LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Sibeliuksenbulevardi: porvoonmitallinen pilaa, vaiko täyttä tietämättömyyttä?

Porvoon kaupungin laajennetussa asemakaavassa 90 vuotta sitten eräs katu sai nimen Suuri Bulevardi.

Runsas 30 vuotta myöhemmin samainen katu nimettiin uudestaan. Siitä lähtien se on ollut ja on edelleen nimellä Sibeliuksenbulevardi. Miksi?

Kaikkialla muualla maailmassa niin suurissa metropoleissa kuin pienimmissä kaupungeissa ja jopa suomalaisenoloisissa maalaiskunnissakin vastaavantyyppinen puistokatu on oikeaoppisesti nimetty loppuosaltaan esplanadiksi, koska katu on oikeasti esplanadi, eikä mikään bulevardi!

Olisi voinut olettaa, että maineikkaat arkkitehdit laatiessaan laajennettua asemakaavaa lähes sata vuotta sitten, olisivat jo yleissivistykseltään olleet sillä tasolla, että erottaisivat kahden eri puistokatutyypin olennaiset erottavat piirteet. Tai olisivat valvoneet, että ajatellusta bulevardista tulee sille tyypille kansainväliset kriteerit täyttävä katu todellisuudessakin.

Kaupungin johto aliarvioi yleissivistyneiden kaupunkilaisten mielipiteen

Näin ei ole käynyt, mutta miksei Porvoon kaupungin nykyinenkään johto, saatuaan varmuudella tietää ristiriidasta jo kuukausia sitten, uskalla tehdä päätöstä nimetä väylä uudestaan ja antaa sille oikealoppuinen nimi Sibeliuksenesplanadi?

Asiat ovat useasti sitä, miltä ne näyttävät, ja nyt näyttää vahvasti siltä, että kaupungin johto aliarvioi nimeämisristiriidasta tietoisten yleissivistyneiden kaupunkilaisten mielipiteen ja tekemättä asialle mitään, antaa samalla kuvan omasta heikkoudestaan tarttua epäkohtaan ja yksinkertaisesti muuttaa kadunnimi.

Seikalla, että katu on ollut väärin perustein nimettynä jo lähes sata vuotta, ei sinänsä ole mitään merkitystä, koska satunnaiset vierailijat eivät voi tietää tätä seikkaa.

Jo lähihistoriasta muistamme monta valtionnimeä, mitkä ovat muutetut, joten ei yhden kadunnimen muutos pienen Suomen pienehkössä rannikkokaupungissakaan pitäisi olla ylitsepääsemätön vaiva – päättäjien tahtotila muutokselle puuttuu, valitettavasti.

Siispä, kumpaan otsikkokysymykseen Sinä vastaat kyllä ja kumpaan ei?

Riku Järvelä

Tuusula

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet