Toimitukselta

Pääkirjoitus: Riittääkö lisäsiipi estämään riidan?

Suomalaisen seurakuntakodin tontille esitetään lisärakentamista, jotta ruotsalaisen seurakuntakodin käytöstä voitaisiin luopua.

Arkkitehtitoimisto Soini & Horto Oy

Porvoon seurakuntayhtymän johto tuli viime viikolla julki (UM 23.11.) suunnitelmineen. Niiden mukaan suomalaisen seurakuntakodin tontille Lundinkatu 5:een rakennetaan lisätilaa, joka mahdollistaa luopumisen ruotsalaisesta seurakuntakodista Runeberginkatu 24:ssä.

Suomenkielisen enemmistöseurakunnan edustajien näkemyksen mukaan tämä lisäsiipi olisi ruotsinkieliselle vähemmistöseurakunnalle aivan riittävä kädenojennus. He saisivat oman salin, omat nuorisotilat ja lisäksi työskentelytiloja, jotka mahdollistaisivat itsenäisen toiminnan erillään suomalaisesta seurakunnasta.

Esitykselle on myös vahva taloudellinen peruste. Seurakuntayhtymän tulot putoavat, joten osasta kiinteistöjä täytynee luopua, ellei haluta yt-neuvotteluja tai veronkorotusta.

 

Tuomiokirkkoseurakunnan puolella ei ainakaan ensi vaiheessa otettu lisäsiipiesitystä tyytyväisyydellä vastaan. Näyttää siltä, että kädenojennuksen teho oli syöty jo ennalta, kun yhteinen kirkkovaltuusto torppasi lokakuussa ruotsalaisen seurakuntakodin putkiremontin.

Nyt jos koskaan kysytään seurakuntayhtymässä kykyä käyttää pelisilmää, jotta vältettäisiin uhkaava kieliriita ja mahdollinen valituskierre. Tiedon panttaaminen ja osallistamisen puute ovat olleet koko kiinteistöstrategiakeskustelun jatkuvia rasitteita. Jos vähemmistöseurakuntalaiset kokevat, että he eivät voi vaikuttaa asioihin, he voivat heittäytyä hankaliksi.

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet