Nainen ja porakone

Ihmisiä on kahta lajia. Toiset omistavat porakoneen ja toiset lainaavat sellaisen, milloin sattuvat tarvitsemaan.

Porakoneen omistajat muodostavat yhteiskunnan vahvan rungon. He ovat paikalleen asettuneita, työteliäitä ja vakaita peruskansalaisia. Poran lainaajat taas muistuttavat enemmän sään ja vuodenaikojen mukana eläviä lehtiä, levottomia paikkansa etsijöitä tai elämäntapaseikkailijoita.

Yhteisön luonnolliseen kiertoon kuuluu, että aikanaan useimmista nuorista poran lainaajista kuoriutuu poran omistajia. Omalla kohdallani tämä ratkaiseva muutos tapahtui noin kuukausi sitten. Kun kävelin ulos rautakaupasta upouutta poralaukkua heilutellen, oli minusta tullut yksi sukuni vastuunkantajista.

Paitsi ettei se mennyt niin. Kaikki edellä mainittu koskee nimittäin vain miehiä. Naisen ja poran yhteiskunnallinen suhde on huomattavasti monimutkaisempi.

Oivalsin sen vasta, kun ennen tärkeää ostosta pyysin neuvoja tuttavapiirini poranomistajilta (joista useimmat ovat miehiä). Vastaukseksi sain enimmäkseen hyväntahtoista pilkkaa: ”Voi kuinka söpöä, tyttö aikoo ostaa porakoneen!”, ”Mitä se kuvittelee sillä tekevänsä?” ja ”Jos tarvitset reiän seinään, eiköhän vain olisi helpompaa pyytää jotakuta miestä apuun?”

Erityisen suurta huolestusta ostoaikeeni herätti sellaisissa miehissä, jotka eivät itse ole järin käteviä käsistään.

Opin, että porakoneen omistajilla on oma arvojärjestyksensä. Amatöörit käyttävät yleisporaa, joka puree kaikkiin tavallisiin pintamateriaaleihin, mutta ammattimaisilta remonttireiskoilta löytyvät puu- ja kiviporat erikseen.

Ja jos nyt joku nainen välttämättä haluaa poran hankkia – esimerkiksi siksi, että on liian ruma saamaan miestä – hänen on sopivaa ostaa yleisporan halpaversio, jota myös ”leluksi” kutsutaan.

Kun sana levisi, sain kuulla myös tiettyjen eläkeläisrouvien järkytyksestä: ”Millainen mies sillä oikein on, kun hän sallii naisen päättää kodin porakonehankinnoista?” ja ”Mihin tämä maailma oikein on menossa!”

Mainittakoon, että samaiset supernaiset ovat itse kasvattaneet suuret ikäluokat ja siinä sivussa rakentaneet hyvinvointivaltion kysymättä kertaakaan, mitä nainen saa tai osaa tehdä. Mutta reiän poraaminen seinään, se on sentään ihan eri asia…

Puhtaan kiihkottomasti asiaan suhtautuivat lähinnä ammattirakentajat. Heiltä sain kaipaamiani käytännön vinkkejä ja toivotuksen pitää hauskaa. Ehkä rakennusalalla onkin tiedossa se tarkoin varjeltu salaisuus, ettei porakoneen käyttöön tarvita pippeliä.

Kommentit (22)

Kommentit

Eikö olekin mahtava tunne omistaa jotakin! Vaikka se olisi pelkkä sininen porakone niin silti. Kun omaan arsenaaliin kuuluu kattava valikoima erilaista pääomaa niin tietää pärjäävänsä vaikka maailma kaatuisi ympäriltä eikä enää ole ketään jonka kuuluisi tulla apuun. Yhteiskuntakin toimii mikrotason pärjääjistä koostuvana paremmin kuin kollektiivina. Tällöin vaikka yksi lenkki pettäisi, pitää muiden varustautuminen kokonaisuuden pyörät pyörimässä. Tuo porakone on hyvä alku, jatka samaan malliin.

Kapitalikko

Seuraavaksi kannattaa hankkia erilaisia poranteriä, niin poraaminen sujuu huomattavasti helpommin kuin pelkällä istukalla.

Nettiä kun tarpeeksi selailee niin huomaat että porakoneeseen saa vaikka mitä mukavaa kiinni, muutakin kuin poranteriä...

Istukaton pyykinpesijä

Mihin ajattelit investoida kun porakone on tullut tutuksi? Maskulinistisesta viitekehyksestä kun asioita pääsen tarkastelemaan niin totean että hyvät vibat lähtee moottorisahasta ja rälläkästä. Moottorisaha on puun pätkimiseen ja rälläkällä katkeaa melkein mikä tahansa. Molempia saa eri kokoisina ja niin sähkö- kuin polttomoottorivoimaisina. Muista sitten suojalasit ja muut turvavarusteet.

Poppeli

Eikö siinä rälläkän kipinäsuihkussa olekin jotain herkkää! Lopun iltaa hallissa leijuu pistävä käry mistä tietää että nyt on tehty jotain ihan tosissaan. Takavuosina automiehet käyttivät bensaa partavetenä että misut olisivat ymmärtäneet heti että ajopeli on auto eikä hevonen. Jos rälläkäntuoksuakin saisi after shavena niin sitä voisi loiskauttaa kainaloon viestimään äijäenergiasta kapakkakierroksella. Suojalaseista sun muista pitää todeta ettei niiden kanssa pulaaminen ainakaan yhtään nopeuta työtä.

Poppeli

Suojalaseista sun muista pitää todeta ettei niiden kanssa pulaaminen ainakaan yhtään nopeuta työtä. samaa mieltä mutta seuraavan kerran kun tekee mieli touhuta niin ei tartte käsikopelolla sitä rälläkkää etsiä,silmät on kuitenkin avuksi joissain hommissa

rane

Niin se vaan tasa-arvoistuvassa yhteiskunnassa viedään mieheltä viimeinenkin
pätemisen ja näytön mahdollisuus. Sinkkunaisen kyseessä ollen kannattaisi ehkä
kuitenkin harkita yleisporan sijaan iskuporakoneen hankintaa, sellaista pientä
käsilaukkuun mahtuvaa, jonka avulla voisi iskeä itselleen avustajan vaikka baari-
reissulla jos ei luotto omiin kykyihin ole vielä riittävä.

Rib

Vähän kyllä tuntuu että tässä tapauksessa itseluottamus ei ole ongelma, itseluottamuksen ja itsekritiikin suhde on toinen asia. Monet väittämät kertovat esittäjästään enemmän kuin mitä niiden asiasisältö on. Näin tälläkin kertaa, kun bloggari pitää välttämättömänä muotoilla sanottavansa genitaaliin vetoamalla. Jos alunperinkään ei ole oikein mitään sanottavaa voi tyylilajin valinnalla romuttaa kirjoitelmansa lopullisesti. Tämän tarinan perusteella en näe mitään syytä huolestua siitä että tasa-arvo olisi vaarassa tai vääristymässä. Hyttyset pinisevät mutta karavaani kulkee silti.

Poppeli

Millä planeetalla tämä Anna Kontula oikein asustaa? Iän kaiken on naiset porakoneita omistaneet ja käyttäneet, mutta ei siitä ennen ole numeroa tehty. Minullakin ties kuinka mones jo, kun ikääkin alkaa jo olla.

Om

En mennyt lukemaan koko juttua edes, koska väärä vanhanaikaisuus ja teennäisyys löi leuoille. Oudostelenpa täällä minäkin, seinään reikää poraava nainenko jotenkin harvinainen? Moni ystävättäreni omistaa porakoneen. Tiedetäänpä monella naisella olevan ajokorttikin ja auto.

Miehiäkö kirjoituksella hännystellään?

Ihmisiä on (ainakin) kahta lajia, jonka voi huomata näistäkin kommenteista.
Toiset osaavat ottaa blogeista ilon irti kirjoittajan tarkoittamalla tavalla, toiset
taas jatkavat elämäänsä huumorintajuihinsa tulematta, lukuisista elvytysyrityksistä huolimatta.

Rib

Nimimerkki RIB, ei kaikki ole sellaisia kuin sinä ja ottavat ilon irti muitten mollaamisesta. Blogisti kirjoitti mm. seuraavaa: "Ja jos nyt joku nainen välttämättä haluaa poran hankkia – esimerkiksi siksi, että on liian ruma saamaan miestä – hänen on sopivaa ostaa yleisporan halpaversio, jota myös ”leluksi” kutsutaan." Uskomatonta tekstiä naiselta, joka edustaa kansaa päättävissä elimissä! Olisi aika herätä unesta ja huomata, että naisella voi nykymaailmassa olla se mies, mutta myös se oma porakone, oma auto, oma pankkitili jne. Huumoria ei todellakaan ole toisille ilkeily, paremminkin se, että osaa nauraa itselleen. Sanoit itse juuri näin, että "toiset osaavat ottaa blogeista ilon irti kirjoittajan tarkoittamalla tavalla". Tähän on Suomen kiusauskulttuuri johtanut, ilokin täytyy saada ilkeilyn kautta.

OM

Ilmassa alkaa olla suuren urheilujuhlan tuntua, jossa lajeina ovat blogitekstin
pilkun viilaus, naisen aseman tunnustaminen yhteiskunnassa sekä uusien
kiusaustapojen keksintä. Parhaat palkitaan. 1. p. porakone 2. p. nenään sopiva
herne 3. p. luettelo naiselle sallituista omistuksista. Lohdutuspalkintona jaetaan entistä terävämpi viila ja suurennuslasi.

Rib

Enpä ikimaailmassa kehtaisi kertoa eteenpäin, että minua pidetään niin taitamattomana ja tumpelona, että kuulee ”Voi kuinka söpöä, tyttö aikoo ostaa porakoneen!”, ”Mitä se kuvittelee sillä tekevänsä?” ja ”Jos tarvitset reiän seinään, eiköhän vain olisi helpompaa pyytää jotakuta miestä apuun?”. Kuinka tuollainen ihminen voi olla hyvinkoulutettu kansanedustaja ja monen lapsen äiti? Onko hän vetänyt ylleen 50-luvun kotiäidin asun?

syhy

Eikö 'Nainen ja porakone' yms. naisen roolin laajentamishankkeet kuuluneet 1960 -luvulle, jolloin feminismi oli muotia?
Silloinen tasa-arvointoilu johti ylilyönteihin, joissa ei otettu huomioon miehen ja naisen fyysisiä eroja. - Esim. seksuaalinen tasa-arvo naisen ja miehen välillä ei ole mahdollista: Nainen on raskaana, synnyttää ja imettää, mitä miehen ei tarvitse tehdä. Toisaalta mies voi olla epävarma isyydestänsä, toisaalta nainen on varma äitiydestänsä.

Mutta on mielenkiintoista havaita, että Suomessa on säilynyt kulttuurisaarekkeita, joihin 1960 -luvun tasa-arvointoilu ei ole yltänyt.

Menneisyyden jäänteitä

"Ehkä rakennusalalla onkin tiedossa se tarkoin varjeltu salaisuus, ettei porakoneen käyttöön tarvita pippeliä."

Ei tarvita ei.

Porakoneen käyttöön tarvitaan yleensä se 'mites tohon, eiku sittenki tohon... ei ku ei tää ookkaan sopiva tähän... mut mites tonne... tai ehkä sittenki toi erilaisen feng shuin tuova täysin_samanlainen _mut_erilainen... käviskö se ehkä sittenki paremmin vaikka tuonne....'

Näihin ei todellakaan tarvita pippeliä, eikä muitakaan vehkeitä.

Sen sijaan niihin tarvitaan parisuhde.

Vaikka moni mies omaa pilinsä lisäksi myös iskuporakoneen, eivät nämä kuitenkaan kuluta lähes sukukalleuksien statuksella olevia erikoisteriään eikä kavereille tuopin varressa kehuttuja timanttimeisseleitään mihinkään turhan päiväisiin parvekepelargonioihin tai sisustuspeileihin.

Eihän mies yleensä ottaen kykene menemään edes Iskuun omin voimin, Ikeasta puhumattakaan.

Tästä syystä mies&pora-kombo onkin lähinnä samaa metaforismia kuin mies&puukko.
Lähes jokainen mies muistelee lämmöllä niitä lapsuuden päiviä, kun ukki osti pojan pojalleen puukon.
Sitten sillä veisteltiin vuorotahtiin pajupillejä ja etusormia.
Ja voi miten hyviä nämä muistot sidetarpeita kiljuen tuovista, hätääntyneistä äideistä ovatkaan.
Ei niitä voita mikään.

Ei edes pora.

Mutta pora on aikuisen miehen muisto äidin sylin lämmöstä.
Itseään arvostava mies ei voi hiBBlata enään puukkoaan, kuten lapsena, mutta poraa saa kaikessa rauhassa kiillottaa vaikka joka ilta nukkumaan käydessä.

Kaalimaan Kalevi

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/101602-porakone-on-tarkea-tyoka...

Nyt selvisi, että porakoneen käyttö ei olekkaan ns. miesten juttu.
Mahdollisesti kuitenkin sen kuljettaminen on, sillä julkiset kulkuneuvot saattavat tehdä naisesta väsyneen.

Vaikka "Porakone on tärkeä työkalu kosmetologille" ei miehet taida olla kovinkaan kiinnostuneita tämän kaltaisesta työstä.

No mutta pääasia on, että Kontulan näkemys: "porakoneen käyttöön tarvita pippeliä" pitää edelleen paikkansa.

Ilmeisesti porakoneen käyttö on jopa helppoa.
Ilmeisesti jopa myöskin naiselle.

Kaalimaan Kalevi

Anna Kontula

Anna Kontula on sosiologi, kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu ja kolmen lapsen äiti.