Linnankoski

Johannes Linnankosken juhlavuosi käynnistyy Askolassa virkkaamalla

Tänä vuonna on kulunut 150 vuotta Vihtori Peltosen, askolalaisen yhteiskunnallisen vaikuttajan ja kirjailijan, Johannes Linnankosken syntymästä.

Juhlavuoden kunniaksi Askolan kirjasto ja kulttuuritoimi haluaa muistaa Johannes Linnankoskea kirjallisella peitolla, joka toteutetaan yhteisövirkkaamisena Askolan kirjastossa. Kirjallisen peiton aiheena on Johannes Linnankosken tunnetuin teos, Laulu tulipunaisesta kukasta.

Romaani Laulu tulipunaisesta kukasta ilmestyi vuonna 1905 ja sen aiheena on klassinen Don Juan –taru. Nuori Olavi pestautuu tukkilaisporukkaan riitaannuttuaan vanhempiensa kanssa ja hurmaa lukuisia naisia, jotka hän kuitenkin jättää tukkilaisporukan jatkaessa matkaansa. Olavilla on tulinen sydän ja temperamentti ja lemmenseikkailuillaan hän lentää kukasta kukkaan.

Kirjallinen peitto on uudenlainen yhteistyö Askolan kirjaston ja porvoolaisen lanka- ja käsityötarvikeliike Tekstiiliteollisuuden välillä. Tekstiiliteollisuus on tilannut peiton suunnittelun Soile Olmarilta. Peitto koostuu viidestä eri palasta: Metsänneito, Tumma tyttö, Annansilmä, Tulipunakukka ja Tuomenkukka. Palojen yhteyteen Soile Olmari on liittänyt lainaukset Linnankosken teoksesta.

 

  •  Minulla oli ilo suunnitella palat niistä virkattavaan peittoon Linnankosken kirjoittaman teoksen Laulu tulipunaisesta kukasta pohjalta. Teoksessa nuoret naiset rakastuvat tulisieluiseen Olaviin, joka kutsuu heistä monia kukkien nimillä. Rakkauden punainen on tarinaa ja paloja yhdistävä väri, suunnittelija Soile Olmari kertoo.

Tekstiiliteollisuuden Niina Kaakkurivaara innostui kirjallisen peiton ideasta, kun häneen otettiin yhteyttä Askolan kirjastosta. teetee-shop sponsoroi langat ja tarvikkeet Askolan pääkirjastossa toteutettavaan yhteisövirkkaamiseen. Kirjallisen peiton palat virkataan Tekstiiliteollisuuden Pallas-langasta ja kootaan yhteen peitoksi, joka paljastetaan syksyllä 2019 kun Johannes Linnankosken syntymästä on kulunut 150-vuotta. Tekstiiliteollisuuden nettisivuilta on ladattavissa yksityiskohtaiset ohjeet peiton paloihin.

Johannes Linnankosken 150-juhlavuosi avataan Askolan pääkirjastossa keskiviikkona 30.1.2019 klo 16. Paikalla ovat silloin Tekstiiliteollisuuden Niina Kaakkurivaara, suunnittelija Soile Olmari sekä kirjallisen peiton äidit, Keth Strömdahl ja Teija Tuomi Askolan kirjastosta.

Tervetuloa mukaan virkkaamaan!

 

Lisätiedot: Keth Strömdahl, [email protected], 040 7109004

Linnankoski

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet