Joka kurilla kasvaa…

Kaikkihan me olemme sitä mieltä, että ei ole viisasta syödä enemmän kuin tienaa. Muuten velkaantuu. Lopulta velkataakka kasvaa niin suureksi, ettei siitä selviä ilman ulkopuolista tukea tai konkurssia.

Sanotaan, että joillekin eurovaltioille on nyt käynyt näin. Muiden kuin ehkä Kreikan kohdalla väitettä tosin voi myös epäillä: euromaiden suhteellinen velka kun on pysynyt suurin piirtein samoissa viimeiset parikymmentä vuotta. Niin tai näin, viime viikolla euromaat päättivät tehdä velkaantumisesta lopun.

Uusi talouskuri tarkoittaa, että jatkossa jokaisen maan tulee hyväksyttää budjettinsa Brysselissä. Jäsenvaltioiden on kirjattava perustuslakeihinsa velkajarru, siis ettei budjetin alijäämä saa ylittää kolmea prosenttia eikä julkinen velka saa olla enempää kuin 60 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Tottelemattomille on suunnitteilla automaattisia sanktioita, ehkä sakkomaksuja ja äänivallan menetyksiä.

On selvää, että ajan oloon valtioiden on saatava taloutensa tasapainoon. Talouskuri on siihen huono lääke. Ensinnäkin siksi, että se ei toimi. Tiukan paikan tullen viinimaat keksivät kyllä keinon kiertää säännöksiä, niin ne ovat tehneet tähänkin saakka.

Olutmaissa säännöt taas ohjaavat kansantalouksia kummalliseen suuntaan – eihän maan velkakestävyyttä oikeasti ratkaista mekaanisilla prosenttiluvuilla, vaan se on arvioitava suhteessa lainojen ehtoihin, tuotannon rakenteeseen, talouden suhdanteisiin ja varsinkin velan käyttötarkoitukseen.

Vielä hullummin meidän käy, jos talouskuri todella toimii. Kun lainaraha kielletään, valtioille jää kyllä teoreettinen mahdollisuus valita, haluavatko ne tasata budjettejaan nostamalla veroja vai leikkaamalla menoja.

Eurotalouden pelisäännöt on kuitenkin laadittu siten, että rikkaiden ja suuryritysten verotusta on vaikea nostaa yksittäisen jäsenmaan sisällä. Anonyymin omistamisen, verokilpailun ja veroparatiisien ihmemaassa velkajarru tarkoittaa Euroopan laajuista julkisen talouden leikkausohjelmaa. Tämä puolestaan lisää työttömyyttä ja vähentää kysyntää, jolloin pyörteenä syvenevä taantuma perustelee jälleen uudet leikkaukset.

Uusi uljas kuri pistää epäilemään, eiköhän tässä lopulta ole kyse johdonmukaisesta eurooppalaisten hyvinvointirakenteiden romuttamisesta.

Ilman sokeaa sanktioautomaattiakin globaalit heilahtelut tekevät tasapainoisesta valtiontalouden hoidosta velhojen hommaa.

Kommentit (26)

Kommentit

Lopputulos on se että ehkä siirrytään realitalouteen ja velka kupla katkeaa,koska se elintaso mikä on saavutettu myös Suomessakin on silmälumetta ja velaksi rakenettu.Tulemme ilmeisesti siirtymään alempaan valtion tukiin ja elintasoon mutta lopputuloksena on se että se on se oikea taso.Ei kiitoos valheellisille velkakuplille.

yrittäjä

Oliko tämä kansanedustaja se, joka jossain aikaisemmassa kirjoituksessa piti näpistelyä ja varkautta ei rikollisena toimintana. Siis kansanedustajko oli tätä mieltä. Nyt - jos ymmärsin oikein - tämä kansanedustaja väittää, että velkaa voi ja pitää ottaa rajatta, jotta ei tule taantumaan ja kurjuutta. Ei kai Nevostoliitossa, eikä Kuubassa eikä Pohjois-Koreassakaan näin toimittu/toimita. Jos maailma toimisi näin kun kansanedustaja väittää, niin miksei rahaa tehdä rajatta lisää? Kannattaisi kansanedustajan kertoa miksi ei tehdä, jos rahanpainamisen perään haikaillaan. Tämä kansanedustajan maailmassa rahaa ei ilmeisesti tarvita laisinkaan. Tämähän on 1920-luvun Saksan meininkiä. Ilmeisesti natsi-Saksan saavutukset ovat tämän kirjoittajan mielestä loistavia, varsinkin köyhän työläisen näkökulmasta.

Verot valtion maksettaviksi

Paljonko pitäisi vielä nostaa veroja että Suomi pärjäisi omista veloistaan ja paljonko virkamiehiä pitäisi haalia lisää avustajineen ja vieläkun heidän palkkat on kattossa ja vielä nostetaan tavallisten kansalaisten yläpuolelle ja niin edelleen.Voin sanoa tarkaillija että vaikka veroprossentti olisi 95% niin Suomessa ei riitä rahat ja sen takia säästöt alkakoon heti!Suomessa maailman korkein verotus jo nyt ,paitsi pienituloisille joka on se seuraava ryhmä joka ryöstetään.

yrittäjä

Tämän kansanedustajan mukaan taitaa verotuksen nosto 100 prosenttiin olla ainoa tie ihanneyhteiskuntaan. Ei taida toimia auringon alla, mutta yritys on näköjään kansanedustajalle kova. Tälläinen poliittinen sanoma on yhtä kaukana tästä maailmasta kuin Pohjois-Korean ex. päämiehen poliittiset statementit. Yrittäjä on oikeassa nämä kasanedustajat vievät seuraavaksi pienituloisten rahat, niiden pienituloisten jotka ovat saatu äänestämään näitä hyväntahtoista almupolitiikkoja, jotka ymmärtääkseni siis eivät pidä näpistelyä ja varastamista rikoksina. Näille kansanedustajille menolippu Pohjois-Koreaan tai Siperiaan, joka tulisi meille veronmaksajillle halvemmaksi.

Verot valtion maksettaviksi

Ainakin pääkaupunkiseudulla kaikki tuttavani ovat hankkineet asunnon velaksi, ja isoista tuloistaan huolimatta törsäävät ihan kaiken pois joka kuukausi, mitään ei jää talteen. Ja sitten kun keksitään että pitäisi lähteä taas Thaimaaseen lomalle, sitä varten otetaan vähän lisää lainaa asuntolainan ja autolainan yms. lisäksi. Eivätkä nämä ihmiset edes ymmärrä elävänsä yli varojensa, kun lainan lyhennykset onnistuvat ainakin juuri tällä hetkellä.

Kyllä tuo velaksi eläminen on ihan normi nykyään Suomessakin. Kaikki pitää saada heti. Kun ei muuten rahat riitä ylläpitämään nykyistä elintasoa.

Tekopyhää menoa

Eiköhän suurin rahoitusvaje ainakin Suomen taloudessa johdu siitä, ettei pääomatuloista käytännössä enää makseta veroja, vaan voitot piilotetaan veroparatiiseihin, joita löytyy EU:n sisältäkin: Lontoo ja Luxemburg etunenässä. Mehiläisen koko 35 miljoonan voiton "lahjoittaminen" emoyhtiölle täysin verotta on vain jäävuoren huippu.
Kansantaloustilastojen mukaan olemme rikkaampia kuin koskaan ja nyt ei olisi muka varaa hyvinvointipalveluihin ja kulttuuriin tai edes armeijaan, vaikka ikäluokat ja palvelusaika ovat puolta pienempiä kuin suurten ikäluokkien aikana?
Kunnes veronkierto saadaan kuriin pitänee tuloverotusta kiristää: julkinen kulutus näyttäisi olevan huomattavasti ekologisempaa ja muutenkin järkevämpää kuin yksityinen, mm. nuo Thaimaanlomat. Kuitenkin Kontulan puoluetoveri Paavo Arhinmäki on pistetty nipistämään mm. museoilta ja kulttuurilta 5 miljoonaa: verratkaa sitä noihin Mehiläisen 35 miljoonaan!

Työmatkapyöräilijä

Ihan vain Työmatkapyöräilijällekin tiedoksi: pääomatuloja voidaan jakaa vasta kun firman tuloksesta on maksettu verot ja ennen sitä työntekijöiden palkat, toimitilojen ylläpito, raaka-aineet, investointilainojen korot ja muut liiketoiminnan kulut. Pääomatulot ovat rahaa mikä on sattunut jäämään yli kun verottaja ja kaikki muut ovat jo saaneet osansa. Se on siis jo kertaalleen verotettua tuloa. Pääomatulo on palkkio ja korvaus yrittäjän riskinotosta. Ellei ole riskiä ottavia yrittäjiä ei ole työpaikkojakaan.

Nelkama

Työmatkapyöräilijä (nimimerkki) "Eiköhän suurin rahoitusvaje ainakin Suomen taloudessa johdu siitä, ettei pääomatuloista käytännössä enää makseta veroja"

Ei, ei likikään. Harmaa talous, verojen kiertäminen/välttäminen ja muu verorikollisuus ovat paljon kalliimpaa viihdettä meille suomalaisille :-(

Jääräpää

Ihan täyttä roskaa... ei täällä sättäilysivullakaan kannata ihan mitä tahansa potaskaa heitellä... "Helsinki-Design" budjetti on 16 miljoonaa euroa. Hankkeiden omarahoitus on arviolta yli 50 miljoonaa euroa... että näin... tällä kerralla.

Jääräpää

Jatkuva voiton maksimoinnin tavoittelu ja ahneus syynä euroopan talouskriisiin, EU ei ole halunnut puuttua jäsenvaltioidensa jatkuvaan EU-säädösten laiminlyöntiin: Markkinatalous on pyörittänyt EU:ta : Tästä seuraa se, että voitot siirtyneet yksityisten taskuihin, ei valtioiden kassoihin. Ja kun tuli romahdus, valtiot joutuvat vastaamaan yksityisten aikaansaamista luotto-ongelmista sen sijaan että ongelmat aiheuttaneet tahot joutuisivat vastuuseen tekosistaan. Tästä siis näkee, ettei valtiot ja talousalueet voi eikä saa toimia markkinatalouden ehdoilla. Markkinatalouden tulee totella muita kuin ahneiden pääomasijoittajien päätöksiä.

Niko Salokoski

Missään vaiheessa ei ole tullut mieleen että nimenomaan valtiot törsää liikaa rahaa niinkuin Kreikkan valtio ja nyt myös Suomen valtio,puhutaan ylipalkkaisista virkamiehistä ja liian suuresta määrästä niitä ja monta muutakin kulu ongelmaa,esimerkiksi kansalaisille ilmaisrahan jakelua mihin ei ole oikeasti rahaa.Ratkaisut ei kyllä löydy Mehiläisen veroista vaikka se asia kyllä saatane kuriin mutta kun Suomen pääomatulot ei tuota sittenkään tarpeeksi vaikka niistä nipistäisi 100% veron.Suomalaisten on parempi hyväksyä se tosi asia että valtion törsäämiselle on tultava loppu,eikä syytettävä yksityisiä tästä kriisistä koska heillä ei maksukyky ole erikoisen suuri tulevaisuudessa kun tehdään lähes vaan tappiota lamasta johtuen.Tavallinen veronmaksaja vaatii ja maksaa ,niin se menee.

yrittäjä

näin pieni maa ei tarvitse kuin ammatilaisten hoitaman (talous) virkamies hallituksen koska kaikista tekemisistämme joudumme vastaamaan talouden kautta !. kun lakkautamme politiikan ja eduskunnan turhat työntekijät suurine palkkoineen etuineen ja hyväveli harmaan korruptoituneen järjestelmän OVAT SÄÄSTÖT jo samantien useiden jopa kymmenien miljardin luokkaa VUODESSA. 5miljoonan kansa josta 1,4 tekee tuottavaa työtä ,600 000 työttömänä tai veronmaksajien piikkiin kurssseilla / kotona HALOO ja vielä tehdään tässä maassa politiikkaa .HERÄTKÄÄ maa joka ottaa velkaa korkoihin on KONKURSSISSA. sähköverkotkin naapurimaihin verrattuna kehitysmaa tasolla -entäs laajakaista verkot 10v jäljessä .

pelit jo pelattu

äivätkö persutkin ole yksi suomen kansasta verta imevistä puolue tahoista,veroeuroista senkin rahoitamme ? vuosi pari ja olemme kreikan ja italian tilassa .tukiaiset loppuvat kansalta ja sitten itketään kun ei rahaa edes ruokaan saatikka vuokriin mistä silloin kerjätään apuja ? hursti ei voi auttaa 2,5 miljoonaa

toivossa elämme

vero kikkailuissa suomen valtion ja kuntien yritykset jo vuosia ovat näyttäneet esimerkillään mikä maan tapa ja joista kansalaisten sekä yrittäjien otettava mallia,samaan aikaan haukumme kreikkaa . erikoista myös huomata asia että suomikin maksaa eläkkeitä kuolleille ihmisille ta puolisoilleen? ja silti meillä möni oikeasti työkyvytön pakotetaan työn orjaksi

kreikan tietä

"Lopputulos on se että ehkä siirrytään realitalouteen ja velka kupla katkeaa,koska se elintaso mikä on saavutettu myös Suomessakin on silmälumetta ja velaksi rakenettu.Tulemme ilmeisesti siirtymään alempaan valtion tukiin ja elintasoon mutta lopputuloksena on se että se on se oikea taso.Ei kiitoos valheellisille velkakuplille."

Velkakupla puhkeaa mitäs sitten, jos oikein hoidetaan niin isorikkaat vain alkavat haalia uudestaan omaisuuttaan.
Vai kuka sitä rahaa lainailee?

Pave

Tämä keskustelu kannattaisi siirtää pois tämän jonkun mukaan rikoksia (=varkaus) ei rikoksia pitävän ja rahan tekokoneen perään haikalevan kansanedustajan kirjoituksen yhteydestä, koska kyseinen edustaja saa liikaa huomiota. Sehän on tämä 1960-lukulaisten demareiden, sosialistien ja kommunistien työn tulosta tämä euroalueen velkavuori ja kupla talous. Että valtio voi velkaantua miten vaan, tätähän yritettiin 1920-luvun Saksassa tunnetuinnseurauksin. Sekin oli sosialismia.

Sosialismi=velkavuori->tuho

nimim.Tarkkailija 28.12.2011 22:51: Joo... tehäänpäs noin... äänestetään sut päättämään... ja muut sunlaises PerSut :-)

Jännä aina uudelleen ja uudelleen havaita, kuinka Perussuomalaisten vaalivoitto jaksaa katkeroittaa yhä vaan tietyntyyppisiä ihmisiä. Ja tämän katkeruden purkamisessa ei jätetä yhtään (kuviteltuakaan) tilaisuutta käyttämättä, hyvänä esimerkkinä vaikkapa nyt nämä anonymiteetin suojissa operoivat nettikirjoittelijat.

Aina pitää mielestänne suvaita. PAITSI toisinajattelijoita..?

harri tapio

Kun sutta pakoon menee, karhu vastaan tulee!

Suomalaiset ovat aina olleet jonkun sortovallan ja ovat edelleen.
Suomalaiset ovat vain vaihtaneet vaatteen väriä ja kuitenkin ovat yhä edelleen se Suomi-neito, jota niinkuin köyhää piika-likkaa viedään rikkaisiin naimisiin.

Suomi maksaa lunnaat ja niin hänet on naitettu Saksan suurelle ja kauniille valtiolle, EU:n yhteiseksi hyväksi.

Brysselistä jyrähtää kaapin paikka!

Rentun Ruusu

Anna Kontula

Anna Kontula on sosiologi, kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu ja kolmen lapsen äiti.