Johannes KoromaKirjoittaja on työtä tekevä eläkeläinen.

Mitä nyt pitäisi ajatella eurosta?

Olen tunnustanut tämän lehden lukijoille, että tein hartiavoimin töitä Suomen EU-jäsenyyden ja euroon siirtymisen puolesta. Tein sitä läheisessä yhteistyössä SAK:n puheenjohtajan, nykyisen ministeri Lauri Ihalaisen kanssa. Ilman hänen tukeaan tulos olisi ollut epävarmempi. Viime viikkoina monet vahvasti EU-myönteiset henkilöt ovat kysyneet, vieläkö olen samalla kannalla.

Ajattelen yhä, että euro on ollut suuri etu Suomelle. Yhdessä Laurin kanssa päättelimme, että vain sen avulla päästään eroon inflaatiosta ja toistuvista devalvaatioista, jotka syövät palkansaajien ja eläkeläisten ostovoimaa.

Silti en osaa päätellä, onko kriisimaiden jälkeen kriisipankkien rahoittaminen ainoa vaihtoehto, kuten komissaari Olli Rehn jälleen väittää. Enkä osaa arvioida pysyykö Espanjan tai Italian valtio pois velkaluukulta. Rahoitusavun saamisen pitää tuntua niin kipeältä, ettei kaikkien käsi kurkota kassalippaalle.

Minuakin suututtavat arviot siitä, että jos veroja ”rakastettaisiin” Kreikassa, Espanjassa ja Italiassa niin kuin Suomessa, kriisi olisi helpommin ratkaistavissa. Miksi meidän pitää maksaa veronkiertäjien puolesta?

Sekin suututtaa, ettei sijoittajien vastuusta selvää saa. Ovatko suuret sijoittajat sellaista etuoikeutettua karjaa, joka pitää aina ruokkia muita paremmin? Sellaista pääomien palvontaa on vaikea hyväksyä. Jos kuitenkin näin on, joutuuko ministeri Jutta Urpilainen toteuttamaan topakan lupauksensa, että silloin Suomi vaatii täyden vakuuden koko lainaosuudelle? Siitä se uusi kriisi alkaisi, sillä jo nyt yksityiset sijoittajat karttavat näitä kohteita.

Meillä on kokemuksia siitä, että pankkijärjestelmän romahtaminen aiheuttaa myös suomalaisille vielä suurempia kärsimyksiä kuin rahan lainaaminen maksukyvyttömille maille ja pankeille. 1990-luvun pankkikriisissä ja lamassa syyttömät joutuivat kärsimään vielä enemmän kuin me veronmaksajat.

On periaatteessa oikein, että yli varojensa eläneet valtiot joutuvat leikkaamaan ja nostamaan veroja. Poliitikkojen halu antaa äänestäjille enemmän kuin mihin olisi varaa, näyttää kääntöpuolensa. Seurauksena on eurooppalaisen ylenvointiyhteiskunnan yhteinen krapula. Sama tauti on tuttu Suomessakin. Kunnat on pantu vastaamaan kansanedustajien katteettomista lupauksista. Sitä ei kerrota, että yhteisesti rahoitetun hyvinvoinnin lisääminen tarkoittaa joko verojen korottamista tai nopeamman kasvun tavoittelemista. Tai molempia. Se on johtanut siihen, että kohtuullinen toimeentulo edellyttää vähintään kahden perheenjäsenen työntekoa ja veronmaksua.

Runsaat yt-neuvottelut kertovat taantumasta ja talouskasvun hitaudesta. Sitä on luvassa vielä useita vuosia. Downsiftaajat ja kasvun kieltämisen apostolit saavat nyt oppinsa. He puhuvat verokertymän pienentämisestä. Talouskasvua ei tarvitse rakastaa, mutta suurta elitismiä on vaatimus nollakasvun yhteiskunnasta. Se sopii vain perintörahoja ja lottovoittoja saaneille. Mutta kilpailukykyä pitäisi uskaltaa rakastaa. Siitä Suomessa on jo pulaa. Eteläisen Euroopan kilpailukyvyttömyys on eurokriisin ratkaisematon ydin. Hyvinvointi on rahoitettava velalla, kun myytävänä on vain turismia. Ettei vain Suomessa kävisi samoin. Jos teollisuus jättää maan, pelkästään palveluilla ei hyvinvointia rahoiteta.

Johannes Koroma

Kommentit (223)

Kommentit

Kun Ranskan presidentin

Kun Ranskan presidentin aloitteesta (pari vuotta sitten) eurooppalaiset poliitikot ryhtyivät itse ratkomaan vaikeuksissa olevien euromaiden asioita - eli eivät aroganissaan hyväksyneet IMF:n palveluita - niin jälki on karmeaa, markkinatalous roskiin yhteisvastuu Neuvotoliiton hengessä on nyt muotia. Kun poliitikot eivät kykene demokratiassa pistämää velkaantumista kuriin, niin velat pitää hoitaa isolla singolla keskuspankin toimesta eli inflatoida pois. Tämä varmaan sopii vasemmistolaisille politikoille, kun ei kerro äänestäjilleen että inflaatio on köyhän pahin vihollinen. Tämä vihollinen on siis hyväntahtoinen demokraatti.

Ei ollut mikään yllätys

Ei ollut mikään yllätys Koroman "ripitys" Eu ja Emu kannasta. Suurteollisuuden juoksupoikana ei hänellä ollut muunlaista mahdollisuuttakaan, kuin Eu ja Euro. Siitä suomen suunnasta päättivät muut, suomen poliittisen eliitin henkilöt. Puuttumatta muihin kuin rahanarvoomme (markan) siinäkin tehtiin kuusinkertainen kusetus, jonka hedelmiä nyt nautimme. Lauri Ihalainen Sak työläisten "kärsimysten tekijä" kuuluu siihen poliittisen eliitin käyttökelpoisiin juoksupoikiin, joille on aikaisemmista palveluksista suurpääomalle, nyttemmin myönnetty ministerin arvo - hallituksessa. Tulee mieleen vain Eu:sta äänestyksen aikoihin Sak:n suurin jäsenliitto, Metallityöväen liitto käytti (olin silloin Metalliliiton jäsen, siksi tiedän) metallimiesten päiden kääntämiseen n. 800.000 silloista markkaa ja oikeistolehdistö (Erkon Sanomien johdolla) maalailivat paratiisin kuvia suomalaisille Eu:sta ja kuinkas sitten kävikään, palkat poljettu, sosiaaliturvaa tuhottu, kuntia ja palveluita lopetetaan, mutta tukea tällä pankkien "molokin" kitaan kansalaisten maksamana, sille poliittisen eliitin (ja Sak) ja hallituksen toimin lisätään. Tämä talousalueen Eu:n "rakentaminen kilpailukykyiseksi" vie Eu:n kansalaiset jatkuvan kurimuksen tielle, - ei kiitos enempää Eu:ta ja Emu:a ja pankkien tukemista !

Johannes Koroma: "Silti en

Johannes Koroma: "Silti en osaa päätellä, onko kriisimaiden jälkeen kriisipankkien rahoittaminen ainoa vaihtoehto, kuten komissaari Olli Rehn jälleen väittää. Enkä osaa arvioida pysyykö Espanjan tai Italian valtio pois velkaluukulta. Rahoitusavun saamisen pitää tuntua niin kipeältä, ettei kaikkien käsi kurkota kassalippaalle. Minuakin suututtavat arviot siitä, että jos veroja ”rakastettaisiin” Kreikassa, Espanjassa ja Italiassa niin kuin Suomessa, kriisi olisi helpommin ratkaistavissa. Miksi meidän pitää maksaa veronkiertäjien puolesta?" Rehellistä puhetta. Eipä taida oikein kukaan tietää mitä "nurkan takana odottaa" ja mikä tai mitkä olisivat parhaita ratkaisuja ja toimenpiteitä. Seilaako "laiva ilman kapteenin täyttä kontrollia"? Ihmisillä näissä kriisimaissa on kuulemma enemmän henkilökohtaista varallisuutta kuin suomalaisilla, joten olisihan siellä mistä ottaa. Systeemissä on siis aika lailla"valuvikoja" jo pelkästään siksikin, että veroja maksetaan aivan eri tavoilla pohjoisessa ja etelässä ja verotusastekin on eri tasoa.

Koromalle sanoisin, että ei

Koromalle sanoisin, että ei se devalvaatio ihan niin kauhea juttu ole kuin hän väittää. Yhdeksänkymmentäluvulla Suomessa devalvoitiin ja mitä seurasi? Aikamoinen taloudellinen toimeliaisuus ja nousu taisi olla seurauksena, eikö totta? Devalvaatio on siitä mukava juttu, että se pyyhkii isotkin velat vähemmän isoiksi. Devalvaatiota seuraa yleensä inflaatio, joka pakottaa laiskan ja jumittuneen rahan liikkeelle. Rahakasatkin näet tuppaavat pienenemään velkojen tapaan inflaation ja devalvoinnin seurauksena. Devalvaatio on kuin peräruiske suoli ummessa tuskastelevalle. Kakka lentää ja liikettä tulee! Sauli Niinistökin ehdotteli, että EKP pistäisi setelikoneet pyörimään entistä vinhemmin ja että kolikoitakin ryhdyttäisiin stanssaamaan entistä kiivaampaan tahtiin. Talousviisaat näyttivät pitävän ajatusta ainakin osittain hyvänä. Mitä se Sauli muuta ehdotti kuin sisäistä devalvaatiota ja inflaation voimistumista? Rahat voivat maata laiskoina pankkitileillä silloin, kun korko ei ole kuin 0,5 % tai jopa negatiivinen. Devalvaatio ja inflaatio pistää ne liikkeelle! Annetaan inflaation piristää pikkasen taloutta. Devalvointikin pitäisi saada taas mahdolliseksi. Hyvinvointi perustuu rahan liikkumiseen. Entinen kansantaloustieteen opettajani HKKK:ssa sanoi jo 70-luvun alussa, että rahan pitää olla enemmän vaihdon väline kuin arvon säilyttäjä. Arvon säilyttämisen pitämistä ensisijaisena seuraa aina ennemmin tai myöhemmin stagnaatio eli suoli ei toimi. Siihenkö pitää euron avulla pyrkiä? Kolmen prosentin (= 3%) inflaatio voisi olla poikaa! Talouselämä ei voi pyöriä tilanteessa, jossa raha säilyttää koko ajan saman vakaan arvon! Hintojen ja palkkojen vuorottainen nouseminen pistää rahan liikkeelle. Silloin syntyy talouteen muutakin liikettä. Liika on tietenkin liikaa devalvoinnissa kuin inflaatiossakin. Euron myötä innostuttiin ottamaan peräruiskeita liikaa niin Irlannissa, Kreikassa, Portugalissa, Espanjassa ja Italiassakin. Potilaat alkoivat kuivua. He alkoivat laihtua ja voida heikosti. Niihin jouduttiin pumppaamaan ulkopuolelta eliksiiriä, jota jotkut nimittävät rahaksi tai Euroopassa spesifimmin euroiksi. Lopetetaan rahan lapiointi EU:n oliiviöljyalueen jumittuneisiin talouksiin. Päästetään ne irti eurosta. Annetaan niiden rahojen devalvoitua, inflaation vaikuttaa ja talouden aktivoitua. Silloin ehkä päästään eroon Espanjassakin 25 % :n työttömyydestä, tyhjälle lentokentällekin alkaa tulla käyttöä ja espanjalaisten koulutettujen nuorten ei tarvitse enää lähteä Saksaan norkoilemaan ja kerjuulle. Ihan sama juttu on muuten Irlannin, Kreikan, Portugalin ja Italiankin kanssa! Oliiviöjysektorin maiden eroaminen eurosta on niiden oma ja myös muiden euromaiden etu! YTM Kataisen ja peruskoulunopettaja Urpilaisen sekä heidän taustahenkilöidensä kannattaisi ajatella enemmän Suomea ja suomalaisia kuin Saksan pankkeja!

"Koromalle sanoisin, että ei

"Koromalle sanoisin, että ei se devalvaatio ihan niin kauhea juttu ole kuin hän väittää. Yhdeksänkymmentäluvulla Suomessa devalvoitiin ja mitä seurasi? Aikamoinen taloudellinen toimeliaisuus ja nousu taisi olla seurauksena, eikö totta?" Totta... ja palkansaajat maktoivat herrojen tyrimiset... nyt maksu lakeaa kaikille.

Vienti veti, palkat nousivat,

Vienti veti, palkat nousivat, työpaikat lisääntyivät, mutta ...pienyrittäjät maksoivat!

ADOLF ÄÄNRUUTI, REHELLINEN JA

ADOLF ÄÄNRUUTI, REHELLINEN JA ISÄNMAALLINEN KANSALAINEN, ei voi kuin ihailla sinun selväsanaista asioiden analysointiasi ja ilmaisutaitoasi - juuri noin pitäisi toimia. Vaan meidän peruskoulunopettajamme se huseeraa meidän rahoillamme eikä tiedä pitäisikö ostaa urkuharmooni vai nokkahuilut koulun musiikinopetukseen. Samalla oppilaille syötetään kaurapuuroa päivät pääksytysten.

Verotus voi olla lievempää,

Verotus voi olla lievempää, kun sosiaalipalveluita yms. maksavat vain ne, jotka niitä käyttävät. Silloin ei olla ns. 'hyvinvointivaltiossa'. Se saattaa olla myös syynä kaikenlaiseen veronkiertoon, koska nähdään veronmaksu hyödyttömäksi maksajalleen. EU ei ole tähän syypää, mutta polittinen tahto ei ole riittänyt EU:ssa verosysteemien harmonisointiin. Liittovaltiolla pelotellaan aina kun yhteisiä systeemejä yritetään luoda. Tuskin kukaan edes tietää minkälainen ' liittovaltio' on muodostettavissa ja onko se hyväksi vai pahaksi. Toivotaan, että edes pankkivalvonta saadaan luotua, jotta lainanantajien ja -ottajien ahneus ja tyhmyys voidaan pitää aisoissa. Auttaako ajanpeluu kriisimaiden rakenteiden korjaamiseen lainojen uusimisilla Euron ja Euroopan pelastamiseen, jää nähtäväksi. Tuskin koskaan ennen on näin huolettomasti rahaa annettu ja otettu. Jos velat olisivat kohtuullisia ei tämmöinen rahanlainaus kriisimaille mitenkään olisi perusteltavissa Maastrichtin sopimuksia noudattamalla. Velkojen maksun lykkääminen siirtää myös vaadittujen uudistuksien ratkaisuja,' valitettavasti'. Ranskan Sarkozy suuressa viisaudessaan sai aikaan tämän pelastusoperaation ja se joko onnistuu tai Saksa ja Ranska huomaa tappioidensa olevan hyötyä suurempia. Me olemme mukana, kun emme tiedä poisjäämisen haittojen suuruutta. Jos pelastusoperaatio onnistuu, poisjäänti ei kannata. Siis loppu on näkyvissä viimeistään ensi vuonna.

Euron kurssi on laskenut ja

Euron kurssi on laskenut ja voidaan puhua eräänlaisesta 'devalvaatiosta'. Muuten devalvaatio ei ole enää niin hyvä lääke velkoihin kuin aiemmin. Sillä on vauhditettu vientiä ja samalla rajoitettu tuontia. Nyt vientiyrityksemme toimivat globaalisti ja vain osa toiminnoista on Suomessa tai edes Euron piirissä. Kustannusnousuja vältetään nyt siirtämällä tuotanto halvempiin maihin. Tuontikustannuksille ja ulkomaanveloille tilanne vain synkistyy. Markkaan siirtyessämme voisimme devalvoida Euroakin huonommalle kurssille ja yrittää näin palkkoja vielä alemmas. Onko tyytyväisyys tällä taattu, kun tuotannon siirto voi jatkua edelleen. Tuottavuuden nostolla ja vain sillä pärjäämme niin Eurolla kuin markallakin. Eurolla hiukan paremmin.

TIMOERIK, devalvaatio

TIMOERIK, devalvaatio piristää sisäistä kaupankäyntiä ja vähentää ulkoista tuontia, mikä on monesti hyvä asia ensiapuna. Se piristää ja vahvistaa omaa teollisuutta kohtaamaan ulkoiset haasteet sitten kun niiden aika tulee. Se, toimiiko se yhtä hyvin EU:ssa kuin itsenäisessä Suomessa onkin sitten eri asia, koska EU ei ole samoilla säännöillä toimiva itsenäisen valtion kaltainen alue, vaan monenkirjavien "itsevaltaisten toimijoiden" joukko, joiden kansantuotekin eroaa toisistaan dramaattisesti. Jos Euro devalvoituu, paine kustannusnousuihin tilapäisesti laskee ja sitä kautta myös paine tuotannon siirtymiseen. Tuottavuuden nostollakin on rajansa ajassa. Joka sillä haluaa asiat ratkaista, on mahdottoman tehtävän edessä. Se, miksi mielestäsi eurolla pärjäisimme paremmin olisi kiintoisaa tietää, koska ne maat, jotka eivät EU:ssa kuulu euroon, tuntuvat pärjäävän aika lailla hyvin meihin euroon kuuluviin maihin nähden - siis Suomi mukaan luettuna, sillä velkaantumisvauhtimme on tällä hetkellä päätähuimaava.

Koromalle voisi kertoa, että

Koromalle voisi kertoa, että palkansaajien ja eläkeläisten ostovoimaa on Suomessakin ollut tapana jo iät ja ajat kompensoida erilaisten indeksikorotusten avulla niissä tilanteissa, kun devalvaatioita tehdään ja inflaatio alkaa vaikuttaa. Kohtuullinen indeksisidonnaisuus on helpottanut monen palkansaajan ja eläkeläisen asemaa. Ei Suomessa kukaan ole vuosikymmeniin, jos koskaan, kuollut nälkään devalvaation tai inflaation takia. Kreikassa ja Espanjassa saattaa tullakin kuolonuhreja, kun euron vakautta vielä muutama vuosi oikein innolla ja hampaat irvessä vaalitaan. Mitä enemmän euron vakautta vaalitaan, sitä syvemmältä tulevaisuudessa koukataan, jopa Suomessa! Kohtuullisuus olisi tärkeää niin rahan vakauden vaalimisessa kuin inflaation hyväksymisessäkin. Elämä on opettanut, että tiukkapipoisille ultraortodoksitalouksille käy ennemmin tai myöhemmin huonosti, olivatpa nuo ortodoksit sitten holtittomia rahankäyttäjiä tai äärimmäistä vakautta vaativia euronvenyttäjiä. Ei kannata hampaat irvessä vahtia euron vakautta. Se ei kuitenkaan lopulta onnistu.

Kerropa

Kerropa "Timoerik"-nimimerkki, miksi Kiina pyrkii pitämään juanin arvon alhaisena ja pyrkii jopa siihen, että se devalvoituisi? miksi euromailla meni silloin paremmin kuin USA:lla, kun dollari maksoi enemmän kun euro? miksi Ruotsilla meni silloin paremmin kun eurolla sai 11 kruunua, kuin nykyisin jolloin euron hinta on 8 kruunua? Eikö rahan yliarvostus ole haitta taloudelle yös globaalissa kilpailussa?

Tuossa Kauppatorin

Tuossa Kauppatorin munkkikahveilla käydessä oli paikalla niitä Espanjan "muuttolintuja" -tiedättehän talvet siellä ja kesät täällä. Näitä on kuulkaa muualta Euroopasta siellä kymmeniätuhansia ellei miljoonia. Miksi ei Espanjan valtio pane tälle porukalle sitä verotaakkaa, jota meille pikkuverotettaville tarjotaan, onhan joukossa suuri osa todella varakkaita jopa rahanpesijöitä. On Espanjan alueilla velkaa, on suurlähetystöjä on sitä ja tätä sosiaalista etua. So what? Jos on varaa, niin pitäköön kaiken ylellisyyden. Minä en tosin halua maksaa enempää niitä kuin Kreikan miljardien aseostoksiakaan ja niiden swap-rahoitusta, jota siis Urpilainen jo ilman etuoikeutta velkoa hamuaa. Seuraavaksi vuorossa velkojen yhteisvelallisuus, eurobondit ja ehkä voudin ensi yön oikeus?

Tämä "vakaudeksi" kutsuttu

Tämä "vakaudeksi" kutsuttu euron yliarvostus yhdessä oliiviöljysektorin ja isojen EU-maiden pankkisektorin epärehellisyden kanssa on johtanut nykytilanteeseen. Jospa annettaisiin sekä oliiviöljymaiden ja niitä rahoittaneen pankkimaailman korjailla omat sössimisensä. Ne luultavasti pystyvät sen halutessaan tekemään ilman, että kataiset lapioivat niille käteistä ja urpiaiset urputtavat siinä vieressä joistakin "vakuuksista".

Olen joskus itse kannattanut

Olen joskus itse kannattanut EU:ta ja varauksin euroa, mutta euron käyttöönoton jälkeen EU:sta on ollut enemmän haittaa kuin hyötyä. Meidän täytyy erota EU:sta ja ottaa tiukempi rajavalvonta jälleen käyttöön. Työttömät pakolaiset jotka loisivat veronmaksajien rahoilla pitää samalla kaikki karkottaa jälkikasvuineen pois maasta kun edes suomalaisilla ei ole varaa hankkia lapsia kun Kela-rahat menevät hyysääjien elättämiseen. Näiden elättämiseen menee luultavasti vuosittain ainakin muutama miljardi euroa, mutta tarkkoja lukemia ei ole saatavilla mistään kun asiaa salaillaan. Valtiovarainministeriön huijarivirkamiehet jotka rikkovat lakeja yrittäessään salailla laittomia tukisopimuksia pitää pidättää ja tuomita vankilaan. Suomea johtavat virkamiesdiktaattorit ja on kumma etteivät suomalaiset ainakaan vielä ole kunnolla alkaneet pistää vastaan. Se päivä tulee kyllä vielä.

'Kohtuullisuuden

'Kohtuullisuuden ystävä' Kiina pitää juanin (ei vapaasti vaihdettava) arvon keinotekoisesti alhaalla juuri viennin vuoksi. Samalla oman kansan ostovoima pysyy heikkona ja kotimarkkinoiden osuus on vielä pieni. Suomessa kansa tässä tilanteessa lakkoilisi ja pyytäisi lisää palkkaa ja uusi kierros. Yhdysvaloissa kotimarkkinat ovat niin suuret, että oman valuutan 'dollarin' kurssi ei ole niin tärkeä kuin vientimaissa kuten Suomessa. Siellä ei dollarin kurssin takia tarvitse välttämättä nostaa palkkoja. Muuten milloin dollari oli arvokkaampi kuin Euro? Alussa se oli 1€=1.15 $ ja nyt 1€=n. 1,20-125 $. Välillä oli aikoja 1€= n. 1.60$ ja oli tosiaan vientihankaluuksia USAan. Ruotsin kohdalla oli tilanne, jossa meidän vastaavat tuotteet meni huonommin kaupaksi. Kansa ei ollut tyytyväinen, kun muualla oli niin kallista. Metsäteollisuuden puolella oli ja on toinenkin syy. Suomen paperiteollisuus tuottaa enemmän aikakaus- ja sanomalehtipaperia sekä hienopaperia enemmän suhteessa kuin Ruotsi. Siellä on enemmän kartonkia ja sellua ja näiden markkinat ovat paremminkin kasvussa kuin Suomen aikakaus- jne. paperien markkinat ja hinnat laskee. Rahan yliarvostus on haitta viennille ja aliarvostus haitta kotimarkkinoille. Kohtuus kaikessa. On ehkä väärin sanoa, että Euro vakaa, se on sitä vain Euromaiden kesken. Sehän on kelluva valuutta kuten dollari. Hyvin on kellunut eikä vielä uponnut.

Itse äänestin EI EU:lle,

Itse äänestin EI EU:lle, koska silloin jo epäilin, että miten mahtaa suomipojan-tytön käydä etelän maiden kanssa keitetyssä sekämetelisopassa, ja oikein veikkasin jo silloin, ei ole hyvin käynyt suomipojan-tytön., maksumieheksi kelpaamme emme muuhun, mitään sananvaltaa ei meillä ole, emme pääse neuvottelemaan Saksan, Ranskan, Espanjan ja Italian kanssa samaan pöytään, meille lykätään tehdyt sopimukset eteen allekirjoitettavaksi, sanelupolitiikkaa, törkeää sellaista. Suomessa tunnolliset suomalaiset veronmaksajat maksamme 10% enemmän veroa, ALVI on Espanjassa 4% meillä 21%, silti meidän EU:ta nuoleskelevat narrimme Katainen ja Urpilainen pakottavat meidät pelastamaan rikkaan Espanjan pankkeja. Kreikkaan olemme lahjoittaneet, siis lahjoittaneet sillä sitähän se on mitä suuremissa määrin, mistä euroakaan emme saa takaisin, kun Kreikka tulee taas syksyllä ruinaamaan lisää, niin ei voi olla enää todellista, kun meiltä pyydetään taas miljardeja, siis loputonta, ja jatkuu tasan tarkkaa kunnes Suomi on imetetty meidän pölhökustaitten siunauksella kuiviin. Muistan kuinka EU:n mannekiinina toiminut Salolainen kokoomuslainen myi EU:ta, ja onnistuikin myymään vähän yli puolelle suomalaiselle, EU tuo vakautta, EU: ssa työttömyys tulee olemaan lähes nollassa, EU:ssa vienti vetää, EU:ssa ruuan hinta laskee, siis yksikään ei pidä EU:ssa paikkaansa, siksi olisi tärkeää järjestää uusi kansanäänestys EU:sta, nimittäin kaikki lupaukset ovat menneet täysin pieleen, sekä parin vuoden ajan on rikottu jopa EU:n omia direktiivejä, tämä ei ole sama EU, jota Salolainen myi. Suomen kansa vaatii kansanäänestystä.

"Suomen kansa vaatii

"Suomen kansa vaatii kansanäänestystä." Hölöhölö!!! = IL, Lauantai 21.7.2012 klo 21.17 Enemmistön mielestä kansanäänestystä euroerosta ei pitäisi järjestää. Pitäisikö eurosta eroamisesta järjestää kansanäänestys? 85% 15% MTV3 Uutisten teettämään kyselyyn vastanneista 44 prosenttia toivoi, että Suomessa järjestettäisiin kansanäänestys eurosta eroamisesta. Niukka enemmistö, 49 prosenttia vastanneista vastusti äänestystä.

Aikoineen en äänestänyt

Aikoineen en äänestänyt liittovaltion puolesta enkä kannattanut markasta luopumista, enkä varsinkaan ulkomaille lapioitavaksi miljardeja kansallisvarannostamme. Olisiko kuitenkin syytä kysyä kansanäänestyksellä, jatketaanko Katalaisen ja Jurpilaisen viitoittamalla tuhon tiellä?

EU:n ulkopuolella siis vienti

EU:n ulkopuolella siis vienti vetää,valuutta on vakaa, ei työttömyyttä ja ruoka on halpaa. Voisimme maksaa tukiaisia maataloudelle, teollisuudelle ja saada halpaa ruokaa ja työllisyyttä. Tuottavuuspaineita ei olisi ja muutenkin voisimme olla omissa oloissamme. Noudattaisimme direktiivejä vain EU:hun tuotteita viedessä , kun ne siellä niitä muuten osta.

Juuri noin... eiköhän

Juuri noin... eiköhän erota... EU:sta:-)))

Kun EU:ssa ja Suomella meni

Kun EU:ssa ja Suomella meni 1990-luvun lopulta alkaen lujaa, eivät kriittiset jaksaneet muuta murehtia kuin kurkun käyryyttä ja lakupiippujen sammuttamista. Se on kuulkaa niin, että ollaanpa EU:ssa, Kalmarin unionissa, bilateraalisessa kaupassa naapurin kanssa tai ypöyksin, niin talousasiat aina yllättävät. Maailma muuttuu ja turha kuvitella, etteikö talous heilahtelisi ylös ja alas. Ja turha kuvitella, ettemmekö itse muka taloutta heilauta ottamalla liikasuuria riskejä ja nousukauden pituuteen kyllästyneinä liikapieniä riskiä. Ihminen, se on ihminen, joka saa talouden käppyrät heilumaan. Yhteen aikaan olimme Euroopan Japani, kunnes tuli lama. Sitten ihailtiin suuresti Norjan öljyä, kunnes kävi ilmi, ettei valtio siellä inflaation pelossa uskalla tehdä edes tuikitarpeellisia investointeja. Sitten oltiin lähes polvillaan Irlannin upeitten ratkaisujen edessä, kunnes koitti Islannin ihmeen vuoro. Puhumattakaan 20-30 v sitten Britannian uusliberalismin ja USA ratkaisujen ihannointia ja matkimista. Läähätä ja läkähdy ennen kuin pyramidi- ja roskalainahuijaukset romahtavat, asuntokuplat ym. puhkeavat. Itse tykönäni olen sitä mieltä, että EU on ollut meille hyväksi. Sen takia EU:n ja euron puolesta kannattaa taistella ainakin vähän aikaa yhtä edelleen. Eivät amerikkalaisetkaan 1930-lamassa luopuneet liittovaltiosta, eivät dollarista eivätkä pörssistä. Aika aikaa kutakin, sanoi pässi kun päätä leikattiin.

Asiaihminen vetoaa

Asiaihminen vetoaa tosiasioihin. Peruskriittiselle EU-vastustajalle tosiasiat ovat vain 'eliitin' hämäystä.

Höpönlöpö! Asiaihminen

Höpönlöpö! Asiaihminen selittelee mustan valkoiseksi ja esittää, että kansa vain on tyhmää ja päättäjät viisaita, varmaan hän on kokkareiden mainostoimiston palkoillakin. Eliitti on viemässä taviksilta tuhkatkin pesästä, meidän pitäisi vain kehrätä tyytyväisinä, hah!

Niin tai näin niin Suomen

Niin tai näin niin Suomen kohtalo Eurossa täysin kiinni Kataisesta ja Urpilaisesta,kellään muulla ei ole mitään sanomista tai toivomista.Ettäs sellainen on Suomen diktatuuri,demokraatiasta ei ole tietoakaan.Politiikka on vaan kahden ihmisen kädessä vaikka monimutkaiset kuviot ja äänestykset pidetään ja puhutaan että kansa on valinnut edustajansa.Opposiittio voisi ikuisesti olla lomalla kuluttamasta verorahoja koska ei heillä ole mitään valtaa ja jäljelle jää kaksi suurta hallituspuoluetta jotka ryhmäkurin avulla väntää läpi kaikki päätökset ja sitten nämä pienet hallituspuoleet tottelee täysin näitä kahta suurempaa puoluetta ja kansa uskoo että on vaikkuttanut johonkin äänestämällä.Suomessa on jo suuri eurovastaisuus,Saksassa jo 51% haluaa pois eurosta niin jännäksi jää seurata että pystyykö kansa nujertamaan poliittista diktatuuria vaan mennänkö täysin Suomessakin eurouskovaisten linjalla jonka pääarkitehdit ovat Katainen ja Urpilainen.Kreikkan takaukset tulossa Suomelle kohta maksuun koska ovat ilmeisesti ensimmäinen eromaa Eu.sta ja eurosta,lehdistötietojen mukaan Suomen hinta yli 5miljardia takauksista huolimatta.Mistäkö Suomi nekin rahat säästävät ,ei varmaan kansanedustajilta.

Saksalaisten mielipiteet

Saksalaisten mielipiteet Eurosta ymmärtää, kun tietää erään Euron luomistarpeen olleen liian vahva Saksan markka. Monet maat sitoivat valuuttakurssinsa D-markkaan. Ranska ja Iso-Britannia olisivat halunneet heidän valuuttansa johtavaksi valuutaksi. Euro on tavallaan kompromissiratkaisu. Jos Euro ei onnistu palattaneen entiseen valuuttasysteemiin. Sitten suurella todennäköisyydellä aloitetaan taas uuden Euron kehittely. Suomi ei ole suurvalta. Me seuraamme tilannetta ja pyrimme ottamaan tosiasiat huomioomme. Aina ei valittavana ole vain hyviä ja helppoja ratkaisuja. Virheitä tehdään joskus, mutta virheittä selviää vain tekemättä mitään (vrt. Timo Soini). Sitäkin pidetään virheenä Suomi on edustuksellinen tasavalta ja demokratiassa enemmistö päättää. Suomessa ja Saksassa kysytään kansan mielipide vaaleissa eikä gallupeilla.

Tämä on väärä paikka pyytää

Tämä on väärä paikka pyytää anteeksi , on parenpi ruveta lobbaamaan eroa Eurosta ja Eusta niin saa anteeksi. Kunnon lama auttaa kaikkeen.

Kummassa lama on kivempi,

Kummassa lama on kivempi, markoissa vai Euroissa?

Saksalaisten (ja

Saksalaisten (ja hollantilaistenkin) toimet eurobelauksissa ymmärtää, kun lukee Moody´sin maakohtaista luokitteluraporttia. Mitään uutta tietoa ei siinä tietenkään ole, vaan siinä alleviivataan sitä, että saksalaisilla ja osittain myös hollantilaisilla pankeilla on massiiviset saatavat PIIGS-maista. Ja myös sitä, että suomalaispankkien saatavat samoista maista ovat suhteessa niihin vähäiset. Saksa ja Hollanti ovat eurobeilauksilla auttaneet myös omia pankkejaan. Suomi taas muiden pankkeja. Tyhmä ei ole se joka ottaa, vaan se joka maksaa. Taas tulee elävästi mieleen pääministeri Kiviniemen aiheeseen liittyvä haastattelu: "Luotan täydellisesti EU:n asiantuntijoihin." Ei ihme, että meidän sinisilmäkulttuurissamme menestyvät kaiken maailman Wincapitat paremmin kuin hyvin :(

"Taas tulee elävästi mieleen

"Taas tulee elävästi mieleen pääministeri Kiviniemen aiheeseen liittyvä haastattelu: "Luotan täydellisesti EU:n asiantuntijoihin." Ei ihme, että meidän sinisilmäkulttuurissamme menestyvät kaiken maailman Wincapitat paremmin kuin hyvin :(" No jaa... olisikohan sittenkin pitänyt jo alun ja alkaen luottaa Sinun asiantuntemukseesi ja tietämykseesi...:-)))

Olisi.

:-))))))))))))))))

:-))))))))))))))))

Nimerkki Timo Erik, lama ei

Nimerkki Timo Erik, lama ei ole koskaan kiva, muttA EIKÖHÄN JOKAISEN JOPA EU:N USKOVAISTEN PITÄÄ' KÄSITTÄÄ, ETTÄ LAMA TULEE OLEMAAN TOSI RAJU, JOS JA KUN OLEMME LAHJOITTANEET KYMMENIÄ MILJARDEJA ETELÄN VETELIEN SÖSSIJÖILLE, KAIKEN TÄMÄN OLEMME KUSTANTANEET VELALLA. Eli mitä enemmän tukipaketteja menee sitä pahempi lama tulee.

Älä hermostu enempää, ei se

Älä hermostu enempää, ei se lama siitä tule, jos lainaamme rahaa. Luotan vielä virkamiehiimme talousasioissa, kun parempaakaan ei ole osoitettu. Kyllä Katainen ja Urpilainen neuvoa osaa kysyä näissä asioissa. EU on toistaiseksi parasta missä Suomi on mukana ollut,. Euron edut ja haitat on parasta jättää tutkijoiden puntaroitavaksi. Ei siinä paljon eroa ole, jos minulla ei ole markkoja tai Euroja. Se tulee silloin, jos talouden pyörät hiipuu. Minä en odota lamaa, mutta varaudun siihenkiin. Kyllä niitä veteliä löytyy Suomestakin ja urputtajia varmasti enemmän kuin muualta.

Länsi naapurimme osannut

Länsi naapurimme osannut hoitaa asiansa paljon fiksummin... ei tarvitse syytää rahaa pohjattomaan kaivoon ja Kruunu porskuttaa todella vahvana...

Sulla toi kansatalouden

Sulla toi kansatalouden osaaminen on vielä hakusessa... vähän:-)))

sen verran hallussa etten

sen verran hallussa etten lainaa tuntemattomalle persaukiselle keinottelijalle ilman vakuuksia senttiäkään :) :) :) :)

Ei huonoa... osaamista:-)))

Ei huonoa... osaamista:-)))

Ruotsin neljän suurimman

Ruotsin neljän suurimman pankin voitot vuoden toisella kvartaalilla olivat yli 20 miljardia kruunua. Paras korko talletuksille on siellä 7%:n pinnassa. Luin tässä mökillä fil.tri Tuure Junnilan mainion opuksen devalvaatiosta devalvaatioon. Sopii luettavaksi myös lomilta palattua. Emme sitten oppineet mitään? Teiniliiton ent. puheenjohtaja lupasi EU:hun liittymisen jälkeen meille mm. halpaa alkoholia ja autoja. Kyllä, kyllä - jos jaksaa Virosta treidata. Lukekaa netistä eduskunnan pöytäkirjoista Urpilaisen eduskunnan suuressa salissa 13.6.12 moneen kertaan toistaman lupauksen: EVM on ensisijainen velkoja IMF:n tapaan velallisen maksukyvyttömyyden toteutuessa. Ovatko nämä inflaation "rakastajat" miettineet sen vaikutusta kilpailukykyyn? Siis ovat! Eli kilpailukykyä ei tarvita ollenkaan. Julistihan Nokia pari vuotta sitten Talouselämä-lehden kannessa: Strategiamme on halpapuhelimissa. Niin oli.

Nimerkki Timo Erik, voi

Nimerkki Timo Erik, voi jessus mitä soopaa suollat, vai on Eu on parasta, missä Suomi on ollut. Herääs nyt hyvä mies todellisuuten heitä pois nuo viheliäiset ruusunpunaiset lasit päästasi, ala hunskata, aina olemme olleet EU:ssa nettomaksaja, ja nyt jos et satu tietämään olemme lahjoittaneet 37,6 miljardin lainoja sitoumuksia, eli meno aivan hulvatonta ja edesvastuutonta, siis lahjoittaneet luit aivan oikein, sillä sitähän se on, euroakaan emme tule saamaan takaisin, tämä vaan on totta halusitpa sitä, siis totuutta, kuulla tai et. Funskaa nyt vähän mihin kaikki tyssää meillä Suomessa, ministerit toinen toisensa perään levittelevät käsiään ja sanovat, tiedetään, mutta vaan kun ei ole rahaa. Eli mitä silloin pitäisi VASTUULLISESTEN POLITIKKOJEN TEHDÄ, ottaa järki käteen, ja todeta EU:ssa, että Suomella ei ole rahkeissa varaa, sekä TÄRKEIN POINTTI 66% SUOMALAISITA VERONMAKSAJISTA SANOO, ETTÄ EI ENÄÄ YHTÄKÄÄN TUKIPAKETTIA. Mutta mitä tekevät katainen että Urpilainen plus hallitus lampaat, viis välittävät suomalaisten mielipiteestä, mitä tämä on, ei ainakaan ole nähnytkään demokratiaa, diktatuuria, hirveää.

Timo Erik ei tarvitse olla

Timo Erik ei tarvitse olla taloustutkija, kun tietää, että hyvin tämä tukipakettien jako ei pääty. Riittää kun terve on talonpoikaisjärki tallella, sekä todellisuuden taju tallella, se todellisuuden taju , että talonpoikaisjärki on hävinnyt kaksi vuotta sitten jo taivaan tuuliin EU uskovaisilta, järkipuhe ei näihin uskovaisiin tehoa. Kun on tyhmä pää, siitä kärsii koko valtakunta.

Timo Erikin luottamus

Timo Erikin luottamus politikkoihin talousasioissa on tosi naiivia sinisilmäisyyttä! Laman tullessa Suomi maksaa tietysti velkansa, omat ja muiden?

Bild am Sonntag sen kertoi:

Bild am Sonntag sen kertoi: 71% saksalaisista on sitä mieltä että mikäli Kreikka ei täytä antamiaan sitoumuksia, niin maan on erottava eurosta. Siinä se ratkaisu. Ja seuraavaksi ulos se maa, joka tekee "kreikat" niin kauan että sopimukset alkavat pitää. Ei nimitttäin käy laatuun jatkuvasti luvata maat ja mannut ja kuitenkin maksattaa huutonsa muilla. Mistä johtuu että näissä kinkereissä pahiten sörssivät entiset sotilasdiktatuurit, joissa "vapausajalla" on vuorotelleet porvarit ja vasemmisto vallassa. Luoden omat rälssinsä ja korruptoiden yhteiskunnan. Sama meno Suomessa on muuten joissakin kunnissa. Paikallinen media muistuttaa siellä pohjois-korealaisista käytännöistä.

STTK luotan siihen, että

STTK luotan siihen, että poliitikot osaavat kysyä niiltä, jotka tietää. Poliitikot ovat poliitikkoja ja talousmiehet ovat eri miehiä.

Kreikka eroaa vasta sitten,

Kreikka eroaa vasta sitten, kun se ei saa Euroja. Euromaiden uhkaukset erosta eivät Kreikan mielestä ole uskottavia. Vain IMF on tarpeeksi uskottava rahahanojen sulkija. Suomen kannattaa pohtia omien ongelmiensa ratkaisuja eikä Kreikan ongelmia.

Mitä minä sanoin eurosta ja

Mitä minä sanoin eurosta ja toimimisesta? Timo Soini

Soini ja Perussuomalaiset

Soini ja Perussuomalaiset ovat olleet oikeassa alusta alkaenkin, muut tulleet samoille linjoille vasta myöhemmin. On merkillistä, miten täälläkin vielä kuristettaessa kuolettavasti pihistään, että "kyllä se siitä" ja "tärkeintä on liike, ei suunta". Viisas löysi tatamiin pari kertaa ja luovuttaisi euronsa, ottamalla oman markkansa takaisin ja säilyisi hengissä.

Talousmiehet yleensä jonkun

Talousmiehet yleensä jonkun asian takana. Viran tai aseman puolesta. Suomessa tai ulkomailla. Miten voit luottaa, että Suomen poliitikot kysyvät niiltä, jotka toimivat, neuvovat Suomen talouden eduksi? Tästä lienee kysymys. Kuka ajaa Suomen asiaa tässä tilanteessa?

Tiedoksi "Timoerik"

Tiedoksi "Timoerik" -nimimerkille, jonka muisti on lyhyehkö: Euro oli alle yhden dollarin esimerkiksi vuosina 2001 - 2002. Alhaisimmillaan eurolla sai siihen aikaan 0.87 dollaria. Siihen aikaa paperiteollisuuskin oli vielä kannattavaa ja muukin vienti pelasi. Kai meistä useimmat tietävät, että alemmalla kurssilla vientikauppa käy paremmin olipa alempi kurssi saatu sitten devalvaation tai muun fluktuaation kautta. Euron keinotekoinen vakaus ja EU:n oliiviöljysektorin epärehellisyys ovat johtaneet euromaat nykyiseen kriisiin. Kriisiä on vielä pitkitetty poliitikkojen ja "asiantuntijoiden" väärillä toimilla. Pidetään vaan edelleen hampaat irvessä vakautta yllä niin maksellaan tulevina vuosina EU:n oliiviöljysektorin velkojen vakuuksia ja takuuksia suolaisen korkealla euron kurssilla. Sitäkö sinä Timoerik haluat? Pidän Sauli Niinistön ajatusta setelimäärän lisäämisestä aika tavalla Timoerikin ajattelua parempana. Tosin on sillä Saulinkin ajattelulla negatiiviset puolensa.

"Euron keinotekoinen vakaus

"Euron keinotekoinen vakaus ja EU:n oliiviöljysektorin epärehellisyys ovat johtaneet euromaat nykyiseen kriisiin. " Ihan täyttä roskaa... taas kerran!!!

Sivut

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet