Marko EnbergKirjoittaja on Uusimaan päätoimittaja.

Alkoholiton vaihtoehto myös alttarille

Malaga on Paanasen arvion mukaan tyypillisimmin käytetty ehtoollisviini. Sen hinta on noussut 8-10 eurosta 13,19 euroon ehtoollisviinien siirryttyä alkoholiveron piiriin.

Pirjo Nyman

Askolan seurakunta vaihtoi alkuvuodesta pysyvästi ehtoollisviinin alkoholittomaan versioon. Myös Pornaisten seurakunnassa on meneillään kokeilu alkoholittoman viinin osalta.

Alkoholittomaan viiniin siirtymistä perustellaan seurakunnissa sen helppoudella. Nyt ehtoollisen voi tarjota kaikille perheenjäsenille tasavertaisesti. Taustalla on myös lainsäädäntö. Lakimuutos vaikeuttaa kirkkoviinien toimitusta seurakuntiin. Käytännössä seurakunnan pitää itse hakea viininsä lähimmästä Alkosta.

Askolassa muutos on näillä näkymin pysyvä. Pornaisissa kerätään vielä kesän ajan palautetta. Eniten palautetta on tullut kuulemma viinin mausta, joka ei ole enää entisensä.

Porvoon tuomiokirkossa tarjoillaan edelleen kirkkoviinin brändin alla olevaa malagaviiniä, joka on Suomen merimieskirkon maahantuomaa. Syvän kullanruskean värisen ehtoollisviinin alkoholipitoisuus on 15 prosenttia. Porvoosta löytyy myös alkoholiton vaihtoehto, sekä vegaaniviini.

On hyvä että kirkko uudistuu kaiken aikaa.

Pienellä pikarillisella ehtoollisviiniä ei ratkaista Suomen alkoholiongelmia, mutta ei toisaalta lisätäkään ongelmia. Esimerkiksi Porvoossa kuluu vuoden vilkkaimpina viikkoina neljä pulloa viiniä. Ja viime kädessä jokainen päättää itse käykö ehtoollisella vai ei.

Marko Enberg

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet