Mika VarpioKirjoittaja on porvoolainen maisema-arkkitehti, kaupunkikehityslautakunnan jäsen ja Vihreä kaupunginvaltuutettu.

Riidanhaastamisesta rakentavaan keskusteluun

Olet varmaan nähnyt sen tapahtuvan kymmeniä ellet satoja kertoja.

Julkaiset mielipiteen tai linkin johonkin artikkeliin Facebookissa. Joku lisää kommentin ollen eri mieltä (tai samaa mieltä) julkaisusi sisällöstä. Joku muu kommentoi ollen eri mieltä ensimmäisen kommentoijan kanssa, tai sinun kanssasi tai molempien. Sitten muut osallistuvat keskusteluun omine näkökulmineen. Mielipiteet kovenevat. Pian sinä ja muut kommentoijat olette osallisina virtuaalisessa huutoäänestyksessä missä sanalliset sivallukset ja hyökkäykset lentävät suuntaan jos toiseenkin, joskus ihmisten kanssa, joita et ole koskaan edes tavannut.

Keskusteluihin otetaan hanakasti osaa riippumatta oman asiantuntemuksen tasosta. Tärkeintä tuntuu olevan se, että pääsee ääneen. Vastaukset tulevat monesti kuin apteekin hyllyltä. Muutaman sekunnin tai minuutin harkinta- tai harkitsemattomuusajan jälkeen laukaistaan painavia mielipiteitä ja kannanottoja. On kiire, ettei kukaan muu ehdi väliin kommentoimaan jotain, mikä mahdollisesti ehtisi kumota oman vastaväitteen. Perusteluilla tai lähdekritiikillä ei tunnu olevan suuremmin väliä, kun kommentoijat ryhtyvät kilpalaulantaan. Sanomiset ymmärretään tahallaan väärin tai sitten keskustelu lähtee kokonaan sivuraiteelle ja unohdetaan mistä asiasta oikeastaan oli alun perin kysymys. Pahimmassa tapauksessa käydään henkilökohtaiseen hyökkäykseen ja nimittelyyn. Ei ihme, että keskustelut nopeasti kiihtyvät ja mustavalkoistuvat.

Keskustelujen kärjistyminen ei välttämättä ole pelkästään keskustelijoiden vika. Some on varsin haastava keskustelualusta käsitteiden ja mielikuvien välittäjänä.

Somessa möykkäämisen sijaan tekisi itse kullekin hyvää lukaista välillä jokin aiheeseen liittyvä kirja. Seuraavan kerran kun näet jonkin mieltäsi pahoittavan julkaisun tai kommentin somessa, niin älä vastaa, vaan ota kirja. Syvenny aiheeseen, käytä siihen pari päivää tai vaikka viikko. Jos sen jälkeen vielä tekee mielesi vastata, olet ainakin taustoittanut aiheen kunnolla.

Vielä parempi vaihtoehto on käydä keskustelu kasvokkain. Kutsu keskustelukumppanisi oluelle tai kaakaolle. Puhukaa vaikka ensin säästä ja siirtykää vasta sitten vaikeampiin aiheisiin. Voitte yllättyä havaitessanne, etteivät ne ristiriidat lopulta olleetkaan niin isoja ja olette monista asioista jopa samaa mieltä.

Mika Varpio

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet