Ulla Poppius

Kansalainen huokaa hangessa

Omakotitalossa yksin asuva ystäväni pähkäilee, miten selvitä talvesta ja suuresta lumimäärästä. Eikä hän ole asian kanssa yksin.

Piha ja katuosuus täytyy pitää puhtaana ja niin kauan, kun sen itse jaksaa tehdä, homma käy kuntoilusta.

Ongelmia tulee viimeistään, kun voimat vähenevät.

Toinen kysymys on, miten kaikesta pihalta ja kadulta lapioidusta lumesta pääsee eroon, kun ei se mahdu enää mihinkään.

Ystäväni ihmetteleekin, mihin jatkuvasti nouseva kiinteistövero oikein häviää, sillä apuja ei pientaloasujalle ole juuri tarjolla. Hommat on hoidettava omin voimin ja rahoin.

Suomalaisten toivotaan asuvan omassa kodissaan mahdollisimman iäkkäiksi ja tämä on myös monen oma toive. Etenkin pientalovaltaiset kunnat ja kaupungit voisivat miettiä nykyistä laveammin, mitä tämä käytännössä edellyttää.

Seniorikansalaiset eivät voi elää turvallista ja hyvää elämää, jos rollaattorilla jää kiinni hankeen jo ovella, eikä kotihoito voi ensin lapioida pihatietä auki päästäkseen vanhuksen ovelle.

Myös lapsiperheet katselevat pääkaupunkiseudun ympäristöä arvioivasti: mihin meidän olisi hyvä asettua?

Kaupunki, jossa ei tarvitse juuttua lastenvaunujen kanssa hankeen, voisi kuulostaa hyvältä stressaantuneiden vanhempien korvissa.

Muutaman viime vuoden aikana talvi on ollut surkuteltavan vähäluminen, masentava ja pimeä vuodenaika – ainakin täällä Etelä-Suomessa. Suksikauppiaat ovat mananneet hyllyyn jääviä talviurheiluvarusteita ja toppatakkeja ja valittaneet huonoa kannattavuutta.

Nyt meillä on kunnolla lunta ja jos ennusteet paikkansa pitävät, lisää on tulossa vielä runsaasti. Suksikansa on tyytyväistä ja useimmat meistä nauttivat rapsakasta pakkaskelistä ja lumisista maisemista.

Vaikka talvesta voi nyt nauttia, jatkuvasti kasvavat lumimassat koettelevat ihmisten hermoja ja naapurisopuakin.

Nyt meidän olisi aika aloittaa yhdessä uusien toimintatapojen kehittäminen ja miettiä jonkinlaisia innovaatioita, jotka pelastaisivat massiivisen lumi-infernon tullessa.

Olisikohan korttelitalonmies oikeasti tulevaisuuden ammatti?

Ulla Poppius

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet