Johannes KoromaKirjoittaja on työtä tekevä eläkeläinen.

Suomen oma energiakäännös

Ruotsi päätti kauan sitten luopua ydinvoimasta. Sen jälkeen ydinvoimaa on lisätty Ruotsissa ja ydinsähköä on ostettu Suomesta.

Ruotsi päätti myös siirtyä öljyttömään yhteiskuntaan, mutta samanlaisilla autoilla siellä yhä ajellaan.

Saksa päätti luopua ydinvoimasta ja korvaa sen nyt kivihiilellä. Yli 9 miljardin euron kustannukset ovat osoittautuneet liian suureksi taakaksi kansalaisille, ja nyt leikataan uusiutuvan energian tukijärjestelmiä.

Suomessa päätettiin siirtyä risusähköön. Sen täydennykseksi ajateltu Olkiluodon ydinvoimala odottaa yhä valmistumista. Vähintään yksi uusi ja toinen Loviisan voimalat korvaava tarvitaan tämänkin jälkeen. Hyvillä jäljillä ollaan, kun ilmastopaneelikin suosittelee ydinvoiman lisäämistä.

Suomen energiakäännös on tuulivoima. Sen käyttäminen on kallista ja kustannukset lankeavat aikanaan sähkön käyttäjille. Tuulivoimaa kannattaa rakentaa, sillä sijoittajille tukipalkkiot lupaavat 10 prosentin tuoton pääomalle.

Suomessa päästötavoitteisiin on pyritty polttamalla puuta sellutehtaissa. Se on meille luontainen tapa toimia. Uusi sellutehdas onkin lähes lottovoitto, ja sellutehtaiden siirtyminen Suomesta olisi katastrofi.

Energiapolitiikka on yhtä vaikea poliittinen taitolaji kuin maatalouspolitiikka. Molemmista kansalaisilla on vahva näkemys, joka on mahdoton toteutettavaksi. Päästötön sähkö on yhtä kallis ratkaisu kuin maatalous ilman tukipalkkioita.

Vihreiden Oras Tynkkynen uskoo tietävänsä, ettei Suomessa sähkön kulutus juurikaan lisäänny ja tarvittava lisäys tulee tuulivoimaloista. Pulaa sähköstä ei tule, kun hänen ja miljoonien muiden suomalaisten sähköautot saavat tulevaisuudessakin käyttövoiman töpselistä.

Niin kauan kuin sähköä saa vapaasti töpselistä, kukaan ei pohdi missä ja miten sitä tehdään. Mistään ei näy, tuleeko töpselistä vihreää vai mustaa sähköä, kotimaista vai venäläistä.

Suomi tuo ulkomailta vähintään viidenneksen sähköstä ja lähes kaiken energian. Sähkön tuonti on koko ajan kasvanut. Energiaa ostetaan vuosittain 14 miljardilla eurolla, eniten Venäjältä.

Pahimmillaan sähköä on jouduttu tuomaan usean ydinvoimalan verran. Omavaraisuudesta ja huoltovarmuudesta ei silloin kannata puhua. Parasta olla kaveria Putinin kanssa.

Johannes Koroma

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet