A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Kuinka paljon on paljon

Muutamien uutisten taustoja kannattaa tutkia.

Asuntokaupan kerrottiin romahtaneen kesäkuussa. Elokuussa Tilastokeskus teki tarkistuslaskennan ja kertoi vanhojen asuntojen myynnin lisääntyneen viidellä prosentilla eli paljon. Valeuutisen taustalla oli viranomaisten välinen tietokatkos ja väärät johtopäätökset.

Romahdusta ei tullut. Sen sijaan asuntokaupat kohdistuvat aikaisempaa suurempiin ja kalliimpiin asuntoihin. Perheet haluavat kohentaa asumistaan hyödyntämällä alhaista korkotasoa ja pyrkimällä eroon kalliista vuokra-asunnoista.

Tänä vuonna valmistuu 45 000 uutta asuntoa. Ne vauhdittavat väestön siirtymistä maalta taajamiin. Kaupunkien runsaat palvelut saavat ihmiset muuttamaan, vaikka asuntoministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) yrittää aatteellisin perustein estää kaupungistumista.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) haluaisi, että kuluttajat suorittaisivat vapaaehtoisen tukimaksun katovuodesta kärsivien maatilojen auttamiseksi. Tämä tulisi hallituksen juuri esittämän maatalouden 60 miljoonan euron kriisipaketin lisäksi.

Kaiken lisäksi Sipilän hallitus on tehnyt joka vuosi maataloudelle kriisipaketin satotuloksesta riippumatta. Veronmaksajat tukevat jo tälläkin hetkellä jokaista maatilaa 50 000 eurolla vuodessa ja jokaista maatalouden työpaikkaa 35 000 eurolla vuodessa.

Yleinen harhaluulo on, että maakuntien väliset elintasoerot olisivat kasvaneet."

Yleinen harhaluulo on, että maakuntien väliset elintasoerot olisivat kasvaneet. Tuoreen tutkimuksen mukaan ainoastaan palkkaerot ovat kasvaneet. Korkea verotus ja tulonsiirrot ovat pitäneet huolta elintason tasoittumisesta. Korkeampien palkkojen alueilta siirretään rahaa matalampien palkkojen alueille.

Ruotsissa vellova maahanmuuttokeskustelu on saanut Juha Sipilän tutkimaan YK:n pakolaisjärjestön tilastoja. Niiden mukaan yli 90 prosenttia Välimeren ylittävistä pakolaisista ei pakene sotaa tai vainoa. Vielä neljä vuotta sitten Sipilä oli valmis antamaan Kempeleen kotinsa näille pakolaisille. Näin ääni muuttuu kellossa.

Näin se on, että uutisia tärkeämpiä ovat uutisten selitykset ja taustat.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet