Veropeliä kulissien takana

Valtiontalouden hoito ei perustu haihattelulle ja luuloille. Verojen kerääminen on yhteiskunnallisia valintoja ja matematiikkaa. Näiden tosiasioiden yhdistelmänä hallitus korotti arvonlisäveroa ja tuloveroja sekä leikkasi työttömyysturvaa. Näiden tosiasioiden varassa ja valossa myös Jutta Urpilainen joutui ennustetusti syömään väärät vaalilupauksensa ja kohdistamaan rankimmat säästö- ja veropakotteet työtä tekevään keskiluokkaan. Talouspoliittisen ratkaisun todellisina arkkitehteinä olivat SAK ja kokoomus, joiden nuottien mukaan tehtiin niin vero- kuin eläkeratkaisutkin. Koko ratkaisun kätilönä toimi SAK:n entinen puheenjohtaja, työministeri Lauri Ihalainen.

Valtion velkaantumisen pysäyttämiseksi näyteltiin esitys, jossa kokoomus houkutteli demarit ja vasemmistoliiton hyväksymään arvonlisäverokantojen yleisen korottamisen. Tälle oli selkeä budjettiperuste. Vain arvonlisäveroa korottamalla voidaan koota riittävästi ja ilman uusia kustannuksia 700 miljoonaa euroa lisäveroja.

Kokoomuksen toisena tavoitteena oli lisätä työn tarjontaa. Työttömyyskorvausten ja palkkatyön välistä eroa haluttiin kaventaa luomalla keinoja, jotka edistävät työttömien hakeutumista työhön. Palkansaajajärjestöt hyväksyivät tämän SAK:n johdolla, kun samalla turvattiin 60-vuotta täyttäneiden ja työttömäksi joutuvien henkilöiden ansiot. Tämä oli myös tärkeä yhteiskuntapoliittinen ratkaisu tilanteessa, jossa yritykset vähentävät etupäässä iäkkäitä työntekijöitä.

Urpilainen söi vaalilupauksensa

Demarit hyväksyivät säästö- ja veroratkaisut, kun samalla kokoomus nieli tuloverotuksen selkeän kiristämisen. Se toteutetaan tuloverojen indeksitarkistusten jäädyttämisellä. Vaikka inflaatio nostaa nimellispalkkoja, verotuksen kiristyvä progressio leikkaa korotukset ja vielä enemmänkin.

Näin palkansaajien vaivalla neuvottelema raamisopimus menettää tärkeimmän merkityksensä, palkansaajien ostovoiman turvaamisen. Tämän kautta jokainen työssäkäyvä tulee osallistumaan valtion ylivelkaantumisen pysäyttämiseen.

Vasemmiston ideologinen tarve korottaa veroja leikkaa napakasti palkansaajien ja erityisesti keskiluokkaisten perheiden tuloja.

Demareita hyvitettiin kuitenkin yli 100.000 euroa ansaitseville säädettävällä solidaarisuusverolla, joka nostaa korkeimman palkkaveroprosentin 56 prosenttiin, mikä varmuudella vähentää suurituloisten työhaluja. Omaeläkkeiden käyttö ja muutot halvemman tuloveron maihin kuten Viroon ja Espanjaan tulevat varmuudella lisääntymään..

Ihalainen runttasi Urpilaisen

SAK:n hallitus hyväksyi jo viime vuoden lopulla linjauksen, jonka mukaan eläkeikään ja työurien pidentämiseen tähtäävillä toimilla tulee lieventää veronkiristyksiä ja budjettileikkauksista koituvia seurauksia nykyisille palkansaajille.

Ellei SAK olisi ollut tämän linjauksen takana ja ellei työministeri Lauri Ihalainen olisi ollut niin eläke- kuin veroratkaisujenkin kätilönä, nykyistä kokonaisuutta ei olisi saatu valmiiksi.

Ihalaisen ja SAK:n nykyisen puheenjohtajan Lauri Lylyn painostus demareita ja ennen kaikkea valtiovarainministeri Jutta Urpilaista kohtaan johti ratkaisun syntymiseen.

Myös eduskunnan puhemiehellä Eero Heinäluomalla oli roolinsa paketin ompelussa. Hän oli yksi demareiden taustaneuvottelijoista, joka ajoi läpi SAK:n linjan demarien sisäpiirissä.

Urpilaiselle jätettiin ota tai jätä-vaihtoehto ja sen jälkeen mahdollisuus selittää arvonlisäveron korotus parhain päin omien vaalilupaustensa ja demaripuolueen näkökulmasta. Samalla poliittisen epäonnistumisen vastuu kaadettiin Urpilaisen niskaan.

Vaalipuheet punnittava entistä tarkemmin

Nyt esitetty budjetin kehysriihinäytelmä paljasti sen, miten vaarallista on esittää perusteettomia ja ylimitoitettuja vaalilupauksia. Vajaa vuosi sitten Jutta Urpilainen lupasi äänestäjille, ettei eläkeikään, sosiaalietuuksiin tai arvonlisäveroon tehdä mitään olennaisia muutoksia.

Urpilainen uskotteli, että jatkuva talouskasvu ehkäisee kaikki budjettileikkaukset. Kokoomuksen vaalipuheissa ennustettiin useiden miljardien eurojen leikkaustarvetta.

Euroopan velkakriisin syveneminen johti siihen, että pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen oli pakko tasapainottaa budjettia ja tehdä leikkauksia valtion velkaantumisen pysäyttämiseksi. Tämä tosiasia oli jo vaalien alla myös Urpilaisen tiedossa.

Kommentit (28)

Kommentit

Urpilainen on valehdellut eniten äänestäjilleen,ei edes Kreikkan vakuudetkaan ollut minkään arvoisia ja sen takia piilotettu julkisuudesta.Mutta niin tai näin niin demarit voitti neuvottelut ja kiristivät verotusta ja säästöjä ei tullut juuri ollenkaan.Riskit paketissa on ostonvoiman heikkentyminen ja talouskasvun pysähtyminen jä lisääntyvä työttömyys.Kreikkan tiellä ollaan edelleen koska ainut vaikutus on se että ei heti menty konkurssiin .Euronkriisi edelleen erittäin suuri riski ja tulee tuottamaan valtavia lisälaskuja Suomelle jossa seuraava vaihe on sosiaalietuuksien leikkaus koska veroruuvi on jo käytetty.Syksyllä on jo korot tai jopa aikaisemmin maailmalla ja pörssikurssit sekaisin ja Suomen vienti edelleen kuralla niin kyllä nämä säästöt oli vasta alkua lopputtomalle säästölistalle joka tulevaisuudessa joudutaan vielä tekemään.Mitään ei ole vielä ratkaistu EU:ssa tai Suomen taloudessa,kaikki riskit on edelleen päällä ja Espanja vaan vajoaa koko ajan Kreikka tarvii kolmanen apupakettin ja Portugaalöi ilmeiseti toisen pakettinsa ja Italiasta ei uskalla edes puhua.Katainen ja Rehn valittu utopisti politiikkoiksi New Yorkissa ja tottahan se on,eivät elää reali maailmassa.

yrittäjä

Mistä säästettäisiin / leikattaisiin tai verotettaisiin lisää, minkä verran ja milloin?

Konkretiaa Pietilä ja nimimerkki "Yrittäjä", toivon.

Pietilä paljastaa jälleen puolueellisuutensa. Eilinen (22.3.2012) maan hallituksen julkaisema "kehysriihi" ei olekaan koko hallituksen neuvottelma kompromissi ja tulos, vaan Urpilaisen tekele, jossa ei ole mitään hyvää.

Mistä tahansa säästöjä esittää (vaikka vain huhuna), on heti "kapina" vastassa. Hyväksytään kyllä periaatteessa säästöt, mutta kuitenkin "nimbyillään = kunhan ei koske minua, minun reviiriäni".

Eiköhän lähes kaikille suomalaisille ole tärkeää, että talous niin maailmalla kuin Suomessakin kääntyisi kasvuun, velkaantuminen taittuisi, ja pystyttäisin maksamaan velkoja poiskin.

Jotkut ovat pessimistejä, ja suorastaan toivovat, että menisi vieläkin heikommin. Mutta toisen "jytkyn" jälkeen, jos talous on aivan raunioina, olisi jo otettava vastuutakin. Se vasta ikävää olisi, kun jouduttaisiin leikkaamaan rajusti, jotta talous saataisiin nousuun ja elintaso Suomessa joten kuten kaikilla, etenkin "keskiluokalla", säilymään.

Markku Vaniala

Pietilän mielestä siis nössö ja tahdoton on pääministeri Jyrki Katainen ja vielä hampaattomampi on kokoomus, että tolleen ovat blondin valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen, demarin, talutusnuorassa! Siis ainoa, jolla on munaa, onpi Jutta U. - näin pääsiaisen alla ihan ;)

asiaihminen

Pietilä on näköjään menettänyt kaikki entiset yhteytensä päätöksentekijöiden taustajoukkoihin. Tämäkin tarina on pelkkää arvausta. Mutta kuka runttasikaan pääministeri Kataisen, joka joutui myöntymään "työn verotuksen" kiristymiseen?

Punikki

Nopeita lääkkeitä ei tilanteesseen tarvita vaan pikkuhiljaa karsitaan enemmän ja enemmän.Samalla tavalla tehtiin 90luvun lamassa mutta järkyttävän tilanteen takia tuli säästöt tehtyä nopealla vauhdilla , olihan maa konkurssin partaalla .Tämä kriisi kuristaa hitaammin mutta tasaisen tappavasti silti.Saatte huomata että säästöjen tie on vasta alkanut.Juttan tuleva fraasi tule olemaan että emme viime vuonna tieneet että säästötarve on niin paljon suurempi.Veronkorotusten tie on jo melkein käytetty niin siitä ei suurta hyötyä tästä eteenpäin.Jäljelle jää säästöt ja sosiaaliturvan vähentäminen.Olen itse näköalapaikkalla missä voi mittata onko talous lähdössä nousuun ja voin kertoa että pienintäkään merkkiä sellaisesta ei ole ollut ,pikemmin päivastoin niin katsotaan mitä alvit tähän vielä vaikkuttaa.

yrittäjä

Ajan hermolla minun tapauksessa tarkoittaa että Suomi maksaa velkansa pois ja sitä mieltä ei ole Kianderit sun muut vaan haluavat jatkaa ikuista koronmaksua josta tulee ongelma enemmin tai myöhemmin.Kansalaisilla niinkuin yrittäjillä on sellainen tapa että otettu velka maksetaan pois ja tällä linjalla ei ole Suomen valtio .Sen takia vasuulliset ihmiset kantavat huolta velkaantumisesta jokakaikken lisäksi siirrettään lastenlapsille.Mutta jos on sosiaalipummi niin silloin kiinnostaa vaan etujen saaminen mitä muut maksaa hamaan loppuun asti.Terve talous hoitaa velkansa ja sitä ei Suomi tällä plolitiikkalla tee vaan Kreikkan tiellä ollaan ainakin täpärästi koko ajan kunnes rysäys tulee.

yrittäjä

olen ymmärtänyt ettei valtioilla yleensäkään ole tarkoitus maksaa ikinä kaikkia velkojaan pois. toisaalta velaton rikas suomi takaisi vielä enemmän näitä miljardilainoja, voisiko peräti sanoa mitä huonommin meillä menee sen paremmin meillä menee

rane

Äläs ny, kyllä Nicolae Ceausescun suuri unelma oli ulkomaanveloista vapaa Romania. Hänpä fiksuna miehenä laittoi kansan nälkäkuurille ja piti kauppojen hyllyt tyhjinä, etteivät ihmiset lihoisi ja laskistuisi. Napsautti sähköt poikki illalla, jotta pirttiviljely olisi korkeimmillaan. Varmana niin olisi unelmansa toteuttanutkin, jollei häntä ammuttu olisi.

asiaihminen

Jotta päästäisiin kestävän kehityksen tielle, ovat seuraavat toimenpiteet välttämättömiä:

- Vihannesten ja hedelmien ALV pois kokonaan
- Muiden tuotteiden ja palveluiden ALV 20 prosenttiin
- Valmistevero pois polttoaineista
- Dieselin käyttövoimavero ja vuotuiset autoverot pois
- Asuntojen varainsiirtovero pois ja varainsiirtovero arvopaperikauppaan
- Kehitysapua ei pidä antaa rahallisessa muodossa
- Perheenyhdistämiset pois, ei perheitä Suomeen tarvitse yhdistää

Pelleilyyn kyllästynyt

Onpas tämän lehden toimittajien tekstit kovin puolueellisia. Kovin kokoomuslaisia, jos kehtaan väittää. Joku voisi jopa olla tyytyväinen, että ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen veropäätöksiä tehdään yli lähes 70% progressiivisesti eikä pelkästään tasaveroilla. Joku voisi jopa olla tyytyväinen, että Kokoomuksen ajamat 5 miljardin leikkaukset eivät toteutuneet. Joku voisi jopa väittää, että tämä on puhtaasti Jutta Urpilaisen ansiota. Jollekkin se voi toki olla vaikeaa myöntää. Itsekin joskus ajattelin vaan niitä verkkosukkia, mutta niistä on yli tultu ja reilusti!

Puolueeton journalismi

Vaalipuheet ovat unelmia kuinka toivoisi asioiden olevan. Arkielämän todellisuus on toinen asia.

Tarina kuvaa entistä tyttöä joka unelmoi hyvästä tulevaisuudesta. Naimisiin mentyään hän kertoi ystävättereen: "Iltarukouksissa pyysin Jumalalta hyvää ja rikasta miestä. Jätkän pahalainen minulle rutkasi"

Pähkäilijä

Kohti ollaan menossa kokoomuksen ajamaa tasaveroa. Vuonna 2008 progressiivinen tulovero oli 6,2 mrd ja vuonna 2012 5,2 mrd. Pääomatulovero vuonna 2008 1,9 mrd ja vuonna 2012 2,1 mrd. Kaikki muut verot ovat tasaveroja, vai kuinka ? Valtion verot ja veroluonteiset tulot ovat vuonna 2012 48,1 mrd.

veronmaksaja minäkin

Progressiivinen tulovero kohdistuu hyväpalkkaisiin.
Rikkaat saavat pääomatuloja. Niistä he maksavat pääomatuloveroa. Tai sitten (hyvin rikkaat) heillä on ulkomailla sijoitusyhtiö, joka saa pääomatulot.

Progressiivinen verotus hidastaa tehokkaasti hyväpalkkaista keski-ikäistä pääsemästä rikkaaksi ja nauttimaan pääomatuloista osakesäästöistänsä.

rikkaaksi ei ole helppo päästä

Velan korot ovat aina pois kulutuksesta. Iso velka kaventaa tulevaisuuden pelivaraa. Jos joku luuli, että hallitus nyt katkaisee velkaantumisen jatkumisen, hän erehtyy. Vielä on tarkoitus ottaa 18 mrd euroa lisää velkaa nykyisen päälle vuoteen 2016 mennessä.

teräsvaari Ruosteinen

Progresiivinen verotus on rangaistusvero enemmän tienaaville ellikkä kateusvero. Veroja valtiolle ei tule lisää vaan työnteko vaihdetaan vapaa aikaan ja verot vähenee sitä kautta tai sitten verojärjestelyt lisääntyy selvästi sitä varten verojuristit on keksitty.Sitten Juttan väite tuloverojen kaventumisesta on kummallinen ajatus kun köyhän palkka pysyy edelleen yhtä pienenä.Minun näkemys tuloverojen kaventumisesta olisi se että pienet palkkat voisi vaikka nostaa tonnilla kuussa niin siitä olisi hyötyä köyhälle.Demareitten juttut muutenkin vaan silmälumetta.

yrittäjä

Hyvä että saatiin Tarja Halosen suusta selkeä kielinen demarien ja vasemmiston linjaus yrittäjistä. He ovat Halosen mukaan este jollekin hyvälle. Mannaa siis sataa jostain taivaasta näille 1960-lukulaisille neropateille. Olisi siis Halosen mukaan ihanne yhteiskunta, jossa ei olisi yrittäjiä - ei työntekijöitä - ei veronmaksajia. Huh huh, että näillä eväillä on oltu presidenttinä, taitaa jäädä ikuiseksi maailmanennätykseksi, jos Pohjois-Koreaa ei oteta mukaan. Nuorisotyöttömyyden syyhän on näiden 1960-lukulaisten jäykkyys (=itselleen mm. Aikoinaan SAK:n juristi Halosen suojeluksessa neuvottelemat sopimukset), joiden seurauksena nuoret ovat se joustava elementti työmarkkinoilla. Tervetuloa hyvinvointiyhteiskunnantuho.

Tarja Halonen vihaa työllistäjiä ja verotuloja

Halosen ihannoimassa Neuvostoliitossa nykyään 17 prosentin tasaveromtyötuloille. Kaikki tulot kannattaa kanavoida Halosen vanhaan suosikkimyhteiskuntaan.

Tarja Halonen vihaa työllistäjiä ja verotuloja

Demarit oli enemmän kuin jarru yrittämiselle aikasemmin varsinkin 70-80luvulla mutta onneksi kansa on viisastunut ja demaripuolueen taru kohta loppussa.Mutta kyllä sekin täytyy myöntää että on näillä oikestopuolueilla vielä paljon oppimista samasta aiheesta.

yrittäjä

Syödyistä vaalilupauksista saisi aikaan paksun tiiliskiviromaanin. Kun elää tarpeeksi vanhaksi, niin lakkaa kuuntelemasta näitä lupauksia. Uskottavuus on niiltä mennyt jo kauan sitten. Joko nostetaan veroja tai vähennetään menoja. Ei tässä ole mitään miellyttävää ratkaisua. Tietysti voi hetkellisesti auttaa kun purkaa kiukkua vaikkapa poliitikoihin.Kuitenkin suomalaisilla tuntuu olevan millä mällätä. Vakuutusyhtiöt korvaavat miljardiluokkaa vahingoista, joista useat ovat täysin turhia. Pelkästään lääkekulujen korvaukseen Kela käyttää yli miljardin.Siellä tulisi säästöä yksinkertaisesti terveemmillä elämäntavoilla.

Sivullinen

Se mikä Suomen kansa aina unohtaa ja on jopa helpposti hujattavissa on se että uskovat veronkorotusten auttavan hyvinvointivaltiota.Yksikään vero euro ei tule vanhushoidon,terveys asema hoidon,kolulujen,tai mihinkään muuhunkaan yhteiskunnan tarjoamaan palvellun lisää vaan menevät aina johonkin muuhun.Politiikkot ,virkamiehet ja heidän avustaja saavat muhkeita palkkan korotuksia ja perus sosiaalidemokraatiaan uskova Suomalainen ei saa mitään muuta iloa kun maksaa lisää veroja.Ehdottaisin että seuraavissa vaaleissa ei äänestettäisi yhtään tuttua tai konkkari politiikkoa vaan ihan uusia kasvoja ja jos sekään ei auta niin ei auta mikään.Itse en usko yhtään politiikkaan ja sen tekemiin päätöksiin koska aina ne ovat olleet päin helvettiä ja kansan etuja vastaan mutta pyörii sekin näin kun kansa on niin fiksu että tekee niinkuin itselleen sopii parhaaksi ja kiertää huonot lait.Kansalais tottellemattomuus on se voimavara Suomen maassa ja vie asiota omalla kohdalla joskus siedettäväksi.

yrittäjä

Ehkä meidän ei kuitenkaan kannata unohtaa veronmaksua. Meillä ei ole mahdollisuutta ottaa mallia Virosta koska emme voi mennä sinne työhön ja varastamaan kun siellä on varkaita ja työttömiä omiksikin tarpeiksi. Ruotsissa ollaan palaamassa takaisin veroseikkalujen tieltä kun maan systeemit alkavat tökkimään. Sikäläisten demareitten kannatus on kasvanut lyhyessä ajassa lähes 20%. Kasvu ei johdu yksin epäonnistuneista johtavalinnoista vaan ruotsalaisten pelosta menettää entisenlainen kansankotimalli. Meillä on aivan ainutlaatuinen esimerkki ihmeellisestä veromallista jossa voi nostaa kymmeniätuhansia osinkotuloja omasta firmastaan ilman veroa. Vanhanen sai suojatyöpaikan tästä veropäätöksestä joka on aivan ainutlaatuinen maailmassa.
Nämä veroparkujat ovat niitä, joita tunnen monia, jotka eivät maksaisi työntekijöilleen palkkaa jos ei olisi pakko eivätkä muutenkaan halua mitään joka rajoittaisi heidän täydellistä v

Exhv

Hyvinvointi yhteisömme edellyttää rehellisiä yrittäjiä jotka hoitavat velvoitteensa kuten muukin yhteisö. Nyt kun Halosen ajan sosialismi alkaa helpottaa, niin myös yrittäjien elämä normalisoituu ainakin vähitellen.

Nyt tärkeintä on takoa Urpilaisen kaaliin, että olemme maksaneet jo osuutemme Euroopan mafiavaltioden ylläpitoon. Suomalaiset ivät osallistu Espanjan ja Italian saattohoitoon. Piikki on nyt kiinni lopullisesti.

upseeri43

Onneksi verosuunitellu ja harrastus yrittäminen ei ole kiellettyä koska kolmen laman,taantuman jälkeen ei löydy mielenkiintoa olla niin tuottava enään.Rehellinen yrittäjä voi hyvällä verosuunitelulla välttää kaikki vero karikkot koska verotkin on vaan menoerä ja nyt on säästön paikka.Pienet menot ja pienet tulot ja hyvä tulee.

yrittäjä

Rahan Perässä

A-P.Pietilä on Etelä-Suomen Median julkaisujohtaja ja pääkaupunkiseudun suurten kaupunkilehtien vastaava päätoimittaja sekä pitkäaikainen taloustoimittaja. Hän on seurannut rahoitusmarkkinoita kolmekymmentä vuotta, kirjoittanut pari tuhatta lehtijuttua ja kymmenkunta kirjaa. Hän sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon 2009. Rahan perässä -blogissa seurataan rahavirtoja, talouden liikkeitä ja ennen kaikkea kenen taskuissa rahat ovat.