Terveys vai työpaikat

Kumpi on tärkeämpää: 50 000 ennenaikaiselta kuolemalta pelastettua ihmishenkeä vai 12 000 työpaikkaa?

Europarlamentaarikko Satu Hassi juhlii onnistuttuaan ajamaan läpi rikkidirektiivin, joka pakottaa Itämerellä ja Pohjanmerellä liikkuvat laivat puhdistamaan polttoaineensa rikki- ja typpipäästöistä lähes 100-prosenttisesti. Hän on laskenut, että näin estetään 50 000 ihmisen sairastuminen ja kuolema sydän- ja keuhkosairauksiin.

Hassin mielestä olisi epäoikeudenmukaista pakottaa eurooppalaiset veronmaksajat maksamaan näiden sairauksien kulut. Mutta epäreilua on sekin, jos tuhannet suomalaiset sen vuoksi menettävät työpaikkansa.

Samoja sääntöjä Hassi ei kuitenkaan saanut ulotettua Välimerelle ja Ranskan rannikolle. Vielä suurempaa sairastumisen uhkaa ja epäoikeudenmukaisuutta Euroopan parlamentti ei pitänyt tarpeellisena oikoa.

Jos Satu Hassin ajattelua noudatetaan muuallakin, pitäisi ensimmäiseksi ehkäistä autojen ja lämmityksen päästöistä aiheutuvat sairaudet ja ennenaikaiset kuolemat. Saman tien voitaisiin säätää laki, joka kieltää epäterveet elämäntavat, tupakanpolton, viinanjuonnin, rasvan ja sokerin syömisen sekä kiekkomailalla lyömisen tietysti ensimmäisenä. Karppaustakin pitäisi verottaa, jos se aiheuttaa sydän- ja verisuonitautien ja jopa kuolemien lisääntymistä.

Makeisten syöjiä verotetaan jo nyt, mutta ei ilmeisesti riittävästi, kun karkki ja limu käyvät hyvin kaupaksi. Tanskassa on ollut rasvavero vajaan vuoden, mutta ei se ole rasvan syöntiä lopettanut. Nyt rasva ostetaan rajan takaa Saksasta, niin kuin Suomessa voi aikanaan Ruotsista ja alkoholi yhä Tallinnasta. Kun Tanskan rasvavero haittaa kotimaista ruokakauppaa, siitä aiotaan luopua. Nyt huolena ei ole enää terveys, vaan menetetyt verotulot.

Suomessa autoverotusta perusteltiin aikojen alussa tierakentamisen tarpeilla. Vuosikymmeniä sitten verotuoton ohjaamisesta teihin luovuttiin. Nyt autoverotus on valtion verotulojen tärkeä lähde.

Näin käy ennemmin tai myöhemmin myös terveysveroille. Alkoholiverolla piti kohentaa merkittävästi suomalaista terveyttä, mutta nyt sillä kohennetaan lähinnä valtion taloutta. Terveys vain unohtuu, kun terveysveroistakin tuli valtion varainhankintaa.

Urheilujärjestöt kehittivät Veikkauksen urheilun rahoitukseen, mutta nyt niillä rahoilla tuetaan laajasti erilaista kulttuuria ja taidetta, jotta valtion omat rahat säästyisivät. Eikä sekään riitä, vaan nyt leikataan jo taidelaitostenkin kuten Kansallisoopperan ja Kansallisteatterin saamia avustuksia.

Monesti uhanalaisena on ollut myös Raha-automaattiyhdistyksen varainkeräys, jolla rahoitetaan laajasti vapaaehtoista sosiaalityötä, joka kaiken oikeudenmukaisuuden mukaan kuuluisi suoraan valtion maksettavaksi.

Hassi voi tietysti onnitella itseään parlamentin merkittävimmästä eurooppalaisesta terveysteosta. Tosin arviolta 600–800 miljoonan euron vuosittaisen laskun siitä maksavat pääosin suomalaiset.

Kommentit (26)

Kommentit

Kansantalouden peruskäppyröillä pyritään yleensä osoittamaan että haittaverot toimivat paremmin kuin rajoitukset. En sitten tiedä kuinka tässä olisi toiminut: Rikkiverotus olisi luultavasti maantieteellisesti yhtä asymmetrinen kuin tuo päätetty rikkiraja. Jos EU-veroihin joskus mennään, ehkäpä ensi askel voisi olla juuri EU:n laajuiset yhtenäiset haittaverot?

Petri Peltonen

Uskomatonta soopaa. Jos neljän ihmisen työpaikka "maksaa" yhden vakavasti sairastuneen tai ihmishengen, ei tässä ole kysymys rahasta. Vaan ihmiselämistä. Montako jäsentä on omassa perheessäsi? Uhraisitko Sinä heistä yhden, jotta muilla perheenjäsenilläsi olisi töitä?

Priorisointi ohoi

Piti tarkistaa vuosiluku. Kyllä, maailma elää vuotta 2012, mutta Johannes Koroma vuotta 1812.

Tosin Australian (huomattavan suuri) asbestiteollisuus vielä noin 20 vuotta sitten argumentoi juuri samoilla perusteilla kuin Koroma ja vastusti ankarasti asbestin käyttökieltoja. Englantilaiset nuohoojat puolestaan 1800-luvulla vastustivat kieltoa lasten käyttämiseen nokiharjoina ja kaivosyhtiöt puolestaan kieltoa käyttää lapsia hiili- ja malmivaunujen vetäjinä: kaikki mainitut tahot puhuivat työpaikoista!

Shokeeravaa, Koroma, shokeeraavaa!

Petri Sakkinen

Työt ja vienti kun loppuu,niin loppuu myöskin rahat ja terveyspalvelut maksaa maltaita.
EU:n ei kuulu Venäjä ja Pietariin ajellaan sellaisella polttoaineella,josta ei paljoa rikkiä mittailla ja Suomi maksaa.
Samoin välimerellä.
Ruotsalaiset nareskelevat partoihinsa,kun suomen vientiä rokotetaan.

lahjomaton virkamies

Valitettavasti ne 50000 ennenaikaista kuolemaa ovat pelkkä hypoteesi, jonka todenperäisyys (siis riippuvuus näistä EU:n laivaliikenteen päästöistä) on huomattavasti heiveröisemmällä pohjalla kuin näkemys teollisuuden kilpailukyvyn menetyksestä. Eli suomeksi: Todennäköisesti menetämme ne työpaikat saamatta mitään tai varsin vähän hyötyä kansanterveyden puolella.

Terveisiä Erheestä

Eihän siinä ole mitän järkeä, että tämmöinen pieni kansa ottaa harteilleen kaiken maailman synnit. Vaikka Suomi tekis mitä, se on kuin kärpäsen paska tapetissa, mutta suomalaisille se on kahle jalassa. Onko ne 50000 suomalaisia vai niitä, jotka ei noudata näitä direktiivejä.

Wanda

Tuossa ikäänkuin ajatellaan, että kuoleminen on hieman abstrakti juttu; "kuolevathan ne kumminkin." Ei ajatella, että ennen kuolemista ihmiset sairastuvat ja sairastavat, ja sairastaminen vaikuttaa läheisiinkin. Veronmaksajatkaan eivät jää sivullisiksi, sillä he osallistuvat hoitojen kustantamiseen.

Niin että sen puoleen laskuissa pitää olla vähän tarkempi. Jos työpaikkoja menetetään, säästyy sentään terveys, toisin kuin niiden loppumattomien irtisanomisuutisten suhteen, joita luemme joka päivä. Kymmenin tuhansin lakkautetaan työpaikkoja, ainoana hyötynä vain se, että joku sijoittaja saa enemmän rahaa tai se, että joku ulkomaalaisyritys hyötyy kun saa syötyä kilpailijansa laudalta.

nevermind

Mistä toi 50000 on vedetty, kuoleehan ne kuiteskin ennemmin tai myöhemmin? Miltä alueelta? Onko ne suomalaisia? Entäs nää työttömät? Kuinka moni niistä tai heidän perheenjäsenistä kuolee ennenaikaisesti työttömyyden takia? Jos ajatellaan, että tavallisen ihmisen keski-ikä lisääntyy nyt muutamalla päivällä tai vaikkapa kuukaudella, onko sopivaa uhrata joidenkin ihmisten ja perheitten koko loppuikä, kymmeniä vuosia?

Wanda

Luku on puhdasta huuhaata - jos se pitäsi paikkansa täällä ei eläsi ketään. Rikkiyhdistepäästöt ovat tällä hetkellä jo selvästi alle puolet mitä ne olivat 80-luvulla. Luvut ovat pelkää "puoskarointia" eivät mitään muuta, mitään todellista pohjaa niillä ei ole.

Hävettää tämä vihreiden tietämättömyys ja siitä seuraavat teollisuuden kilpailukyvyn selkeä heikentyminen, jonka ovat saaneet syötettyä tietämättömille. Itämeren rikkidirekstiivistä hyötyvät vain aasian, keski ja etelä-euroopan teollisuus. Globaalisti vaikutukset eivät näy edes desimaaleissa. Rajoitus olisi pitänyt saada edes koko EU:n alueelle, mutta eiväthän siihen muut suostu - mutta meidän vihreät vielä ilakoivat mokomalle turhakkeelle.

Älkää todellakaan odottako, että äänestisin joskus teitä - en todellakaan.

Ei kiitos

Niin tämä 50 000 ennenaikaista kuolemaa ei todellakaan koske yksin Suomea mutta nämä 12 000 + työpaikkaa koskevat.

Tupakointi aiheuttaa pelkästään Suomessa vuositasolla lähes 10 000 kuolemaa .. maailamalla kymmeniä miljoonia.... direktiivit ei kuitenkaan kiellä tupakan myyntiä, valmistmista yms..

Eli mistä tosiasiassa rikkidirektiivissä on kysymys:
Saksa haluaa rajoittaa vahvaa kilpailua.. Suomi ei rikkidirektiivien käyttöönoton jälkeen enää pysty mitenkään kilpailemaan Saksan kanssa ,, joten Saksa vie voiton... Ja vihreät idiootit luulevat voittaneensa jotain...

Anzzi

"Parlamentti hyväksyi sen ratkaisevassa käsittelyssä äänin 606–55."

Siellä on siis ollut Hassin lisäksi 605 kukkahattutätihaihattelijaa.

Minä ainakin mieluummin elän vaikka työttömänä kuin kuolen.
Että se 50 000 olisi vain hypoteesi? No niin on se 12 000 työpaikkaakin. Rikkipesuripisneksellä tehdään rahaa ja saadaan uusia töitä.

Höpö höpöä on Koroman mietteet. 1 työpaikka EI ole arvokkaampi kuin 4 ihmishenkeä.

Tsebu

Direktiiviä vastusti suomalaisista mepeistä 62%. Kaikista mepeistä alle 10%.

Jotenkin minusta nyt vähän tuntuu, että jakolinja ei ole vihreät vs. muut. Tai ainakaan käsittääkseni vihreitä ei ole europarlamentissa noin 90% kaikista mepeistä eikä liki 40% suomalaismepeistä.

Krisu

Kuinka moni etelä-eurooppalaisista mepeistä vastusti? No olisin minäkin äänestänyt kyllä, jos rasitteet olisi kohdistettu Välimeren alueelle.

H2O

Rikkipesureilla saadaan töitä - mutta ei Suomeen. Samalla perusteella perustettiin ja tuettiin tuulivoimaloiden tuotannon aloittamista suomessa - nyt liki kaikki tuotanto on siirretty Kiinaan sekä Intiaan. Ne tukiaiset menivät samaan Kankkulan kaivoon johon menevät valtion lupaamat teollisuuden investointituet. Rikkiyhdistepäästöt eivät ole itämeren ongelma - nykyiset rajoitukset ovat pudottaneet teollisuudet rikkipäästöt hyvin alas. Laivat olivat tähän asti ongelma, joka olisi voitu hoitaa paljon halvemmalla ja helpomalla. Tekemällä samalla tavalla kuin välimerellä tehdään, riittävä siirtymäaika ja järkevämmät päästörajat. Valitettavasti juuri vihreät lobbasivat itämerelle tiukempia rajoituksia kuin muualle.
Luvulle 50000 ei ole mitään tieteellisen tarkastelun pohjaa.

Ei kiitos

"""Parlamentti hyväksyi sen ratkaisevassa käsittelyssä äänin 606–55."
Siellä on siis ollut Hassin lisäksi 605 kukkahattutätihaihattelijaa.""

Niinpä,, vaan jos samainen rikkidirektiivi olisi kohdentunut Välimeren alueelle ja Atlantille, eli se olisi saatettu koskemaan myös Saksan , Ranskan, Espanjan, Italian jne.. vientiä niin luvut olisivat olleet toisinpäin. Nythän nuo reilut 600 ovat todenneet että tälläsella pikkudirektiivillä saadaan kaadettua maa joka rahoittaa verovaroin mm. Saksan pankkitoimintaa.

"Rikkipesuripisneksellä tehdään rahaa ja saadaan uusia töitä. "

Voipi olla että jonnekin siitä pieni bisnes tehdäänkin mutta Suomi ei saa menetettyjä työpaikkoja ja tuloja takaisin.
Mutta Euroopan parlamentin tarkoitushan onkin ajaa Saksan ja Ranskan etuja, meidän pienten kustannuksella.
Olisi aika erota koko EU:sta, vielä kun ehditään ennen Kreikan tietä.

Anzzi

Olen täysin samaa mieltä edellisen kanssa, että erotaan Eu:sta. Se on vain tehtävä pikaisesti, jotta vauriot suomelle ei pääse Kreikan kurjistuksen tasolle (jonka troikka on määrännyt )

Me suomalaiset maksamme omaa Eu:n jäsenmaksua 803 miljoonaa euroa ja lisäksi MUIDEN MAIDEN Eu jäsenmaksuja 2,4 miljardia euroa.

Jo tällä rahakasalla korjattaisiin huomattavasti leikkauksia kunnilta, joita sixpack kokoomusjohtoinen hallitus on tehnyt, se on 631 miljoonaa euroa, sekä osuus Tuusulalta 5,3 milj.euroa.

Jori Porspakka, Jokela

No, huh, tulihan se sieltä. Kauhistelinkin jo, ettei kukaan ehdota Eu:sta eroamista. On asioita, joita ei tällainen tavallinen ihminen ymmärrä ja se on, että ihmiset ovat valmiita "ampumaan omaan jalkaan" ja ettei työ kiinnosta. Kaikki laiskat yhteiskunnat ovat kaatuneet ja niin tulee käymään myös tälle pienelle Suomelle, jollei tyyli muutu. Saattepa nähdä ja siihen ei mene kauan aikaa.

kasinopeluri

Kyse hyvä KASINOPELURI, ei ole tässä finanssikriisissa jonkun tai joidenkin laiskuus, vaan järjestelmän, kapitalismille olennainen toimintamuoto.

Jonka toiminnan tarkoitus on kasvattaa pääomien/rahan valtaa maailmassa, siksi kansantaloudellisesti heikommat maat, joita kutsut nimityksellä "laiskat yhteiskunnat" joutuvat tähän Kreikan tapaiseen kurimukseen ja siitä ne eivät selviä koskaan "jaloilleen", elleivät palauta itselleen kansallista päätösvaltaa ja omaa valuuttaa. Eu ja Emu sahaavat kansallisvaltioiden omaa oksaa.

Jori Porspakka, Jokela

Jos Suomi jatkaa näiden vihreiden hullutusten mukaan, niin ei ole kohta työtä, ei leipää, ei valoa, ei lämpöä eikä Suomessa yhtään mitään.
Me kuollaan kaiken puutteeseen, eikä enää ole muita, kuin Hassi kumppaneineen sieltä Saksan maalta huuliaan heiluttamassa, ja ryssä nauraa partaansa, ettei pysty Suomi enää puhdistamojakaan heille rakentamaan.
Muuten keskieuroopan maat Saksa mukaan lukien käyttävät pesuaineissaankin fosfaattia, jonka vihreet kieltää ja sen tähden keskieuroppalaisten pesukoneet kestävät pidempään, kun eivät rikkoudu savesta, jota meidän pesuaineemme sisältävät ja suomalaiset pesevätkin pyykkinsä savella ja muut nyökyttelee näille pässeille ja nauravat koko Suomen vihreiden kouhotuksille ja käyttävät omat rahansa oman maansa talouteen eivätkä jaa niitä tuuliin ja pilviin.
Suomi tarvitsee teollisuutta, teollisuus takaisin ja kouhottajat hiljaiseksi, muuten Suomesta tulee kehitysmaa, josta jokainen osaava ja tekevä on muuttanut siirtolaiseksi muualle.

Linssiinviilaajat

Kreikka liittyi 2001 yhteisvaluuttaa ja valitettavasti se oli selkeä virhe - siitä ei ole epäselvyyttä. Kreikka oli elänyt yli varojensa jo jonkin aikaa ja tilasto eivät kertoneet totuutta. Jos taloudellinen tilanne olisi ollut selvillä ennen päätöksen tekoa ei Kreikka olisi missään tapauksessa päässyt jäseneksi.

Kreikka ajautuu selvitystilaan ja vetää mukanaan monta pankkia ja saa aikaa paljon pahaa - kyse on vain siitä milloin ja miten hallitusti/hallitsemattomasti homma tehdään.

Kreikan kansantuotto ei riitä ikinä edes osaan lainoista puhumattakaan koroista. Jonkin sortin massiivinen alaskirjaus on tehtävä - miten ja kenen toimesta, vaikeita kysymyksiä. Suomi on yksi maksajista, EU kaikki valtiot ovat maksajia, EMUn jäsenet ovat maksajia, Kreikan tavalliset kansalaiset .... tässä hommassa ei ole kuin häviäjiä.

Mitä tästä opitaan, ei mitään.

Tästä huolimatta palaa otsikon aiheeseen ja siihen miten meitä vedätettiin tässäkin asiassa niin, että osa ei edes vielä tajua mitä tapahtui.

Parlamentti hyväksyi sen ratkaisevassa käsittelyssä äänin 606–55."Siellä on siis ollut Hassin lisäksi 605 kukkahattutätihaihattelijaa.""?

Eli palataan perusasiaan. Miksi ja mitä parlamentti esitti ja hyväksyi ja miten kotimaiset edunvalvojat toimivat. Edunvalvojat menivät oikein kunnolla retkuun, kun eivät tajunneet miten vihreät lobbasivat asian.
Miksi enemmistö oli esityksen puolella? Siksi, että he ovat siellä hyötyjien puolella. Välimeri ja moni muu alue sai selvästi maltillisemmat raja-arvot sekä siirtymäkauden - joka olisi totta kait’ pitänyt järjen mukaan tulla myös itämerelle, mutta ei niin ei. Tätä vihreät pitävät voittona? En voi uskoa sitä kuinka naiiveja ne todellisuudessa ovat. Esitystä ei todellakaan olisi pitänyt hyväksyä tässä muodossa. Valitettavasti tätä ei tajua läheskään kaikki edes niistä joiden se pitäisi työnsä puolesta tajuta. Teollisuus tekee päästönsä ja tuloksensa siellä missä se on taloudellisesti edullisinta – eikä maailma siitä mihinkään pelastu jos päästöt vaihtavat paikka – töihin menoa se tosin haittaa aika paljon…. Päästöjä kannattaa ja pitääkin leikata, mutta sen pitää olla tasapuolista eikä se saa antaa aiheetonta kilpailuetua joillekin maille – niin kuin nyt tapahtui.

Valtion hätäpäissään lupaamat tukiaiset ovat osa loputonta suota, ei mitään päätä eikä häntää tässä touhussa. EU kurittaa tyhmiä Suomalaisia oikein urakalla ja osa huutaa päälle hurraa - nyt säästyy maailma - eikä muuten säästy. Voitko arvata mistä teollisuudelle luvatut tukiaiset maksestaan - oikein, verorahoista.

Luku 50.000 on täysin vailla pohjaa.

Ei kiitos

EU:ssa kun näitä hankkeita piisaa, niin tuohon(kin) kaipaisin hieman selvennystä, että millä logiikalla harvaan asuttujen maiden pitäisi ottaa suhteessa enemmän pakolaisia kuin tiheään asuttujen? Tämä ajatus sisältyy siis uuteen EU:ssa tehtyyn esitykseen pakolaisrasituksen tasaamisesta EU-maiden kesken. Eivät ole meillä maaseudulle sijoitetut pakolaiset juurikaan pysyneet siellä, vaan ovat etsiytyneet kasvukeskuksiin, joissa on jo ennestään asuntopula.

H2O

Pahinta taitaa olla palveluiden saanti, jos ei ole varaa autoon, kun on pienet tulot. Ei paljon muuhunkaan ole, kun bensa kallistuu ja moni muu siinä ohessa, joten runsaasti velkaa tulee lisää maallemme ja budjetti-alijäämää myös.
Kunpa velka ja alijäämät voisivat olla rajana tänne tulolle, koska stressaa ehkä muitakin työkyvyttömiksi pian. Itselläni kesti vain 7 vuotta, kun terveys romahti, vaikka kuinka olen pitänyt kunnostani huolta ja raittiisti elänyt. Naiset stressaantuvat herkemmin käsitykseni mukaan.

S.H

Haluaisimpa nähdä kun Satu Hassi menee sellittämään kuinka fiksu hän on, kun UPM ilmoittaa jollakin paikka kunnalla, että pistetään tehdas kiinni ja siirretään tuotantoa muualle, koska rikkidirektiivi tuo lisäkustannuksia, voi ottaa Stubin mukaan kehumaan kuinka hyvä EU on, taitaisivat tarvita poliisi saattuetta, ai niin lähin on 500km päässä.

BOSA

Johannes Koroma

Kirjoittaja on työtä tekevä eläkeläinen. [email protected]