Johannes KoromaKirjoittaja on työtä tekevä eläkeläinen.

Kyllä kansa tietää

Talouskasvu hidastuu, Suomea uhkaa luottoluokituksen pudotus, kauppatase on miinuksella ja vaihtotase vaatii lisää vientituloja. Valtion menot ovat rajusti suuremmat kuin tulot eikä velkaantumisen taittumista näy. IMF:n tarkkailijat vaativat nopeasti vaikuttavia säästöpäätöksiä.

Valtion menot edellyttävät tänäkin vuonna noin kahdeksan miljardin euron lisävelkaa. Talouskasvu on pettänyt toiveet, kasvuennusteita on jouduttu tämän hallituskauden aikana alentamaan monta prosenttiyksikköä. Kasvu jää alle yhden prosentin. Suomen velka ei onneksi ole vielä samalla tasolla, kun IMF:n luotot ja ehdot olivat ainoa mahdollisuus selvitä. Sillä rajalla oltiin 1992.

1930-luvun lama kesti neljä vuotta, 1990-luvun lama Suomessa kolme vuotta, mutta nyt eletään jo subprime-kriisin viidettä vuotta ja finanssikriisin neljättä vuotta. Vasta 2014 alussa, seitsemän laihan vuoden jälkeen, Suomen bruttokansantuote yltää jälleen tasolle, jolla oltiin vuonna 2008. Teollisuus ja vienti ovat nyt vasta vuoden 2006 lopun tasolla. Huipputeknologian vienti on romahtanut Nokian myötä.

Saako tällaiset huonot uutiset kertoa myös kansalaisille? Kansantalous on nyt sananmukaisesti kansan varassa. Jos pelko katkaisee yksityisen kulutuksen, vähäinenkin talouskasvu loppuu. Velkaantumisen pysäyttäminen vaatii viiden–seitsemän miljardin korjausta: hallitussopimuksen mukaan puolet pitää tehdä veronkorotuksilla ja toinen puoli menojen leikkauksilla. Kansalaisten pitäisi siis sinnitellä vielä vuosia, sietää veronkorotuksia ja palveluiden leikkaamista.

Valtion velka on kasvanut puolella seitsemän laihan vuoden aikana. Sitä otetaan lastemme piikkiin. Ja velkaa riittää, sillä valtion lisäksi kunnat ovat velkaantuneet ja yksityinenkin velka on kasvanut nopeammin kuin kotitalouksien tulot.

Yksityinen kulutus ei saisi häiriintyä ja tulevaisuudenuskoa pitäisi rohkaista, mutta olisiko silti suomalaisiakin varoitettava lisävelasta. Edellisen laman aikana varoituksia ei kuultu ja jälki oli kauheaa. Taisipa joku sanoa, ettei Suomea saada lamaan, vaikka sitä yritettäisiinkin.

Poliitikot pelkäävät totuuden kertomista, koska silloin pitäisi myös tehdä jotain.”
Poliitikot pelkäävät totuuden kertomista, koska silloin pitäisi myös tehdä jotain. Kuntauudistusta vastustetaan, mutta kansalaiset ovat valmiit puolittamaan kuntien määrän. Armeijan supistuksia arvostellaan, mutta kansalaiset ymmärtävät, ettei tyhjiä kasarmeja kannata lämmittää. Eläkeiän korottamista jarrutetaan, mutta kansalaiset valitsevan sen mieluummin kuin eläkkeiden leikkauksen ja maksujen korotuksen.

Poliitikot kiivailevat veronkorotuksista ja palveluiden leikkaamisista, mutta kansa tietää, että pienet veronkorotukset ja menoleikkaukset eivät auta. Molempiin pitää puuttua tuntuvasti. Kyllä kansa tietää missä ollaan ja taitaa tietää senkin, mihin nyt mennään.

Suomi on Kreikan tiellä, jos talouden ongelmia yhä piilotellaan.

Johannes Koroma

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet