Mika Laurila

Bongaa nöyrä kerskailija

Syksy on keräilyn ja metsästyksen aikaa. Vesi, valo ja maaperän ravinteet ovat valmistaneet mättäät täyteen superfoodia. Karhun metsästysaika alkoi viikko sitten, samoin sorsan. Hirveä ja metsäjänistä saa saalistaa syyskuusta alkaen.

Keräily onnistuu myös urbaanissa ympäristössä. Sarjakuvat, postimerkit, rahat, rannekellot, viskit ja vinyylilevyt ovat klassisia keräilykohteita. Astetta eksoottisempia ovat moottorisahat, Ford Cortinat, Commode 64 -tietokoneet, toisen maailmansodan kartat ja Jarmo Myllyksen urallaan käyttämät kypärät.

Kun Arabia laski 9. elokuuta liikkeelle uuden Muumi-mukin, nousi kyseisen keramiikan kilohinta hetkessä linnunradan ylälaitaan. Netissä mukia myytiin seuraavana päivänä hintaan 700 euroa.

Keräilykulttuuri muuttuu jatkuvasti, mutta ihmisten sisäinen tarve hankintoihin ei katoa. Numismaatikkojen ja filatelistien joukot ovat vanhentuneet – ukkoutuneet lähinnä. Lätkäkorttien parissa kasvaa uusi sukupolvi.

Nimikirjoituksiakaan ei enää juuri kerätä, vaan tilalle ovat tulleet julkkisselfiet. Geokätköily on sekin nykypäivän keräilyä.

Kannattaa tarkkailla myös omia tapojaan.

Myös ihmisten luonteenpiirteitä voi bongata samaan tapaan kuin lintuja, perhosia tai niittykasveja.

Yksi bongattava ilmiö on humblebragging eli nöyryyskerskailu, joka Independent-lehden mukaan on yksi ärsyttävimmistä sosiaalisista tavoista. Sitä ei välttämättä tarvitse hakemalla hakea, sillä Harvardin ja North Carolinan yliopistoissa tehdyn tutkimuksen mukaan 70 prosenttia ihmisistä on sen huomannut.

Lapsi saattaa tulla upean kuvan kanssa noutamaan kehun leikkien vaatimatonta: ”Tää on yksi rumimmista piirustuksista, jonka olen tehnyt.”

Humblebraggauksessa aikuinen tekee saman. ”En osaa säätää uuden auton ilmastointia enkä peruutustutkaa. Olisipa vielä se nelivaihteinen Datsun.” Tai kesäloma-aikaan mahdollisesti kuultu: ”Tosi vaikeaa valita, kun meillä on samalle päivälle VIP-liput Cheekin viimeiselle keikalle, kutsu ravintolan avajaisiin ja ennakkonäytös teatterissa. Olisi niin kiva olla vain kotona.”

Siitä vaan syksyn mittaan bongaamaan. Samalla kannattaa tarkkailla myös omia tapojaan. Kriittisesti. Ettet vaan huomaamattasi ärsytä muita.

Mika Laurila

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet