Jouni MartikainenKirjoittaja on Askolan kunnanjohtaja.

Tuottava sijoitus – mutta kenelle?

Kuvitellaanpa tilanne, että sinulla tai minulla olisi hieman kertynyttä rahaa. Jotkut meistä haluavat saada sen kertyneen rahansa säästymään, mielellään jopa tuottamaan. Jotkut taas tykkäävät kuluttaa sen heti, mutta ei käsitellä sitä vaihtoehtoa nyt.

Siinä vaiheessa tie käy yleensä pankkiin. Siellähän ollaan niillä töin, että rahallemme keksitään paras mahdollinen tuotto hyväksymällämme riskillä. Ai millä riskillä? Tuottoahan tässä vaan oltiin haluamassa! Harmillinen juttu, että varallisuuden omistamiseen kuitenkin liittyy aina riski sen hupenemisen ja jopa menettämisen suhteen tuoton suuruudesta puhumattakaan.

Suurin osa pankeista on osakeyhtiöitä. Osakeyhtiölaki määrittää niiden tarkoituksen: "Yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille." Lain lause toki jatkuu pilkun jälkeen: "jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin." Mikäli olet vakuuttunut siitä, ettei sinun pankkisi ensisijainen tavoite kyllä ole tuottaa voittoa pankin osakkeenomistajille, vaan sinulle pankin asiakkaana, niin tarkista toki onko niin säädetty pankkisi yhtiöjärjestyksessä. Ellei, on aika muuttaa käsitystä.

Kolmasosa meistä nostaa nyt kätensä ylös, ja viittaa villisti, ettei minun pankkini ole osakeyhtiö. Tähän liittyen sopii kuitenkin kysyä, onko sinulle sijoitusehdotuksia tekevällä pankkitoimihenkilöllä tulossidonnaista tai myyntivolyymiin liittyvää osuutta palkkauksessaan? Entä onko asiointikonttorillasi ja sen vetäjällä tulos- tai myyntitavoitteita? Entä onko pankkiryhmän huipulla kuitenkin osakeyhtiölain mukainen yhtiö tai onko sinulle tarjottava sijoitustuote kuitenkin omaa voittoaan tavoittelevan osakeyhtiön tuottama?

Edellisen kappaleen kysymyksistä useimmat käyvät soveltuvin osin myös osakeyhtiömuotoisten pankkien asiakkaille. Tässä vaiheessa skeptikko voi alkaa epäilemään, että ovatko hänelle suositellut sijoitusinstrumentit tuottavia hänelle vai myyjälle? Optimitilanne on toki niin sanottu win-win, eli niin, että molemmat voittavat. Mutta kumman voitto on sijoitustuotteen myyjälle tärkeämpää? Sitä sopii itse kunkin sijoittamista pohtivan miettiä. Itse suosin suoria osakesijoituksia.

Jouni Martikainen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet