Sanna Kurki

Jos uusjakoa ei olisi tehty

Talo, jossa asun, sijaitsee kylän laitamilla pellon ja metsän rajalla. Talo ei kuitenkaan ole sijainnut aina samalla paikalla. Se on siirretty nykysijalleen 1930-luvun alussa uusjaon aikaan. Tuohon asti talo sijaitsi aivan kylän keskustassa. Olen usein miettinyt millaista elämä olisi, jos uusjakoa ei olisi toteutettu. Talo tuskin olisi edes nykyisellä omistajasuvulla, koska talon silloinen omistaja ei halunnut lähteä siirtämään taloa uusjaon määräysten mukaisesti, vaan myi talon mieheni äidinisän vanhemmille.

Mutta kuvitellaanpa. Talon alkuperäinen sijainti oli nykyisellä Kolisevantiellä, vanhan työväentalon naapurissa. Siis olisi ainakin lyhyt matka kauppaan. Voi olla, että kaupassa tulisi käytyä useammin eikä aina niin suunnitellusti. Mutta jos jotain unohtuisi, sen voisi vielä helposti kipaista hakemaan. Toisaalta siis plussaa helppoudesta, mutta ehkä myös vähän miinusta hetken mielijohteista. Lasten koulumatka alakouluun olisi ollut 650 metriä. Täällä he kävivät naapurikylän koulua, jonne matkaa kertyi 1,6 kilometriä. Lasten mielestä olisi varmaankin ollut plussaa. Tosin autokyydin kouluun olisi saanut varmasti vieläkin harvemmin.

Nykyinen yritystoimintamme ja työpaikkani sijoittuu samalle tontille kuin tämä talokin. Se ei mahtuisi eikä saisi edes lupaa sijoittua asemakaava-alueelle tiheän asutuksen keskelle, joten työmatkani olisi huomattavasti pidempi ja joutuisin luultavasti kulkemaan sen pääsääntöisesti autolla. Ehdoton miinus siis. Myös maatilan hoitaminen hankaloituisi pidemmän välimatkan takia, joten siitäkin miinusta. Meillä on useampi kissa. Kylän keskustassa ne eivät voisi toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä yhtä hyvin kuin täällä. Miinusta taas. Kylässä naapureita olisi vieri vieressä ja kavereita niin lapsilla kuin aikuisilla lähempänä enemmän. Toisaalta hyvä asia varsinkin lasten mielestä, mutta toisaalta oma rauha vähenisi ja ehkä ikkunaverhot olisivat useammin kiinni. Tasapeli? Täällä laitamailla voi melko huoletta käyttää moottoroituja laitteita, mutta kylän keskellä ei pärinää kuunnella hyväksyvästi. Siitä miinusmerkki.

Täällä pihasauna ja lampi toimivat kesämökkinä samalla tontilla talon kanssa. Ne eivät taitaisi sopia keskellä kylää olevalle tontille. Piiiiitkä miinus.

Lopputuloksena, minun näkökulmastani, uusjako oli onnenpotku.

Kirjoittaja nauttii sijainnistaan.

Sanna Kurki

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet