Millariikka RytkönenKirjoittaja on porvoolainen Tehyn puheenjohtaja.

Tarvitsemmeko hoitajia vai hävittäjiä?

Tehyläinen lastenhoitaja lähetti minulle tilinauhansa. 36 vuotta työkokemusta. Hänen vastuullaan päiväkodissa ovat meidän vanhempien arvokkain ja korvaamattomin: meidän lapsemme. Mitä Suomessa saa käteen koulutuksella ja pitkällä työkokemuksella? Tehtäväkohtainen palkka, henkilökohtainen lisä, työkokemuslisät ja määrävuosilisä. Lastenhoitajalla jää käteen 1550,71 euroa kuussa.

Kirjoitin tämän Twitteriin ja myrsky oli valmis. Viestini todenperäisyyttä epäiltiin. ”Melkein väittäisin, etten usko. Aivan järkyttävän vähän.”

Reaktiot olivat saman suuntaisia kerrottuani Talouselämä-lehdessä, kuinka kätilön palkkani ei tahtonut riittää elämiseen yksinhuoltajana. Keskustelupalstoilla alkoi vimmainen arvostelu taloudenhoidon osaamattomuudestani. Siis eihän kätilö voi saada niin huonoa palkkaa etteikö se riittäisi elämiseen!

Keskustelu sosiaalisessa mediassa alkaa poikkeuksetta kiertää samaa ympyrää: mitä te hoitajat valitatte? Tehän saatte ne valtavat lisät vuorotyöstä! Todellisuudessa alle puolet alan ammattilaisista saa haittalisiä vuorotyöstä johtuen ja valtaosa tienaa kapean leipänsä päivätyössä neuvoloissa, päiväkodeissa, hammashoitoloissa, päiväkirurgisessa leikkaustoiminnassa, sairaaloiden poliklinikoilla tai vaikkapa fysioterapeuttina pitäen vastaanottoa terveyskeskuksessa. Pelkällä peruspalkalla ilman lisiä.

Ilman palkankorotuksia pako hoitoalalta kiihtyy entisestään. Vanhenevan väestön ja työikäisten määrän vähenemisen muodostama yhtälö käy entistä vaikeammaksi hallita. Poliittisten päättäjien on kannettava vastuu kansalaisten perustuslain takaamasta oikeudesta riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Vastuun kantaminen tarkoittaa arvovalintojen tekemistä tilanteessa, jossa raha ei riitä kaikkeen ja lisää velkaa ei haluta ottaa.

Hoitoalalle on koulutettu 320 000 ammattilaista, joista 40 000 työskentelee täysin toisella alalla. Osa heistä on valmis palaamaan, jos palkka ja työolot kohenevat. Veto- ja pitovoiman eli palkkojen ja työolojen on merkittävästi parannuttava, sillä lopulta kyse on siitä, kuka meitä hoitaa tulevaisuudessa? Vai hoitaako kukaan?

Kumpia me tarvitsemme enemmän: hoitajia vai hävittäjiä?

Millariikka Rytkönen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet