän ääreen hienossa ravintolassa tai vähän rennommassa paikassa. Ravintola tulee samalla tutuksi, kun maistelet viiden euron hintaista signature dish -annosta. Ehkä sinne on helpompi tulla takaisin toisenkin kerran, ja syödä vaikka lounas tai illallinen.

Jotkut tämän vuoden Smakut ovat mielestäni hämmästyttäviä, jotkut taas vähemmän hämmästyttäviä, mutta makuasioista ei voi kiistellä.

Osallistuvien ravintoloiden riski on siinä, jos smakuilijan saama asiakaspalvelu on kehnoa tai Smakut loppuvat kesken tai jos ravintola yrittää päästä liian helpolla ja tekee liian tavallisen tai vaivattoman Smaku-annoksen, joka ei asiakkaan mielestä olekaan viiden euron arvoinen. Ravintoloitsija siinä loppupeleissä häviää, jos asiakas ei enää viitsi mennä kyseiseen ravintolaan uudelleen, koska ei saanut hyvää Smakuakaan.

Smaku-lista on tänäkin vuonna monipuolinen. Tarjolla on maistelupaloja äyriäisistä ranskalaisiin leivoksiin. Menen ensi tilassa maistelemaan Café Rongon vegaanisen kirsikka-suklaakakun ja Bistro Gustafin 1700-luvulta olevan jälkiruokaklassikon. Herkuttelin jo Glassikon Paris Brest tuulihatulla, ja nautin sen ranskalaisuudesta. Pidän perunasta, joten Bistro Sinnen Potuttaako peruna-annos on myös maistelulistallani.

Olin viime viikolla mukana ruokatoimittajien Smaku-kierroksella. Tunsin ylpeyttä ollessani porvoolainen toimittaja heidän joukossaan; niin vaikuttuneita he olivat pienen kaupungin intiimin ja korkeatasoisen tapahtuman annista. Heidän kirjoittamansa artikkelit tuovat kansallistakin julkisuutta pienen kaupungin suurelle ruokatapahtumalle, jolla on hämmästyttävän positiivinen noste tänäkin vuonna.

Muistakaahan äänestää suosikkianne uusimaa.fi/smaku osoitteessa. Yleisöäänillä on merkitystä Porvoon Makuaarretta 2018 valittaessa. Ja lähtekää oikein porukalla Taidetehtaalle Smakun päätapahtumaan!

Eija Quinlan

Eija Quinlan

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet