Markus Koivisto

Weimar kuuluu menneisyyteen

Maailman johtajat kokoontuivat taannoin Pariisiin muistelemaan sata vuotta sitten päättynyttä ensimmäistä maailmansotaa. Isäntämaan presidentti Emmanuel Macron kehotti valtionjohtajia kamppailemaan rauhan puolesta. Hän korosti kansainvälisen yhteistyön merkitystä mm. ympäristön tuhoutumisen, nälänhädän ja köyhyyden torjumisessa.

On helppoa yhtyä näihin Macronin ajatuksiin.

Sen sijaan minun on vaikea ymmärtää Macronin näkemystä, että maailma päivä päivältä muuttuu enemmän Weimarin tasavallan kaltaiseksi.

Weimarin tasavalta syntyi Saksan keisarikunnan raunioille vuonna 1919. Saksa oli määritelty yksin syylliseksi ensimmäiseen maailmansotaan ja velvoitettu maksamaan suuret sotakorvaukset. Saksa menetti paljon alueita. Saksalaiset tunsivat itsensä nöyryytetyiksi.

Weimarin tasavallan kausi oli alusta alkaen poliittisesti epävakaata ja kaoottista aikaa. Vuonna 1929 Saksassa puhkesi vakava talouskriisi, joka johti suurtyöttömyyteen. Maassa kasvoi levottomuus. Kaupunkien kaduilla riehuivat aseelliset ryhmät. Kaikilla merkittävillä puolueilla oli omat aseelliset kaartinsa omine univormuineen ja lippuineen.

Kaaoksesta hyötyivät kansallissosialistit. Heidän johtajansa Adolf Hitler oli hyvä puhuja. Hitler lupasi antaa ihmisille sen, mitä he eniten tarvitsivat: työtä. Hän lupasi myös heittää nöyryyttävän rauhansopimuksen romukoppaan ja tehdä Saksasta taas suurvallan. Syntyi kuva, että Hitler pystyi ratkaisemaan kaikki ongelmat. Hänen puolueensa nousi vuoden 1932 vaaleissa Saksan suurimmaksi puolueeksi.

Sen jälkeen kun Hitler oli nimitetty valtakunnankansleriksi, Weimarin tasavallan aika päättyi. Hitlerin puolueesta tuli Saksan ainoa puolue.

En pysty vertailemaan Weimarin tasavallan aikaa meidän omaan aikaamme, vaikka ihmiset edelleen tuntuvat kaipaavan vahvaa johtajaa. Lisäksi toivotaan usein nopeita ja yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin.

Hitler syytti ensimmäisen maailmansodan tappiosta juutalaisia ja kommunisteja. Nykyään maahanmuuttajat valikoituvat helposti syntipukeiksi erilaisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin.

Historialliset rinnastukset eivät kuitenkaan toimi. Ajat ovat niin erilaiset. Onneksi.ulkoministeriön lähetystöneuvos

Markus Koivisto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet