Rahan Perässä

Valtionyhtiöt mokaavat koko ajan

Valtionyhtiöt rypevät skandaaleissa kerta toisensa jälkeen. Fortumin miljoonaoptiot, Finnairin salatut lisäbonukset, Veikkauksen supereläkkeet, Soneran teleurkinta, Outokummun pimeät idänkaupat ja Patrian miljoonalahjukset asekaupoissa Egyptissä ja Slovakiassa ovat kohahduttaneet Suomea ja täyttäneet käräjäsalit. Yksityiset yritykset ovat myös tyrineet, mutta niiden kuprut ovat mittaluokaltaan paljon pienempiä. Poliitikkojen valvonnassa toimivat valtionyhtiöt ovat kuin sikoja vatukossa ilman kunnollisia pelisääntöjä tai asianmukaista valvontaa. Valtionyhtiöt ovat veronmaksajien omistamia, poliitikkojen valvomia ja useimmiten kaikkein heikoimmin hoidettuja, vaikka valtionyhtiöiden johto nauttii huippupalkkoja.

Energiayhtiö Fortumin toimitusjohtaja Mikael Lilius sai toistakymmentä miljoonaa euroa erityispalkkioita, vaikka sähköyhtiön tuloskehitys ja osakekurssin nousu riippuivat pohjoismaisten vesivarojen eli sateiden määrästä.

Ruotsin ja Norjan tunturijärvien vesimäärät vaikuttavat ratkaisevalla tavalla siihen, miten pohjoismaisessa sähköpörssissä määritellään sähkön markkinahinta. Kun sähkö kallistui, Fortumin voitto ja osakekurssi nousivat. Sen jälkeen raha kilisi Liliuksen kassaan.

Poliitikot ja valtion omistajaohjaus eli viimekädessä hallitus hyväksyivät palkitsemisen perusteet. Olennaista Fortumin palkitsemismallissa oli se, että vesimäärän kasvu ja toisaalta pienuus johtivat samaan tilanteeseen eli sähkön kallistumiseen. Niukkuus tai runsaus merkitsi Fortumin tulojen lisääntymistä ja Liliuksen palkkioiden kasvua.

Valtion omistajaohjauksessa ei näytä olevan osaamista tai edes halua ymmärtää sitä, miten suuryhtiöiden johtoa pitäisi palkita.

Veronkiertoa ja lahjontaa

Valtiollinen teräsyhtiö Outokumpu on ollut poliisitutkinnassa jo useita vuosia. Outokumpua epäillään idänkaupan laskutukseen liittyvästä veronkierrosta.

Yhtiön epäillään tekaisseen kaksoislaskuja, jotta Venäjän-vientiin liittyviä veroja on voitu välttää ja samalla vientipalkkioita on voitu ohjata veroparatiiseissa oleviin pulvaaniyhtiöihin. Outokummun henkilöstöä on syytteessä rahanpesusta ja väärennöksistä.

Puolustustarvikkeita valmistava valtionyhtiö Patria on ollut laajalti otsikoissa jo pari vuotta. Yhtiön epäillään lahjojen Slovakian ylintä poliittista johtoa mukaan lukien pääministeriä taisteluvaunukauppojen yhteydessä. Vastaavalla tavalla Patrian epäillään lahjoneen Egyptiläisiä virkamiehiä tykkikauppojen yhteydessä.

Vain muutama vuosi aikaisemmin Merenkulkulaitoksen ylin johto tuomittiin lahjusten vastaanotosta norjalaiselta varustamolta, joka oli aikarahdannut valtion omistamia jäämurtajia öljynporauksen avustajatehtäviin. Johtajat tuomittiin ilmaismatkojen ja muiden etuisuuksien vastaanotosta. Rikokset paljastuivat muun valtion omien tarkastusten tai valvonnan kautta.

Omistajaohjaus ei osaa ohjata

Valtionyhtiöitä ohjataan valtioneuvoston kanslian alaisesta omistajaohjausyksiköstä. Sen virkamiesten pitäisi ohjeistaa, valvoa ja tarvittaessa rangaista valtionyhtiöiden johtoa, jotta se pysyisi kaidalla tiellä.

Omistajaohjauksen johdossa on aina ministeri, joka on tällä hetkellä Heidi Hautala (vihr.). Hän alapuolellaan on virkamiehiä, jotka myös istuvat valtionyhtiöiden hallituksissa ja saavat siitä merkittävän erilliskorvauksen.

Valtionyhtiöissä tapahtuu kuitenkin koko ajan asioita, joiden perusteella yksityiset yritykset erottaisivat niin toimitusjohtajansa kuin hänen suoria alaisiaan.

Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen ja työeläkeyhtiö Ilmarisen asuntokauppojen ja Finnairin johdon erillisbonusten maksun yhteydessä paljastui myös se, että omistajaohjauksen johtaja ei voi kertoa lentoyhtiön asioista valvovalle ministerille. Tämä johtuu siitä, että virkamies ei saa lentoyhtiön hallituksen jäsenenä suosia yhtä osakkeenomistajaa. Näin ollen omistajaohjauksesta hyötyy vain virkamies, joka saa hallituspalkkiot.

Kaikki valtionyhtiöt eivät kuulu ohjausyksikön alaisuuteen. Esimerkiksi rahapelimonopoli Veikkausta valvotaan opetusministeriöstä. Veikkauksen johdon huimat lisäeläkkeet paljastuivat muutama kuukausi sitten. Samalla tuli julkisuteen Veikkauksen toimitusjohtajan huimat palkat, jotka ylittivät suurimpien pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien palkat.

Skandaalit seuraavat toisiaan

Teleoperaattori Soneran johto urkki yrityksen omia työntekijöitä ja ulkopuolisia henkilöitä muun muassa toimittajia, jotka olivat tekemässä juttuja Sonerasta. Soneran johto käytti hyväkseen teletietoja, joita pitäisi käyttää vain viranomaisten luvalla.

Parhaillaan otsikoissa ovat VR:n tekemät sisäiset turvallisuusselvitykset omista työntekijöistään. VR on seurannut, kuvannut ja koonnut merkittävän määrän seurantatietoa omien työntekijöidensä tekemisistä. Aluksi VR kielsi kaiken, mutta on pala palalta myöntänyt paljastusten olevan totta.

Vähälle huomiolle jäänyt valtionyhtiön moka liittyi talven myrskyihin. Valtionyhtiö Suomen Erillisverkot Oy vastaa viranomaisten käyttämästä langattomasta verkosta. Sen pitäisi toimia nimenomaan silloin kun yleinen puhelinverkko on kaatunut tai tuhoutunut.

Myrskyjen seurauksena viranomaiskäytössä oleva Virve-verkko kaatui, kun myrsky katkoi puhelinlinjoja. Tämän ei pitänyt vaikuttaa Virveen. Erillisverkko nimenomaan rakennettiin poikkeusoloja ja kriisejä varten.

Valtion tienrakennukseen perustaman Destian (entinen tieliikelaitos) johto erotettiin, kun se oli hankkinut urakoita ja tehnyt tilaussopimuksia oman lähipiirinsä kanssa. Yhtiön toimitusjohtaja erotettiin tehtävistään.

Rahan Perässä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet