Laman lietsojat ovat pelureita

Syvän taantuman ja uuden laskukauden lietsojat pelaavat nyt raakaa pokeria veronmaksajien ja kuluttajien rahoilla. Pörssikurssien painaminen alas, velkamaiden korkojen ja kullan hinnan hilaaminen ylös ja muutamien maiden valuuttojen kanssa spekulointi ovat suursijoittajien ja keinottelijoiden tapoja tehdä suuria pikavoittoja. Maailmantalouden alavireen ylikorostaminen sopii kuitenkin myös kaikkien länsimaiden hallituksille, jotka eivät ole äänestäjiensä pelossa uskaltaneet leikata valtioiden menoja, vähentää velkaantumista ja korottaa veroja. Ulkopuolinen uhka on nyt sopiva syy ikäviin pakkotoimiin. Kuluttajien ei pitäisi tehdä hätiköityjä paniikkipäätöksiä näissä olosuhteissa, vaan arvioida ennen kaikkea oman taloutensa kriisinkestävyys.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallitus kuten Kreikan, Espanjan, Italian ja Irlannin hallitukset tarvitsevat säästötoimiensa tueksi ulkopuolisen uhan, jotta ne voivat toteuttaa rajut rakenteelliset talousuudistukset.

Suomessa se merkitsee työurien pidentämistä ja opiskeluaikojen lyhentämistä sekä sosiaalietuuksien uudelleenharkintaa. Tämä tulee olemaan erityisen vaikeaa demareille, koska valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sdp.) rakensi demarien vaalilupaukset nopean talouskasvun ja olemattomien leikkausten varaan.

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailasta (sdp.) viittasi tähän kesäkuussa, kun hän sanoi Kataisen-Urpilaisen hallituksen toimivan kuin ulkopuolista maailmaa ei olisikaan. Nyt ulkopuolinen maailma on täällä.

Kataisen ja äänestäjien tosipaikka

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallitus saattoi toteuttaa toiveita täynnä ollutta hallitusohjelmaan vuoden ajan 2007–2008, kunnes kansainvälinen finanssikriisi pudotti sen pakkorakoon.

Vanhanen ja hänen seuraajansa pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) eivät kuitenkaan ratkaisseet kriisiä menoleikkauksin vaan valtavalla lainanotolla. Kataisen hallitusohjelma on vasta parin kuukauden ikäinen ja nyt se tullaan unohtamaan velkakriisin kärjistyessä.

Voitot tehdään muutosaikoina

Kansainväliset sijoittajat tekevät suurimmat voittonsa, kun osakekurssit romahtavat ja elpyvät uudelleen. Kansainvälisen velkakriisin kärjistyessä Yhdysvalloissa, Kreikassa, Espanjassa ja Italiassa, rahan korko on nousussa. Rahan yhtäaikainen kova kysyntä nostaa hintaa. Lainaajat tekevät siksi suuria voittoja hätää kärsivien maiden kustannuksella. Tästä ovat hyvinä esimerkkeinä saksalaiset, ranskalaiset ja englantilaiset pankit, jotka ovat viime vuosina rahoittaneet Kreikan valtiota perimällä korkeita korkoja..

Veronmaksajat ovat kaikissa länsimaissa kyllästyneet maksamaan muiden velkamaiden laskuja. Tämä pakottaa EU-maat leikkaamaan menojaan Kreikan tavoin, jotta uuden velan tarve ja samalla rahan kysyntä laskevat. Suut pannaan säkkiä myöden.

Valuuttapeli rehottaa

Meneillään on myös laaja kansainvälinen valuuttaspekulaatio, jossa pelurit keinottelevat Yhdysvaltojen dollarilla ja eurolla sekä vahvistuvalla Sveitsin frangilla. Myös Ruotsin kruunu on mukana tässä pelissä.

Näyttävien esimerkki piinkovasta valuuttapelistä on unkarilais-amerikkalaisen suursijoittajan Georg Soroksen (http://fi.wikipedia.org/wiki/George_Soros ) keinottelu Yhdysvaltojen dollarilla ja Englannin punnalla syyskuussa 1992. Soros ja muut pelurit tekivät tuolloin miljardien dollareiden voitot hyvin lyhyessä ajassa. Sen seurauksena Englannin keskuspankki joutui korottaa korkoja Soroksen painostuksesta.

Kansainvälinen valuuttojen alennusmyynti on myös valtiollinen keino alentaa tuotteiden vientihintoja. Esimerkiksi Puola on pitänyt zlotynsä pitkään aliarvostettuna ja Puolan teollisuus on ottanut merkittäviä tilauksia myös Suomesta.

Kaikki ei ole miltä näyttää

EU-maat ovat yhteisesti sopineet keskinäisestä taloudellisesta avunannosta Euroopan vakausrahaston kautta (http://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopan_vakausmekanismi ).

Sen yhtenä kulmakivenä on eurooppalaisten pankkien pääomittaminen. EU voi lainata rahaa vaikeuksiin joutuville pankeille, mikä helpottaa suuria luottoja ylivelkaantuneille euromaille antaneita pankkeja. Pankkien luottotappiot voidaan kattaa uudella lainapääomalla.

Yhdysvaltojen keskuspankki pystyy edelleen rahoittamaan liittovaltiota painamalla lisää dollareita. Keino ei ole paras mahdollinen, mutta se helpottaa Yhdysvaltojen rahoituskriisiä muutaman vuoden tähtäimellä. Tämä ehkäisee osaltaan suurta lamaa.

Maailmantalouden suurin riski liittyviin Kiinaan, jonka valtavat investoinnit infrastruktuuriin ovat hidastaneet yksityisen kulutuksen kasvua ja nostaneet hintoja. Jos Kiina hallitsee tämän muutoksen, kuten on syytä olettaa, Yhdysvallat saa vielä uutta velkaa myös Kiinalta, jonka etuna on dollarin arvon säilyminen. Tämä antaa Yhdysvalloille aikaa tehdä mittavia budjettisäästöjä.

Kuluttajan pää kylmänä

Kriisiaikoina hyvä maksuvalmius eli käteinen raha on hyvä turva. Sen ylläpitoon kuuluu myös oman velkatason pitäminen kurissa, jotta korkojen nousu ei syö liiaksi käyttörahaa.

Laskukausina on myös tehty suurimmat omaisuudet ja äkkirikastumiset, kun käteisen rahan tai velanottokyvyn haltijat ovat voineet tehdä edullisia asunto- ja yrityskauppoja.

Kotitalouksien suurin riski liittyviin työttömyyteen, joka merkitsee tulovirran supistumista. Kotitalouksien talouspoliittisista tavoitteista tärkeimmäksi pitäisikin nostaa työpaikkojen turvaaminen ja uusien työpaikkojen synnyttäminen.

Tähän liittyvät olennaisesti toimenpiteet, joilla ylläpidetään yrittäjyyttä ja elinkeinotoiminnan yleisiä toimintaedellytyksiä. Tämän ei kuitenkaan pitäisi merkitä yritystukien jakamista.

Kommentit (130)

Kommentit

Laman lietsojat ovat pelureita nimenomaan kaikkien muiden omaisuuksilla kuin omillaan ilman vastuuta. Vastuu on jotain muuta kuin pelkkää sanahelinää, julkisuudessa sekä juhlissa kiertelemistä.

Tosiasia on käteisestä tai virtuaalivaluutasta riippumatta aina jotenkin selvittävän, kunnes koko maapallo tuhoutuu. Sinne asti käytettävissä on toivoa, tahtoa ja tekoja. Käteinen valuutta tuo todellisuuden ja realiteetit näkösälle. Virtuaalivaluuttaan on helppo lisätä nolla tai muutama perään kadottaen todellisuus fiktiomaailmaan automaation hoitaessa lisälainoituksenkin aina tarvittaessa. Tähän lisäten virtuaalikirjanpito lakeja rikkoen erilaisia vyörytyksiä käyttäen ovat valtiotkin kadottaneet todellisuudentajunsa.

Tosiasia on, ettei maksajia ole riittävästi tämän maailmanlaajuisen "ME-perheen" ylläpitoon perustuen yhteisvastuulliseen sosialismiin. Haluja heidän ylläpitoonsa on vähilläkin maksajilla vielä vähemmän. Pelaajien aika on ohi.

Ihmiset vaativat elämät takaisin, johon kuuluu mahdollisuus älylliseen työhön ja yrittämiseen kartuttaen myös omaisuuttaan mahdollisuuksiensa mukaan. Oikeudenmukaisesti toimivaan yhteiskuntaan kuuluu rajoitettu yhteisvastuu eli verojen maksu kunkin itsenäisen valtion kassaan heidän kansalaisten osalta käytettäväksi kunkin valtion kansalaisten eduksi. Kansainvälistä yhteistyötä unohtamatta, johon kuuluu myös erilaisten kulttuurien ymmärtäminen ja arvostus. Tämän perusidean ovat nykyiset maailmanlaajuiset päättäjät kadottaneet omien ahneuksiensa tyydyttämiseksi.

Anne Metsälä

Voimme aloittaa tarinan hyvinkin vuodesta -94 kun suomesta tuli ETA-jäsen. Neljä viikkoa ko. tapauksen jälkeen kysyttiin tullista, (edesmenneeltä isäpuoleltani), mitenkä
tämä sopimus vaikuttaa sekä tulli tuloihin ja menoihin (hyvin epäsuotuisa lopputulos suomelle). Siis päätöksiä johdonmukaisesti
tehdään niitä ja niiden vaikutuksia sevittämättä. Tulee mieleen vallanhimo eli aivan sama mitkä seuraukset on, kunhan päätöksenteko pysyy Arkkadian mäellä. Addikteista antoisimmassa.

killikoponen

Pörssiä yli 20-vuotta hyvin läheltä seuranneena voin valitettavasti todeta, että isoimmat kaupat tehdään ns. ruudun ulkopuolella sopien, mikä taas tarkoittaa sitä, että isot finanssilaitokset ja niiden alihankkijat tekevät esimerkiksi "suomen" markkinoille mitä haluavat.

killikoponen

"Kotitalouksien suurin riski liittyviin työttömyyteen, joka merkitsee tulovirran supistumista. Kotitalouksien talouspoliittisista tavoitteista tärkeimmäksi pitäisikin nostaa työpaikkojen turvaaminen ja uusien työpaikkojen synnyttäminen. Tähän liittyvät olennaisesti toimenpiteet, joilla ylläpidetään yrittäjyyttä ja elinkeinotoiminnan yleisiä toimintaedellytyksiä."

Tulovirtaa supistava työttömyys on merkittävä mahdollisuus ajaa henkilökohtaiset menot kestävälle tasolle. Se on myös mahdollisuus päästä eroon ympäristöä rasittavasta turhasta työstä (jota suurin osa työstä on).

Elinkeinotoiminnan perusajatus on tuottaa omistajille voittoa. Elinkeinotoiminta on määriteltävä uudestaan sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kriteerit täyttäväksi. Tärkeintä ei ole työpaikkojen vaan elinkelpoisena säilyvän ympäristön turvaaminen. Jo pelkästään siirtyminen ruoantuotannossa työvoimaintensiiviseen luonnonmukaiseen viljelyyn merkitsee valtavasti uusia, kestäviä, rehellisiä työpaikkoja.

Meneillään oleva rahatalouden romahdus antaa mainion mahdollisuuden hankkiutua eroon elinvoimaisen elämän edellytyksiä heikentävästä työstä. Tilaisuutta ei voi jättää käyttämättä.

Jouko Kämäräinen
Vastaava päätoimittaja
Elonkehä-lehti

Jouko Kämäräinen

Tota sinä taidat olla velallinen. 80 prossaa pankkiin tallettaineista on säästäjiä. Niistä jotka uskovat saavansa edes omansa takaisin pankeista.

Okei. Minunkin pitäsisi nostaa joka ainoa sentti pankista. Niinkö?

Äitinikin pitäisi? Siis muutama tuhantensa?

Okei. Ihan hyvä neuvo. Kerron äidilleni neuvosi. Tosin hän tuskin uskoo neuvoihinsi. Hän ei ymmärrä yhtään mitään luvuista aivoverenvuodon jälkeen.

Muuten hän nostaisi jokaikisen euron. Niin minunkin pitäisi..

hanski

"Suomessa se merkitsee työurien pidentämistä ja opiskeluaikojen lyhentämistä sekä sosiaalietuuksien uudelleenharkintaa."

Saa nähdä, muuttaako edes tämä tilanne ruotsin opiskelua kansalaisvelvollisuudesta hyötykielen opetteluksi?

Näppärin tapa tehostaa koulustusta on, että peruskoulussa olisi ainoana opeteltavana kielenä englanti. Silloin peruskoulu saataisiin suoritettua pääsääntöisesti jo 15 -vuotiaana. Tosin vähemmistö tarvitsisi vuoden kertauksen peruskoulun päätteeksi.
Sitten lukiossa tai ammattikoulussa aletaan opiskella kieliä, kun koululaisten toimialavalinnat ovat selkiintyneet. - Näin ei tarvitse opiskella kieliä varastoon, mikä on tilanne nykyjärjestelmässä.

Maahanmuuttaneen nuorison koulunkäynti hidastuu tässäkin mallissa muutamalla vuodella puutteellisen suomen kielen taidon takia. - Mutta suomea tai ruotsia huonosti tai olemattomasti osaaville pitäisi perustaa erityisluokkia tai peräti erityiskouluja, jossa he voivat edetä omaan tahtiin.

Tehoa koulunkäyntiin

Joku nietzsche kysyi 1886, että pitääkö muka 23 vuotiaan saksalaisen olla valmis yliopistosta valtion hyödynnettäväksi (urpoksi)? Siis virkamieheksi. Äijällä itsellään ei ollut lehmää ojassa, koska äijä itse oli 23 vuotiaana professori.

Tota, enemmistö suomalaisista ei tarvitse englanninkieltä yhtään mihinkään. Telkkarissa englanninkieliset ohjelmat käännetään valmiiksi suomeksi. Siis jos joku niitä viitsii katsoa. Ruotsia suomalaiset tarvitsevat vielä vähemmän. Työnorjuuden pidentäminen tarkoittaa työnorjuuden pidentämistä. Voit ihmetellä, että miksi näin kun on tehokkaampia ja tehokkaampia koneita. Osittain juuri siksi. Voit ihmetellä miksi työpäivä ei ole lyhyempi kuin sata vuotta sitten. Siis vaikka koneet ovat entistä tehokkaampia.

Voit ihmetellä miksi Kiinassa mellakoidaan ja osoitetaan mieltä maaseudulla kun tulot ovat siellä olemattomia. Voit ihmetellä miksi kaikissa Euroopan maissa pitäisi valmistua koulusta aiemmin. Siis umpitollompana kuin nykyään. Miksi koulutuksen pitäisi olla esikoulutasoa?

hanski

Mitä ihmeellistä siinä on, että keskimäärin sijoittajat pyrkivät nyt sijoittamaan turvallisempiin kohteisiin kuten kultaan tai Sveitsin frangiin, ja miten siinä pelataan pokeria kuluttajien rahoilla? Tai miksi sijoittajien pitäisi lainata rahaa halvalla ylivelkaantuneille maille kun luottotappioiden riski on ilmeinen? Ei se ole mitään laman lietsontaa, spekulointia tai maailmantalouden alavireyden korostamista, vaan täysin normaalia markkinataloutta.
Se mikä ei ole normaalia on, että sijoittajien tappioita halutaan väen väkisin sosialisoida. Ilmeisesti kupla jota on puhallettu löysän rahapolitiikan avulla jo vuosia alkaa ilmeisesti olla jo liian suuri.

omanimi

Kyllä vielä ymmärtäisi pelurit, mutta sitä en ymmärrä että valtiot ovat eläneen yli varojensa joka on se suuriin syy maiden konkurssitilaan.Velkakupla se on se mistä on kysymys ja se ei toistu 10vuoteen koska silloin vasta tämä edellinen on maksettu toivottavasti.

anonyymi

Syy tilanteeseen on järjestelmämme (markkinoiden vapaus), jossa pelurit (sijoittajat ja finanssimaailma) saavat täysin vapaasti temmeltää ja kansallisvaltiot ja kansalaiset pannaan maksamaan ja kärsimään tämän (kapitalistisen ) barbarian ahneuden. Esimerkkinä on Kreikka jonka kansalaisia "sopeutetaan" (kärsimään) palkkojen alennuksista, työttömyydestä ja kaikkien sosiaalisten etujen alasajosta ja Kreikan 25 % koroista, tämä on hintana Eu:n talousliiton toiminnan pelastustalkoista. Ja tämän pelastustalkoiden seuraava kohtaus tapahtuu kunkin jäsenvaltioiden eduskunnissa, joissa päätetään uuden "peluripankin" EVM (euroopan vakusmekanismi) perustamisesta. Rahantarveeksi on määrätty 700 miljardia euroa. Kyseesä yksityinen firma Luxenbugissa, vailla vastuuta ja velvotteita. Ja tämä firma voi puuttua kansallisvaltioiden (eu jäsenvaltioiden) talousarvioihin, eli liittovaltioi Eu:n. Eikä sitä mitkään Eu:n toimielimet voi tutkia ja seurata sen todellista toimintaa.

Jannu Jokelasta

Edelleenkin on valtio ja sen työntekijät syypänä Kreikkan ongelmiin en kutsuisi heitä pelureiksi vaan ovat hujaneet itselleen ylisuuret palkkat ja edut.Sama on Suomessakin missä on turhia virkamiehiä ja ylisuuret palkkat ja edut.Ettäs ei sekoiteta pelureita joka asiaan.Onhan työ ihmisetkin riistäneet yrityksiä lakkoilla ja ylisuurillla palkkoilla ja etuisuuksilla.Esmerkiksi Finnairin työntekijät olleet puolet suurimilla palkkoilla kun muilla yhtiöillä tai paperimiehet ja niin edelleen.Mutta ahneilla on aina paskainen loppu.

anonyymi

Anonyymille tiedoksi, esim. eläkeläisten tulot ovat 417 euroa kk yli neljäsosalla Kreikkalaisilla, työntekijäin palkka vain 42 % Eu keskipalkasta jne. Tutustu tosiasioihin, sillä Kreikan valtion lainojen korko 25 %, palkkataso73 % euroalueen keskitasosta jne.

Tosiasiallista tietoa saatavilla tästä KAIKILLE
http:sosialismi.net/kirjasto/Myykää _saarenne_rutikoyhat_kreikkalaiset.pdf

Jannu Jokelasta

Miten pörssikurssien painuminen alas (jos nyt muutaman prosentin korjausliike edes on mitään alaspainumista) vaikuttaa mitenkään reaalitalouteen? Pörssi on vain suuri pyramidihuijaus, jossa osakkeiden hinnat nousevat silloin, kun on osakkeiden arvon kuvitellaan kohoavan yhä enemmän tulevaisuudessa. Ja virheolettaman korjaava lasku tulee, kun usko loputtomaan nousuun loppuu.

Pörssisijoituksissa voittanut

Toimittaja Pietilä on ollut sitä mieltä, että Helsinki elättää Suomen. Nyt hän kirjoitti, että Urpilaisella on päätyönä yksityisen tahon tukeminen, että julinen sektori saa rahaa. Pietilä antaa ymmärtää, että julkinen sektori ei tuota. Lopetetaan siis sairaanhoito, poliisitoiminta, rajavartiosto, koulutoiminta jne kaikki turhat ja tuottamattomat.

Kehä kolmosen sisäpuolella asunut

Jotenkin me ei ymmäretä toisiaan ollenkaan Jannu Jokelasta kyllä mä tiedän noi luvut,mutta valtion työntekijät ovat aivan toisessa kastissa kun yksityisen työntekijät Kreikkassa esmerkiksi veturin kuljettaja 6500euroa kuussa ja sitten vielä eläke aikaisemmin ja eri kokoluokkankin+että valtion viroissa on jopa maksettu eläkkeitä kuolleistakin joka tarkoittaa että virkamiehen suku on saanut lisä ansioita.Valtion rahan väärin käyttö ollut tosi räkeätä ja syynä Kreikkan konkurssille ja se että yrittäjät ei ole tilitänyt veroja johtuu siitä että kukaan ei luota korruptiovaltioon virkamiehineen.Huom.tavallinen kansa ei syypäänä Kreikkan ahdinkoon.

anonyymi

Ymmärrämme kyllä toisiamme, mutta painotamme tai tiedostamme Kreikan kriisin (niinkuin koko EU:n rahatalousliiton kriisin ) syyt ja seuraukset erilailla. 11 miljoonan Kreikan kansalaisen syy ei ole talouskriisi, valtion velankorko 25 %, 160 000 konkurssia ja tuotannon romahtaminen, satojen tyhansien kreikkalaisten työttömyyden jne. Syy on järjestelmän joka sallii kansallisvaltioiden tuhoamisen ns. tukipaketti ehdoilla, EU:n ja EKP:n talouspolitiikan noudattaman, finanssi ja rahamaailman julman ja barbaarisen toiminnan takia ja ahneuden vuoksi. Se että on korruptiota ja lahjontaa tai omaa etua ajavia ryhmiä, ei tee Kreikan tavallisista työläisistä ja ammatinharjoittajista laman syyllisiä, niinkuin Suomenkin media yrittää vakuutta, omien tarkoitusperiensä vuoksi. Ja sehän on erittäin samaa, kuin omistavan luokan etu.
Jannu Jokelasta

porsjo-5

Tässä hluan kommentoida; suurin peikko ei ole Italia tai Ranska. Jo neljävuotta sitten pahimassa tilanteessa oli Espanja, josta ei ole tietyistä syistä haluttu puhua. Nuriso työttömyys noin 55%, kokonaistyöttömyys yli 30% jne... Tilnne on vain pahentunut ko. maassa ja kun Espanjan vaikeudet tulevat näkyviin on dominoefekti
vamlis. Tämä näkyi jo 4 vuotta sitten ja siitä ei edelleenkään puhuta, koska kiinteistöjen arvojen romahdus ja pankkien sekä valtion talouksien hätä leviää kytkösten kutta vähintään koko eurooppaan.

killikoponen

Jos itse Kreikan valtiota halutaan auttaa, silloin velkojen korkoja pitäisi alentaa ja/tai antaa anteeksi osa velkapääomasta. Lainojen maksuajan pidennyskin auttaisi, jos korko olisi kohtuullinen. - Tämäntapaista lupailtiin tänä kesänä Kreikan toisen tukipaketin yhteydessä.

Kevätkesän 2010 ns. Kreikan tukipaketti oli todellisuudessa pankkitukipaketti, jolla ostettiin täydellä nimellishinnalla pankkien Kreikalle myöntämiä lainoja, jotka olivat jo muuttuneet roskalainoiksi.

Pankkitukea vai Kreikan tukea

Kreikka? BKT:stä 2,5% vientiin, työttömyys yli 30% ja valtiontalous väestön ikäjakaumasta johtuen mahdoton lisäksi keskiääräinen eläkeikäraja noin 56 vúotta! Valtio voi oikeasti mennä konkurssiin vaikka sille myönnetäisiin akordi kaikkiin velkoihin!

killikoponen

Korostan vielä, ettei kyseessä ole tavallisten Kreikkalaisten tukeminen, vaan siellä toimivien pääasiassa ulkomaisten pankkien sijoitusten turvaaminen. Se, että on laman maksajiksi laitettu ( Eu:n ja EKP:n IMF:n toimesta sekä Kreikan poliittinen eliitti) Kreikan tavalliset pienituloiset kansalaiset, ( jotka ovat kärsineet jo enemmän kuin tarpeeksi), kertoo karusti mihin tätä EU:ta ja rahaliittoa käytetään ja niin valitettavasti tullaan tulevaisuudessakin käyttämään.
Syytä onkin iskulauseelle, yleinen euroopan mielenosoituksissa - ME EMME MAKSA LAMAANNE !
Jannu Jokelasta

porsjo-5

Vaihtoehto leikkauksille ja yksityistämiselle. Kreikan kansan oma toimintaohjelma.

Euroopan vasemmisto esitti Trevissä vaihtoehdon tieksi ulos eurokriisistä:

– Vastustamme leikkauspolitiikkaa ja yksityistämistä, jotka hyödyttävät vain kapitalististen markkinoiden ja voittojen kasvattamista.

– Vaadimme julkisten velkojen uudelleenjärjestelyä mm. niiden valikoivalla mitätöimisellä, maksuaikojen pidentämisellä ja turvaamalla eläkerahastot.

– Talous- ja rahapolitiikan saattamiseksi palvelemaan kansoja on muutettava Euroopan keskuspankin rooli ja tehtävät. EKP:n tulee sulauttaa osa julkisista veloista ja rahoittaa työpaikkojen luomista ja julkisia palveluja.

– Esitämme sosiaalisen kehityksen ja solidaarisuuden rahastoa, joka rahoittaisi sosiaalisia ja ympäristöprojekteja, johon koottaisiin varoja EU:n budjetin lisäksi rahoitusmarkkinoita verottamalla ja joka vapauttaisi julkisia investointeja rahoitusmarkkinoiden vallasta ja keinottelusta.

– Pankit ja rahoitussektori on laitettava julkiseen ja demokraattiseen valvontaan. Tähän liittyy tavoite kansallistaa pankit, jotka tekevät voittoja tuhoista.

– Vaadimme tulojen radikaalia uudelleenjakamista ja sosiaalisen polkumyynnin estämistä. Pieni- ja keskituloisten sijasta on kiristettävä rikkaiden, pääomatulojen ja rahoitusmarkkinoiden verotusta.

– Jo riittää kilpailu työläisten kesken palkkojen ja oikeuksien heikentämisessä! Vaadimme palkkojen nostamista, naisten ja miesten palkkatasa-arvoa ja eurooppalaisen minimipalkan asteittaista luomista.

– Euroopan vasemmisto vastustaa EU-komission, EKP:n ja IMF:n ”troikan” komentoa. EU-sopimukset on radikaalisti uudistettava ihmisten tarpeiden ja demokratian pohjalta, kansanäänestyksissä vahvistettavilla päätöksillä niin, että päästään eroon uusliberalistisesta mallista.

Jannu Jokelasta

porsjo-5

Vaihtoehto on luettu. Ratkaisu on sen verran radikaali, että toteutus tähän kriisin ei luultavasti ehdi. Tämän nähdäkseni kaikkien parlamenttien EU:n piirissä pitää hyväksyä ja se vie kyllä vuosia aikaa. Todennäköisesti myös EU pitää purkaa ensin. Tällä hetkellä tällä ratkaisulla ei ole laajaa kannatusta.

Timahrn

On ymmärrettävää, että kantasi "vaihtoehdosta leikkauksille ja yksityistämisille" euroopan vasemmiston ohjelmalle on epäilevä. Se on todella kapitalistien valtaa, etuja ja toimintatapoja riisuva vaihtoehto ja siksi se on myös sinulle uutta ja ennenkokematonta, mutta mahdollista.

Ko. ohjelman läpivieminen on kuitenkin, myös kaikkien EU:n kansalaisten ja kansallisvaltioiden (myös Suomen) etu, suorastaan välttämättömyys ja muutos nykyisenkaltaiseen barbarismiin.

Mielestäni laajaa kannatusta nimenomaan on, suuret mielenosoitukset ympäri eurooppaa todistavat tämän. Ja 15.10-11 koko Eu:n alueella on toimintapäivä/mielenosoitus (myös suomessa) jossa tullaan vastustamaan nykyisenlaista komento- ja sanelu politiikkaa.

Muutos tulee, kun se vain tehdään.
Jannu Jokelasta

porsjo-5

Vielä uutisia "Eu sukeltaa kohti uutta lamaa" tamperelainen talouden tutkija Antti Ronkainen
blogitekstissään.
Italian ja Espanjan korot liki 7 % ja ne ovat kaatumassa Eu:n vakautusrahaston syliin !
Jo Italialla velkaa 1,8 biljoonaa euroa, josta 900 miljardia erääntyy seuraavan 5 vuoden aikana.
440 miljardin Eu:n vakautusrahasto ei olisi kestänyt edes Italiaa, ja Euroopan keskuspankki (EKP) rikkoi jälleen omia sääntöjään ja aloitti Italian ja Espanjan tukiostot. Ja Ranska tuli tähän jonoon ehdolle, koska on aloitettu sen valtion velkakirjojen luottoluokituksen alentamis valmistelut.
Tiedoksenne keskustelijat.
Jannu Jokelasta

porsjo-5

Vieläkö löytyy, joku enemmän kuin hölmö, joka puolustaa ja kehuu EU:ta, työttömyys pysyy lähes nollatoleranssissa, ruuan hinta laskee ym, euro piti tuoda vakautta, voi luoja miten osaa suomalaisia vedettiin höplästä EU:n mannekiinin Pertti Salolaisen, sekä Lipposen joka änkesi m eidät Emuun, ilman kansalta lupaa kysymättä, nyt tämä ylimielinen örähtelijä änkee itseään Suomen presidentiksi, mutta mutta Suomen kansa tarvitsee koko kansan presidentin, silloin Lipponen ei tule missään muodossa kysymykseen. saisimme taas presidentin, jonka päähän ei mahdu muuta kuin mamut sekä muut vähemmistötö, ei kiitos. Niinistö on paras, vaikken olekaan kokoomuslainen. Soinia tarvitaa ehdottomasti politiikassa, Soini ei jouda, sillä hänellä on tärkeämpääkin tekemistä politiikassa.

suomalainen

Kyllä se on synkkää suomalaisella. Tuskin ketään hölmöä löytyy, joka puolustaa EU.ta.
Missä se onnela on, jonne pitäisi paeta pois maailman todellisuudesta vai pistetäänkö ovet kiinni eikä päästetä ketään tulemaan?
Soinia tarvitaan kertomaan, missä onnela on ja minkälainen se on.
Odotan mielenkiinnolla. Kaikki tiet vievät perille, jos ei tiedä minne on menossa.

Timahrn

Onnela on siellä missä me asumme. siis Suomessa. Kun vain valtiomme ja me, välitämme omasta kansasta ja muiden kansojen tavallisista kansalaisista, - siis ei rikkaista, pankkipelureista, kapitalisteista ja heidän nuoleskelija puolueistaan, voimme näille - suurimmalle osalle kaikkien maiden ihmistä rakentaa oikeudenmukaisen, demokrattisen tulevaisuuden , jossa ei riistetä köyhimmästä köyhimpää ja alisteta heikkoja, vaan potkaistaan nykyiset valtaapitäjät historian romukoppaan, toteamuksella jo riittää. Marx' in sanoin " meillä ei ole muuta menetettävää - kuin kahleemme"
Jannu Jokelasta

porsjo-5

Lipposen ja Niinistön ansiosta emuun mentiin aikanaan , nyt ollaaan pulassa, kuinka siitä selvitään ,aika näyttää?Kumpikaan ei sovi pressaksi niin vanhakantaisia "öykkäreitä " ovat!

Persut!

On hieman väärin sanoa "mentiin", oikeammin vietiin ja siitäkään ei meiltä Suomen kansalaisilta kysytty. Eli "Eu on menestystarina Suomelle" kuuluu niihin yhden totuuden väittämiin jota bryssät meille hokevat.

Jannu Jokelasta

porsjo-5

Sutkin välittämä tietopaketin lopputulema on samansuuntainen, kuin meillä eurokriittisillä. On kertakaikkiaan tullut julki EU:n EKP:n rooli, mihin meidän "bryssä" henkiset puolueet ajoivat kansalaiset koko Eu:n alueella.
Siinä vapaus veljeys ja tasa-arvo on kauas kaikonnut - kuten pilvet, Kaurismäen elokuvassa.

Jannu Jokelasta

porsjo-5

joo ja jatkaa, että viimeistään syyskuussa on hyväksyttävä sopimus EU:n väliaikaisen vakuusrahaston toimenkuvan laajentamisesta( tarkoittaa ,että lisää rahaa suomalaisten veronmaksajien selkänahasta ja kaikki vielä velaksi )
aina kun karvanoppakauppias on rauhoitellut markkinoita, niin hetken päästä on rytissyt, eikä tämä tee poikkeusta, vai miksi luulette,että tuo shorttauskielto tuli voimaan monissa maissa viime viikolla.
savolaiset kun puhuu niinvastuu siirtyy kuulijoille
onneksi toinen savolainen, se matala ääninen, teiniklopilta näyttävä Euroopan paras vvm, kertoi"fantsua hei, me tienataan tällä". " Ei koske suomea"

aapeli

En voi olla kommentoimatta ANONYYMIÄ - epäillen, minusta uskominen Olli Rehniä tässä asiassa on sama, kuin sananlaskussa todetaan "pukki kaalimaan varijana". Hra komisaari on itse ollut kaikissa Eu:n päätöksissä mukana viemässä tilannetta nykyiseen suohon.

Jannu Jokelasta

porsjo-5

Väsyttää tämä jatkuva paasaaminen talouskasvusta ja talouskasvun taantumasta.
Millä h**vetillä talouskasvu voi olla jatkuvaa?

Teollisuudessa syydetään kolmessa vuorossa pa**aa ja laitteet suunnitellaan kestämään entisen 10-20 vuoden sijaan 2-3 vuotta jotta kulutus kasvaisi!
Miksei kukaan tee asialle mitään?

Luonnonvarojen suhteen olemme eläneet yli varojen jo pitkään, mutta ketään ei tunnu asia kiinnostavan kunhan talous kasvaa.

Make

Se on koko järjestelmän (kapitalistinen) olennainen sisältö, ilman lisääntyvää tuotannon kasvua, ei työpalkan suhteellinen osuus laske, eikä yhä kasvavaa lisäarvoa (voittoa) kerry tuotantovälineiden omistajille, että pääsevät "hallitsemaan" maailman ihmisiä ja luontoa omiin ahnaisiin, barbaarisen kyltymättömyyden alttarille.
Vaihtoehto on olemassa, suunnitelma talous.

Tv ohjelma hehkulampuista, kertoi tyhjentävästi moraalin tason nykytuotannossa ja valtioissa.

Koko ajan kamppaillaan kapitalistien tuotantotapoja ja riistoa vastaan, aina sotien vastustamisesta alkaen, tervetuloa mukaan !

Jannu Jokelasta

porsjo-5

ok,no kerroppas mistä seinästä se kaikkien tyhjäntoimittajien ylläpito revitään ja samalla voit kertoa onnistuneita suunnitelma talouksia, mulla ei tule mieleen muita kuin neuvostoliitto ja itä-saksa sekä chile, nekään ei tainneet ihan onneloita olla ja nykyisistä pohjois korea, jossa kansa näkee nälkää
ole hyvä ja kerro ratkaisu miten tää Sovjet Finland saataisiin raiteilleen

aapeli

Uusi taloudellisen kehityksen malli;

Sosialismi on siirtymävaihe tiellä kohti luokatonta ja itsehallinnollista yhteiskuntaa, kommunismia, jossa toteutuu periaate ”jokaiselta kykyjensä mukaan, jokaiselle tarpeidensa mukaan” ja jossa Kommunistisen manifestin sanoin ”jokaisen vapaa kehitys on kaikkien vapaan kehityksen edellytys”. Sosialismissa markkinat eivät enää alista politiikkaa, mutta markkinoita tarvitaan tämän siirtymävaiheen aikana ilmeisesti varsin pitkään talouden ohjaamisen ja suunnittelun välineenä. Historiasta löytyy esimerkkejä yrityksistä sivuuttaa jo sosialismin rakentamisen alkuvaiheissa markkinat ja niillä muodostuvat tavara- ja rahasuhteet keskitetyllä komentohallinnolla, väkivaltaisilla pakkokollektivisoinneilla ja voluntaristisilla ”suurilla harppauksilla”. Sitä ovat yrittäneet niin Stalin kuin Mao, ja tuhoisin seurauksin. Tässä yhteydessä kannattaa muistaa, mitä Marx kirjoitti Pääoman kolmannessa osassa: ”Kapitalistisen tuotantotavan kumoamisen jälkeen, mutta yhteiskunnallisen tuotannon säilyessä, arvon määritys pysyy hallitsevana siinä merkityksessä, että työajan määrääminen ja yhteiskunnallisen työn jakaminen eri tuotantoryhmien kesken ja vihdoin tätä koskeva kirjanpito tulee olennaisemmaksi kuin koskaan.

Ja miten;
Riistosta ja alistamisesta vapaan yhteiskunnan rakentaminen edellyttää vapaiden ja tietoisten työntekijöiden yhteistoimintaa, tuotantovoimien suunnitelmallista kehittämistä ja korkeaa työn tuottavuuden tasoa. Se edellyttää laajaa demokratiaa, työväen itsehallintoa, aktiivista kansalaisyhteiskuntaa ja ihmisten kaikinpuolista henkistä ja moraalista kehitystä. Vaikka sosialismi poistaa yhteiskuntaluokkien taloudelliseen asemaan perustuvat sovittamattomat ristiriidat, on sosialismissa kyse ilmeisen pitkästä siirtymävaiheesta, jossa eri väestöryhmien aseman, yhteiskunnan eri osien ja kansainvälisen kehityksen epätasaisuuteen liittyy muunlaisia ristiriitoja. Niiden havaitseminen, sovittaminen ja ratkaiseminen edellyttää laajaa demokratiaa, itsehallintoa ja jokaisen kansalaisen demokraattisten oikeuksien turvaamista. Tämä merkitsee myös sellaisen demokratian ja oikeusjärjestyksen kehittämistä, joka sulkee pois stalinismin kaltaiset ja muut rikokset ihmisoikeuksia ja sosialismin periaatteita vastaan.
Edustuksellinen demokratiakin saa sosialismissa lisää merkitystä, kun se ulottuu myös talouden alalle ja kun sen rinnalla kehitetään muita osallistumisen, itsehallinnon ja suoran demokratian muotoja. Tällaisia voivat olla esimerkiksi vasemmistovoimien aloitteesta Porto Alegressa, Brasiliassa ja Keralassa, Intiassa kehitellyt osallistuvan budjetoinnin ja suunnittelun muodot, joilla voitaisiin kehittää myös Suomen kunnallista itsehallintoa demokraattisemmaksi. Kansalaisten tulee myös voida ohjata edustajiaan vaalien välillä muun muassa kansanäänestyksillä, kansalaisaloitteilla ja tarvittaessa vaihtamalla edustajiaan.
( lyhennelmä Tiedonantaja lehden sivuilta)
Jannu Jokelasta

porsjo-5

et sitten kertonut yhtään realistista esimerkkiä kuinka asiat saadaan kuntoon,
mä luulin että tuo "taudinkantaja"-lehti kuopattiin samalla kertaa -90 luvulla kun vasurit näyttivät bisnesälyään kaatamalla vasurien varsinaiset "kultakimpaleet" STS:n ja EKA:n
tuosta kansanäänestyksestä olen kanssasi samaa mieltä.

aapeli

'Tässä ei niinkään vedä vakavaksi tuollainen roska, anteeksi teksti, vaan se, että joku voi ottaa sen todesta. Mutta toisaalta, kun Pahkasika-lehti lopetti jäi huumorilehtikenttään iso aukko. Huomaan että aukko on täytetty.

Riistoporvari

Tuntien EUn menetelmiä hieman tarkemmin niistä löytyy kaikki SSn aikaiset tunnusmerkit, jolloin pyrkimys oli näennäiseen kansalaisvaltioon. Tämä kattaa myös kaiken kattavan koodauksen sähköisien tietojärjestelmien avulla, jolloin häivytetään todelliset käyttötarkoitukset ja -kohteet. Näin voidaan ja onkin jo luotu todella tarkka valvontamekanismi jokaisen ihmisen elämään. Pyrkimyksiin kuuluvat muun muassa maailmanlaajuinen lainsäädäntö ja oikeusjärjestelmä, työmarkkinaelämä lähinnä ihmis- ja päihdekaupan sekä seurustelun muodossa tietojärjestelmien hoitaessa päätökset ja työtehtävät, poliisi ja puolustusvoimat. Tähän samaan ovat pyrkineet muun muassa Mao ja Stalin. Kaikilla on ollut pyrkimys yhdistää maailma yhdeksi ilman rajoja lähtien yhteisvastuullisesta sosialismista tuhoten aiemmat kulttuurit ja sivistys aivopesua, uhkailua, pelottelua, syrjäyttämistä ja tappamista käyttäen ihmisten alistamiseen orjuuteen anarkian alttarille turvaten tietyn pienen piirin yltäkylläisen elämän. Ihmiset ovat alistettu tuotteiksi käyttäen määrittelyä liha ollen myös energian lähteitä ja varaosia toisille. Ei kiitos.

Olen siviilihenkilönä toimittanut suomalaiseen oikeusjärjestelmään korruptiosta huolimatta ja siitä johtuen haastehakemuksen niin sanottua Suomen Valtiota vastaan maan- ja valtiopetossyytteistä lähtien käyden läpi koko yhteiskuntajärjestelmän ja vaatien valtion rajat ja oman valuutan takaisin. Tilanne Suomessa 1990-luvun alun lamassa oli tarkoitushakuinen myynti halvalla Suomen Valtion ja sen kansalaiset osalta EUlle, joka lakitekstien ja sopimusten mukaan tuli suoraan liittovaltioksi jo 1995. Suomalaista lainsäädäntöä ei ole vain muutettu EUn lainsäädännön ja sopimusten mukaiseksi Suomen Perustuslain osalta pyrkien viemään ensin kaikki käytäntöön ja sitten vasta lakiin kansalaisten huijaamiseksi antaen väärää tietoa. EUhun liittymisen menetelmät eivät olleet Suomen Perustuslain mukaisia. Haastehakemukseni kaikkine asiakirjoineen pitää sisällään hallitusmuodon muuttamisen perustuslailliseksi monarkiaksi alkuperäisen Suomen itsenäisyyden mukaan, jolla turvataan Itsenäisen Suomen Valtion ja sen kansalaisten sekä kielen säilymisen mahdollisuudet tuleville sukupolville yli vuosisatojen ja -tuhansien. Kaikki uudet, tarvittavat vaalit purkaen tarpeeton byrokratia ja älyllisten työpaikkojen siirto julkisen hallinnon osalta enempi todellisiin käytännön töihin vastaamaan verovarojen alkuperäisiä, oikeita käyttötarkoituksia. Rinnalla yksityinen sektori terveen järjen mukaisesti toimien erikokoisten yritysten ja pätevien johtajien voimalla tarjoten todellisia, älyllisiä työpaikkoja ihmisille. Tarvitaan kansallisia toimijoita kotimaan markkinoille ja eriasteista kansainvälistä toimintaa harjoittavia toimijoita. Asia on tällä hetkellä valituslupahakemuksen kautta Korkeimmassa Oikeudessa ymmärtäen heidän olevan haluttomia puuttumaan tiedossaan oleviin asioihin tuolien tutistessa todella monien henkilöiden alla. Tämä kattaa myös politiikassa mukana olleet ja olevat henkilöt, jotka meidät ovat tähän tilanteeseen vuosikymmenten saatossa saattaneet tietoisesti tavoitellen ainoastaan omia etujaan. Taistelen itseni, lapseni ja kaikkien suomalaisten puolesta, myös aikoinaan suomalaisille ja Suomen Valtiolle itsenäisyyden taistelleiden muistoa kunnioittaen, etujen ollessa yhteiset eli TOTUUS-OIKEUS-VAPAUS.

Tarvitaan tervettä järkeä ja normaali elämä, jotta voidaan rakentaa yhdessä todellinen oikeus- ja hyvinvointivaltio ilman jatkuvaa ihmisten alistamista ja pelkoa sekä tasapäistämistä. Eläköön ihmisten erilaisuus oikeudenmukaisen lainsäädännön sisällä olessamme tasa-arvoisia ihmisinä. Olen Kansallinen Kokoomus r.p. jäsen jäsenyhdistyksen kautta nimenomaan puolueen alkuperäisten aatteiden mukaan eli vastustan anarkiaa ja kannatan valvottua markkinataloutta. Suomessa ei havaintoni mukaan ole nykyisin kuin yksi puolue, eikä se ole Kansallinen Kokoomus r.p.

Anne Metsälä

Tiedoksesi vain "riistoporvari", kyseisen herra (Marx'in tekstejä joita lainailin) ja analyysejä kapitalismin kehityksen lainalaisuuksista otetaan ihan vakavasti, jopa länsimaiden yliopistoissa, toisin kuin käyttämiäsi "mutu" tölväyksiä.

Kehoitan tutustumaan Tampereen yliopistossa opinnäytetyönä valmistuva "finanssikriisin marxilaisista arvioista". Tekijänä Antti Ronkainen, niin saisit tietoa "mutun" tilalle, sitä sinulta ilmeisesti puuttuu.

porsjo-5

Sivut

Rahan Perässä

A-P.Pietilä on Etelä-Suomen Median julkaisujohtaja ja pääkaupunkiseudun suurten kaupunkilehtien vastaava päätoimittaja sekä pitkäaikainen taloustoimittaja. Hän on seurannut rahoitusmarkkinoita kolmekymmentä vuotta, kirjoittanut pari tuhatta lehtijuttua ja kymmenkunta kirjaa. Hän sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon 2009. Rahan perässä -blogissa seurataan rahavirtoja, talouden liikkeitä ja ennen kaikkea kenen taskuissa rahat ovat.