Kaj Bärlund

Sumua Britanniassa

Sanaa populismi on viime aikoina sangen veltosti käytetty kuvaamaan monenlaisia poliittisia ilmiöitä. On pyritty ylimalkaisesti määrittelemään kansalaisten mielialoja mielistelevää poliittista toimintaa, joka ei mahdu perinteisiin raameihin.

Populismi on tässä käytössä jonkinlainen ameeba, joka luikertelee oikealle ja vasemmalle tilanteen mukaan. Mutta miten brittiläiseen EU-populismiin on tultu?

Britanniassa vellova Brexit-keskustelu on juuriltaan monitahoinen. Eräs tekijä on kuitenkin sangen yksiselitteinen. Moni britti äänesti EU-eron puolesta maan erään vaikutusvaltaisen lehdistönosan vuosia jatkuneen EU-vastaisen rummutuksen vaikutuksesta. Daily Mail, Sun ja Daily Telegraph ovat suomalaisen mittapuun mukaan niin sanottua keltaista lehdistöä, asiasisällöltään kevyitä , mutta juorupuheiden ja villienkin väittämien osalta runsaita.

Merkittävää kyllä näiden lehtien painosmäärät ovat sangen valtavia, jonka voimalla ne hallitsevat suurta osaa julkisuutta. Tämäntapaista lehdistömedian rakennetta ei juuri nähdä Pohjoismaissa.

Perinteinen laatulehdistö on Britanniassa vielä voimissaan, mutta mediaympäristö on sellainen, että kaikenlaiset salaliittoteoriat ja vainoharhaisuutta lähentelevät väittämät voivat rehottaa ja tavoittaa miljoonia kansalaisia tosiasiallisina totuuksina.

EU-maista Saksaan suhtaudutaan tässä julkisuudessa erityisen ennakkoluuloisesti. Välillä tuntuu siltä, että EU:n Messerschmidtit pyörivät kanaalin yllä uhkaamassa urheita Spitfire-lentäjiä viime sodan muistoissa. Kun vielä brittiläinen imperiumi sijoittuu elävästi monien nostalgikkojen mielissä, todellisuus hämärtyy entisestään.

Tilannetta ei parantanut se, että monet arvovaltaiset EU-eron kannattajat tietoisesti levittivät räikeitä valheita kuvaamaan EU:n kielteistä vaikutusta brittiläiseen yhteiskuntaan sekä vastaavasti eron myönteisiä vaikutuksia. Kansaa sumutettiin, minkä asianomaisetkin ovat myöntäneet nyt kun se on myöhäistä. Ei ole ihme, että keskustelu, kun on tullut lopullisen päätöksenteon hetki, on muuttunut keskinäisten syytösten sekametelisopaksi.

On traagista, että merkittävän maan, ja Euroopan, kohtalo ratkaistaan näin sakean henkisen sumun oloissa. Kävi miten kävi koko prosessi ei voi olla jättämättä viiltäviä haavoja Britannian sielunelämään.

Kaj Bärlund

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet