Riikka Aapalahti

Saako köyhällä olla koiraa?

Noin 10-vuotta sitten kämmenelleni syntyi porokoiranpentu. Ei meidän pitänyt sitä pitää, mutta harvoin näkee niin hassua tapausta; sillä oli vaaleanpunainen nenä ja se löysi maitobaarin aina viimeisenä. Pitkän harkinnan jälkeen koira jäi kotiin ja sai nimekseen Keikas.

Keikaksen syntymän jälkeen perheeseemme on tullut kaksi uutta vauvaa. Keikas on aina rakastanut vauvoja, nukkunut ensin pinnasängyn vieressä ja sitten aina nuorimmaisen lapsen sängyn alla. Lapset ovat kutsuneet sitä mörkövahdiksi. Keikas on ollut aina lasten paras ystävä; uskollisin kaikista.

Keikas sairastui äkisti 8.7. Mieheni lähti viemään Keikasta Porvoon kunnallisen eläinlääkärin sivutoimipisteelle Nikkilään. Nikkilässä Keikas sai diagnoosikseen kohtutulehduksen. Keikas sai antibioottia suoraan suoneen, mutta tila vaati kiireellistä leikkausta. Nikkilässä ei kuitenkaan ole leikkaustarvikkeita ja kun koiran olo huononi ja eläinlääkäri meni kiinni, heille tuli lähtö Vantaalle Porvoon alueen päivystykseen. Päivystyksessä lääkäri ei yllättäen ottanutkaan koiraa vastaan.

Mieheni istui odotushuoneessa 2,5 tuntia hiipuva Keikas jaloissaan. Mieheni pyysi lääkäriltä apua, mutta lääkäri sanoi, että ennen yötä hän ei ehdi leikkaamaan. Lääkäri otti vastaan rokotukseen tulijoita ja muita kiireettömiä potilaita. Lopulta soitin itku silmässä hyväksi kehutulle yksityiselle klinikalle Porvooseen. He kuuntelivat ja lupasivat jäädä ylitöihin. Matkalla Porvooseen Keikas ei pysynyt enää edes istumaan autossa. Se leikattiin aivan viime tingassa. Olen ikuisesti kiitollinen lääkäreille, jotka pelastivat ylitöinään sen hengen. Leikkaus yksityisklinikalla maksoi pienituloisen ihmisen kuukausitulojen verran.

Eläinlääkäripäivystyksen pitäisi toimia paperilla, mutta se ei oikeasti toimi. Miksi Porvoo maksaa Vantaalle lakisääteisestä palvelusta, jota sen veronmaksajat eivät kuitenkaan saa? Yksityisten eläinlääkäreiden taksoihin ei monellakaan ole varaa. Moni velkaantuu hoitaessaan perheenjäsentään tai mahdollisesti antaa lopettaa koiransa, vaikka sen sairaus olisi hoidettavissa. Mistä lähtien koiran omistamisesta on tullut rikkaiden etuoikeus? Ei tämä näin voi mennä.

Riikka Aapalahti

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet