Markus Koivisto

Väestöräjähdys uhkaa

Kun ekologinen tietoisuus heräsi 1970-luvulla, huomion keskipisteeksi nousi väestönkasvu. Maapallon räjähdysmäisesti etenevä väestönkasvu näytti vääjäämättä johtavan ihmiskunnan tuhoon. Liian suuri väestö söisi ruokavarastot tyhjiksi ja kuolisimme kaikki nälkään.

Tämän jälkeen huokaistiin helpotuksesta, kun arvovaltaisissa asiantuntijapiireissä arvioitiin, että maailman väkiluku oli piakkoin saavuttamassa huippunsa ja kääntyisi laskuun.

Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että huokaisimme ennenaikaisesti. Viimeaikaisten ennusteiden mukaan holtiton väestönkasvu näyttää jatkuvan. Kasvun veturina toimii Saharan eteläpuolinen Afrikka, jossa yli 75 prosenttia väestöstä elää ilman sähköä. Näissä alkukantaisissa oloissa nainen synnyttää keskimäärin 4,6 lasta.

Moni ihmiskuntaa koetteleva ongelma on suoraan yhteydessä väestönkasvuun. Ilmastonmuutos kiihtyy väestönkasvun seurauksena. Valtamerten muoviongelma kärjistyy väestönkasvun myötä. Asfaltti korvaa luonnon, jolloin useat kasvi- ja eläinlajit kuolevat sukupuuttoon. Kalat loppuvat ryöstökalastuksen vuoksi. Ihmisten ruokkimiseen käytetyn myrkkyavusteisen viljelyn takia mehiläiset vähenevät. Ruoka kallistuu. Nälänhädät yleistyvät. Sodat ja erityisesti sisällissodat lisääntyvät.

Väestöräjähdys synnyttää pakolaiskriisejä. Jos Afrikan yhteiskunnallisia oloja ei saada paremmalle tolalle, Afrikasta tulee suuntautumaan massiivinen, kymmenien tai jopa satojen miljoonien ihmisten muuttoliike Eurooppaan. Eurooppa ei kestä sellaista invaasiota. EU:n olisi käytävä kiinni ongelman ytimeen, joka on Afrikan takapajuisuus

Afrikka tarvitsee nykyaikaista infrastruktuuria, taloudellista kehitystä ja parempia elinoloja. Elinolojen parantuessa myös syntyvyys laskee. Aivan erityisesti on kiinnitettävä huomiota afrikkalaisten naisten koulutukseen. On vahvistettava naisten itsemääräämisoikeutta. Totta kai tarvitaan myös terveyskasvatusta, jossa painottuu perhesuunnittelu.

On selvää, että Afrikka ei selviä näistä haasteista ilman kansainvälistä apua.

Minusta tuntuu, että meidän on nyt vaadittava päättäjiltä sanojen ohella konkreettisia tekoja, jotka tähtäävät Afrikan räjähdysmäisen väestönkasvun hillitsemiseen.

Markus Koivisto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet