Merja Forsman

Saattaa aiheuttaa ylivilkkautta

Meillä on katoaviin kansanperinteisiin kuuluva harrastus: haemme usein viikonloppuisin elokuvan elokuvavuokraamosta. Samalla nappaamme mukaan irtokarkkeja. Lapsetkin saavat omat kauhat kouriinsa ja isojen paperipussien pohjat alkavat peittyä.

Seuraavana aamuna iskee morkkis. Kaikilla on paha mieli, aamupala ei maistu lapsille ja makeanhimo kasvaa.

Monet tutkimukset ovat vuoron perään kumonneet väitteen, että jonkin sortin sokerihumala olisi olemassa. Esimerkiksi tutkija Emma Fransin mukaan ei ole todisteita siitä, että sokeri aiheuttaisi hyperaktiivisuutta. Samaa sanoo ravitsemusasiantuntija Patrik Borg. Sokerihumala onkin vain vanhempien keksintö.

Mikä se sitten on? Olen kuin profeetta, joka osaa lukea lasten käytöksestä, mitä he ovat päivän aikana syöneet. Jos ateriat on korvattu makealla, Mikko Alataloa lainatakseni, ”kylässä voit käydä Känkkäränkkä”.

Ehkä kyse on enemmän siitä, miten määritellään humala? Jos kyseessä on perisuomalainen kännitila, se on nopeaa nousua ja sitä nopeampaa laskua.

Niinhän sokerikin tutkimusten mukaan toimii: sokeripiikin jälkeen mieliala alkaa laskea vauhdilla ja se laskee usein alemmas kuin missä se alun perin oli. Vihaisuus, äkäisyys ja surullisuus nousevat pintaan.

Se jos mikä kuulostaa humalalta!

Oli miten oli, sokeri vaurioittaa hampaita, lihottaa ja lisää tyypin 2-diabeteksen ja sydänsairauksien riskiä, eikä maailman terveysjärjestö WHO suosittele sitä kuin korkeintaan 25 grammaa eli 10 sokeripalaa päivässä – mikä muuten täyttyy jo yhdestä hedelmäisestä myslipatukasta (lähde THL).

Itse asiassa sokeri on jopa kovia rasvoja pahempi terveyshaitta, sanovat uudet tutkimukset.

Olisi kai parempi vastaisuudessa vain vuokrata elokuva internetistä! Eipä tule houkutuksia.

Ja mitä tulee ylivilkkauteen: muutama kuukausi sitten eräillä lasten syntymäpäiväkutsuilla oli tarjolla sokerikuorrutteella vuorattu kakku.

Lapset söivät kakun, keksit, limsat ja karkit ja niin alkoi perinteinen seinillä hyppely -leikki. Perheen äiti pakeni keittiöön, jossa hänen silmiinsä osui sokerikuorrutepakkauksen varoitus: ”Saattaa aiheuttaa ylivilkkautta. Saattaa aiheuttaa ylivilkkautta.”

Merja Forsman

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet