Nyt poika saunoo

Junioriurheilijoille vinkki: minne ikinä elämässänne matkustattekin, opetelkaa pari fraasia kohdemaan kielellä.

Kansainvälisen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Rene Fasel puhutteli avajaisissa areenan yleisöä ensin suomeksi:

”Hjuvat jääkiekon justavat, hjuva Suomi. Nyt poika saunoo.”

Jälkimmäisen herra Fasel äänsi virheettömästi. Oliko se enteellistä?

Vastauksen tiedämme sunnuntaina 20. toukokuuta – tai aiemmin, jos Leijonat ei pelaa loppuottelussa.

Presidentti Sauli Niinistö sai korvia huumanneet aplodit. Pekka Haaviston kannattajat eivät taida seurata jääkiekkoa, porvarilajia.

Kolmas seremoniamestari Kalervo Kummola, kokoomuksen takavuosien yhden kauden kansanedustaja, ei saanut yleisöltä hurraa-huutoja. Tarinan mukaan Kummola houkutteli aikanaan vuoden 1995 kultakipparin Timo Jutilan jäämään sivuun eduskuntavaaleista.

Jutila olisi päässyt ”kulta-Jutina” heittämällä Arkadianmäelle. Lojaaliudestaan Jutila sai palkinnoksi Leijonien joukkueenjohtajan paikan, kun eduskunnassa piipahti toinen tamperelainen, siis Kummola.

Tuusulalainen kansanedustaja Antti Kaikkonen on vaatinut vuoden 2014 MM-kisojen ottamista pois Valko-Venäjältä. Toistaiseksi herra Fasel ei ole asiasta innostunut. Jotenkin mielessäni kummittelee jo nyt näky presidentti Aljaksandr Lukašenkasta, julmasta diktaattorista, avaamassa kisoja kahden vuoden päästä.

Mies on hakkauttanut kilpailevia presidenttiehdokkaita tajuttomiksi ja vanginnut ihmisiä poliittisten ajatusten takia. Ehkä hän on kaukaloväkivallan ystävä.

On skandaali – sanan aidossa merkityksessä – jos Lukašenka saa avata kilpailunsa. Urheilua ja politiikkaa ei tarvitse sekoittaa, mutta ihmisoikeuksien kunnioittaminen ei ole politiikkaa, vaan sen pitää olla tinkimätön edellytys urheilukilpailujen saamiselle kansainvälisiltä lajiliitoilta.

Jääkiekon MM-kilpailuissa kunniassa on taito. Avausottelun kahdessa ensimmäisessä erässä ei hierottu hanskoilla kertaakaan vastustajaa naamaan, toisin on SM-liigan pudotuspeleissä. Päätöserässä jäällä kevyesti halailtiin.

Lämpö ei vielä kohonnut kuin saunassa, mutta silti poika saattaa päästä Faselin sanoin saunaan – toivotaan ainakin. Kauppatorilla viranomaiset eivät kultajuhlia anna viettää, mutta kyllä 100 000 suomalaista vielä innostuu jääkiekosta, jos Suomi menestyy.

Todennäköisesti ensimmäinen huippupeli nähdään, kun Suomi haastaa viikon kuluttua Kanadan.

Kommentit (1)

Kommentit

Polvihousupoikasemme

Polvihousupoikasemme
voitti Valkoisen Venäjän,
vaivoin voitti vastustajan,
koko suuren surkimuksen.

Kuinka käykään kansakunnan,
jos on vastassa Venäjä
vailla valkoista nimeä?

Keravan Väinämöinen