Jouni MartikainenKirjoittaja on Askolan kunnanjohtaja.

Ostaa vaiko tehdä itse?

Kun minä olin pieni poika, niin TV-väittelyiden poliittisessa keskusteluissa vakavailmeiset miehet juttelivat siitä, kumpi on parempi talousjärjestelmä: suunnitelmatalous vai markkinatalous. Suunnitelmataloudessa tuotantoa, kulutusta ja investointeja ohjattiin keskitetysti johdetun suunnitelman mukaan ja tuotannon resurssit olivat yhteiskunnan.

Suunnitelmataloutta noudatetaan maanlaajuisena talousjärjestelmänä enää muutamassa kuriositeettivaltiossa. Suomessakaan ei enää käydä primetime-keskusteluja suunnitelmataloudesta vaihtoehtona. Paitsi, että käydään. Ei toki sillä nimellä, että käytettäisiin termiä suunnitelmatalous. Julkisuudessa käydään vakavaa keskustelua siitä, miten autuaallista suunnitelmatalouden osuus on kunnissa.

Puhutaan kuntien oman tuotannon ulkoistamisista tapana siirtää viattomien kuntalaisten vähät varat kasvottomille pääomille veroparatiiseihin saamatta kunnon vastinetta maksetuille hillittömille sopimushinnoille. Vastapainoksi esitetään kuinka yhteiskunta ihan itse tuotannon järjestämällä saa järjestettyä kaiken ihan varmasti paremmin ja halvemmalla kuin mitä markkinoilta hankkimalla.

Niin, sehän se on teorian mukaan suunnitelmatalouden yksi keskeinen hienous. Hyödykkeiden, tarvittavien tavaroiden ja palveluiden, tuottaminen ilman, että riistäjäkapitalistit kahmivat niiden hinnoissa itselleen voittoa. Sama kaiku kuuluu, kun keskustellaan kuntapalveluiden järjestämisestä.

Valtio on kuitenkin Suomessa luopunut lähes täysin valtion omana työnä tehtävästä työstä. Valtion omat koneet ja työvoima eivät esimerkiksi enää rakenna tai kunnossapidä teitä. Jos valtio tarvitsee työsuorituksia, niin yleensä valtio ostaa resurssia markkinoilta.

Kunnissa tehdään hyvää työtä ja hyvät työntekijät tekevät kunnissa töitä. Isoa osaa niistä töistä voisivat monissa tapauksissa vaihtoehtoisesti tehdä myös yritykset ja niissä yrityksissä työskentelevät hyvät työntekijät. Se, että yritykset tekevät myös voittoa, ei automaattisesti tee niistä yhteiskuntaa itseään kustannustehottomampia palveluntuottajia. Itse en esimerkiksi usko, että kunta olisi yrityksiä edullisempi palveluntuottaja kampaamopalveluihin, vaikka voittoa ei tavoittelisikaan.

Jouni Martikainen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet