Rahan Perässä

Paniikki iski Finnairin johtoon

Finnair on esimerkki yhtiöstä, joka joutuu syöksykierteeseen yhtiön johdon menettäessä otteensa. Syksyllä 2009 Finnairin silloinen toimitusjohtaja Jukka Hienonen ilmoitti eroavansa. Hänen mittansa täyttyi, kun lentoyhtiön tulos romahti ja henkilöstöryhmät evät suostuneet neuvottelemaan uudelleen palkkasopimuksia. Samalla yhtiön koko muu johto oli valmis eroamaan. Taloon ei olisi jäänyt edes tiedottajia. Näissä olosuhteissa Finnairiin palkattiin uusi toimitusjohtaja, joka sai kaiken haluamansa kuten myyntiapua kotinsa myymiselle Finnairin hallituksen puheenjohtajan johtamalle työeläkeyhtiö Ilmariselle. Valtionyhtiöiden ohjauksesta vastaavan ministeri Heidi Hautalan (vihr.) pitäisi käynnistää perusteellinen selvitys, mitä muita erikoissopimuksia paniikkiyhtiö Finnairissa on tehty.

Elokuussa 2009 Finnairin toimitusjohtaja Jukka Hienonen toteutti jo aikaisemmin esittämänsä uhkauksen ja erosi. Silloinen hallituksen puheenjohtaja Cristoffer Taxell oli pystynyt pidättelemään Hienosen lähtöä jo ainakin vuoden verran.

Kun Jukka Hienonen palkattiin Finnairin johtoon tavaratalo Stockmannilta, hänelle luvattiin vapaat kädet yhtiön johtamisessa. Finnairin hallitus lupasi kirjallisesti, etteivät poliitikot puutu operatiiviseen johtamiseen eikä politiikka muutenkaan vaikuta liiketaloudellisiin päätöksiin. Tämä oli Hienosen ehto Finnairiin tulolle. Hienonen tiesi tulevansa yritykseen, joka oli vasta muuttumassa ilmailuvirastosta liiketoiminnan suuntaan.

Hienonen ryhtyi kovin ottein perkaamaan halpalentoyhtiöiden puristuksessa kamppailevaa yhtiötä. Hän vaati erityisesti lentäjiä kohtuullistamaan palkkojaan, jotka nousivat erilaisten lisien seurauksena joka vuosi. Finnair joutui korottamaan omien johtajiensa palkkoja, jotta lentäjien palkat eivät olisi ylittäneet ylimmän johdon palkkoja.

Hienonen koki tulleensa petetyksi

Hienonen ei saanut toimia yritysjohtajan tavalla Finnairissa ja taistella kovin ottein ammattiliittoja vastaan. Hän törmäsi niin poliitikkoihin kuin Finnairin hallituksenkin näkemyksiin.

Eronsa yhteydessä Hienonen kertoi Finnairin johtajistolle lähtönsä perusteet, mikä synnytti paniikin ja käynnisti lähtöhalut koko johtoryhmässä. Yhtiön ylin johto ja keskijohto piti useita paniikkikokouksia, joiden ainoa teemana oli yrityksestä lähteminen. Tämä oli Finnairin hallitukselle ja sen puheenjohtajalle Taxellille shokki. Hallitus suoraan sanoen lahjoi muut avainhenkilöt jäämään taloon lupaamalla noin vuoden palkkaa vastaavan bonuksen noin puolentoista vuoden sitoutumisesta yhtiön palvelukseen helmikuuhun 2011 saakka. Tämän ajan hallitus arvioi kuluvan "yhtiön stabiloimiseen" ja korvaavien johtohenkilöiden palkkaamiseen.

Kun määräaika umpeutui yhtiöstä lähti suuri määrä johtoryhmän jäseniä ja joukko muita avainhenkilöitä.

Avokätinen paniikkiyhtiö

Finnairin poikkeukselliset palkkiot jätettiin kertomatta vuosikertomuksessa, vaikka tiedot olisi pitänyt julkistaa. Eriloisbonusten keskikoko oli 150.000 euroa ja niiden yhteisarvo 2,7 miljoonaa euroa.

Samalla tavalla sivuutettiin nykyisen toimitusjohtajan Mika Vehviläisen asuntoetu ja asuntokauppa työeläkeyhtiö Ilmarisen kanssa.

Vehviläisen asuntokaupan järjestelijänä oli Taxell, joka otti yhteyttä Ilmarisen toimitusjohtajaan Harri Sailakseen, joka oli tuolloin jo Finnairin hallituksen jäsen.

Suomen valtio omistaa Finnairista yli 50 prosenttia ja sen valvonta kuuluu ministeri Heidi Hautalalle. Kun Hautala sai tietää Vehviläisen asuntokaupasta, hän vaati vastuuseen niin Vehviläistä kuin Sailastakin. Kun Hautalalle selvitettiin Finnairissa tehdyt erityisjärjestelyt johdon pitämiseksi talossa ja lisäksi kerrottiin herkässä vaiheessa olevista Finnairin ja toisen lentoyhtiön yhteistyöneuvotteluista, Hautala sulki suunsa.

Ratkaisevana tekijänä olivat investointipankit, jotka auttavat Finnairia uuden ulkomaisen yhteistyökumppanin löytämisessä. Herkässä neuvotteluvaiheessa ei haluta vaihtaa sen enempää toimitusjohtajaa kuin hallituksen puheenjohtajaakaan. Painavimpana syynä oli, että uutta toimitusjohtajaa ei löydettäisi eikä uutta hallituksen puheenjohtajaa kovinkaan helposti. Syöksykierteessä oleva lentoyhtiö ei ole houkutteleva työpaikka.

Olisi kuitenkin perusteltua ja välttämätöntä selvittää, mitä muita julkistamattomia järjestelyjä ja erikoissopimuksia Finnairissa on tehty? Finnair on pörssiyhtiö, jonka pitää raportoida johdon palkoista, palkkioista ja bonuksista. Lisäksi on selvitettävä, mitä muita mahdollisia erikoisjärjestelyjä yhtiössä on tehty johdon sitouttamiseksi. Myös veronmaksajilla on oikeus tietää, miten heidän omaisuuttaan hoidetaan.

Rahan Perässä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet