Outi LankiaKirjoittaja on työturvallisuuspäällikkö ja kaupunginvaltuutettu (kesk.).

Kaikista ei ole kiva mennä kouluun

Tervetuloa arki ja koulu! Monessa perheessä on tänään jo rennompi päivä kuin eilen. Syyslukukauden ensimmäinen päivä oli merkityksellinen ensimmäisen luokan oppilaille, heidän lähipiirilleen ja uutta luokkaa vastaanottaville opettajille. Kauan odotettu ja jännitetty päivä, josta lähes jokaisella aikuisellakin on omasta lapsuudestaan muistoja. Minulle mieleen on jäänyt mm. se, kuinka Kalle itki vuolaasti, kun saattava äiti lähti koululta.

Uutta on myös yläkouluun siirtyminen. Elämässä alkaa uusi vaihe. Yläkouluun siirtyvän Lapsen uusi elämänvaihe haastaa myös vanhemman. Mannerheimin Lastensuojeluliitolla on menossa Hyvä alku yläkouluun -kampanja, joka tarjoaa tietoa siitä, miten tukea lasta uuden elämänvaiheen kynnyksellä. Esimerkiksi keskiviikkona 28.8. kello 18 yläkoulun aloittajien vanhemmille järjestetään MLL:n vanhempainilta, jota pääsee katsomaan Facebook live -lähetyksessä MLL:n Facebook-sivulla.

Kaikista ei ole kiva mennä kouluun. Kurjimpia peikkoja on koulukiusaaminen. Tavalliset, mukavat lapset saattavat osallistua kiusaamistilanteisiin. Kun kiusaaminen tapahtuu ryhmässä, kukaan lapsista tai nuorista ei välttämättä koe olevansa siitä vastuussa ja jokainen mahdollistaa sen, että kiusaaminen jatkuu. Toki kiusaajia voi olla myös yksi. Kiusattu on alakynnessä ja puolustuskyvytön. Systemaattisen, pitkäkestoisen kiusaamisen kohteeksi joutuminen on lapselle vakava kehitysriski.

Syyt kiusaamiseen voivat olla mitä tahansa. Minusta tuli koulukiusattu yläasteella, kun kampaaja leikkasi liian lyhyet ja poikamaiset hiukset. Ulkonäköäni alettiin pilkata. Entiset kaverit yksi toisensa jälkeen liittyivät kiusaamisen mahdollistajien ryhmään. Tuolloin opettajat eivät siihen puuttuneet. Pahinta oli olla yksin. Koulukiusaamiseen puuttuminen on myös vanhempien tehtävä. Kyselkää ja olkaa perillä. Puutu, jos sinun lapsesi on kiusaaja tai kiusattu. Kaveruksien suhteet voivat myös muuttua koulutien aikana ja aiemmasta ystävästä tuleekin kiusaaja. Kouluissa tehdään hyvää työtä kiusaamistilanteiden selvittämisessä, mutta opettaja on aika voimaton, jos kiusaajan vanhemmat eivät halua uskoa, että heidän lapsensa voi olla se kiusaaja.

Välitetään ja turvataan jokaiselle lapselle turvallinen kouluvuosi niin sosiaalisten suhteiden kannalta kuin liikenteessä.

Outi Lankia

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet