LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Upseerin tarina yksissä kansissa

Kesän 2018 aikana on ilmestynyt uusi kirja: Legendaarinen Majewski.

Kirja on Rukajärven suunnan historiayhdistys ry:n julkaisema, kirjoittajina Ossi Laine, Erkki Ylisippola ja Tenho Tikkanen.

Kirja kertoo pataljoonan komentaja, evl.A. Majewskin kaatumisesta 10.10.1942 Rukajärven rintamalla ja koko Rukajärveä järisyttäneestä tapahtumasta, josta tieto levisi välittömästi.

Upseeri, jonka piti olla kuolematon, oli kaatunut!

Teoksessa on Majewskin kaatumisesta kertomuksia, jotka ovat erilaisia riippuen kertojasta, mutta ne on julkaistu sellaisena kun kertojat ovat ne esittäneet. Lukijan päätettäväksi jää, mikä kertomuksissa on totta.

Kirjasta lukija saa myös kuvan siitä, minkälaista elämä sodan aikana oli rintaman tuntumassa.

Teoksessa on myös paljon tietoa Majewskin irtaimistosta, jonka yhdistys sai lahjoituksena 2017 Rukajärvi keskukseen Lieksaan.

Majewskin aviopuoliso, farmaseutti, taiteilija Helga Sonck-Majewski (1916–2015) jatkoi elämäänsä Porvoossa, missä toimi sekä farmaseuttina että taideakatemian maisterin tutkinnon jälkeen vapaana taiteilijana.

Kirjassa on runsaasti valokuvia ja muita dokumentteja, mistä saa kuvan sodan aikaisesta elämästä ja oloista.

Arnold Majewski on haudattu Turun vanhalle hautausmaalle ja puoliso Helga on oman toivomuksensa mukaisesti haudattu tuhkauurnassa Porvoon Näsin hautausmaalle.

Lisätietoja: www.rukajarvensuunnanhistoriayhdistys.fi

Kirsti Sund

Porvoo

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet