Tulppaanimaan tähdet ovat hiipumaan päin

Espanja ja Hollanti kohtaavat jalkapallon MM-kisojen perjantain huippuottelussa. Viime MM-kisojen finalistit pelaavat kello 22 Suomen aikaa Salvadorin Arena Fonte Novalla, joka vetää 51 900 katsojaa. Suora lähetys alkaa Yle TV2:ssa kello 21.

Asetelma

Hollannin useilla pelaajilla on varmasti mielessä viime MM-kisojen 0–1-finaalitappio Espanjalle. Tulppaanimaan tähdet olivat 2010 Etelä-Afrikassa kolmatta kertaa MM-loppuottelussa, ja jokaisella kerralla "Oranjen" pelaajat ovat poistuneet finaalista päät painuksissa.

Espanja on edelleen huikea joukkue ja se pelaa tänään lähes samalla kokoonpanolla kuin neljän vuoden takaisessa finaalissa. "La Rojan" aloituksessa on mahdollisesti jopa kahdeksan Johannesburgin kultakokoonpanon avausmiestä.

Espanjan pelaajille on tullut ikää, mutta kone jyskyttää yhä vastustamattomasti erittäin tyylikästä pallonhallintapeliä. Espanja ei ehkä ole nyt kisojen ykkössuosikki, mutta illan pelissä ennakkoasetelma on selvä: murrosvaiheessa elävä Hollanti jää alakynteen.

Hollannin joukkueen päävalmentaja Louis van Gaal koki musertavan takaiskun jo ennen kisoja, kun AS Roman Kevin Strootman joutui jäämään sivuun kisoista loukkaantumisen takia. Manchester Unitedin hankintalistan kärjessä oleva keskikenttäpelaaja Strootman on tällä hetkellä tärkein yksittäinen pelaaja Hollannin maajoukkueessa. Strootman pystyy johtamaan peliä keskikentän pohjalta tai myös hyökkäävämmässä roolissa. Hänelle Hollannin riveistä ei yksinkertaisesti löydy korvaajaa.

Hollannin viime vuosien supertähdistä Robin van Persien, Klaas-Jan Huntelaarin ja Wesley Sneijderin urat ovat kääntyneet selkeästi ehtoopuolelle. Rafael van der Vaart ei sopinut edes kisajoukkueeseen. Bayern Münchenissä palkkansa tienaava Arjen Robben on edelleen huippupelaaja, mutta kaukaa haettu ei ole ajatus, että tuittupää sortuu yksinyrittämiseen ja tiuskimiseen.

Hollannin joukkueen viime vuosien ongelma on ollut joukkueen eripuraisuus, joka johtuu siitä, että kovista nimistä jokainen haluaa olla se suurin tähti. Jotain Hollannin sekavasta tilanteesta kertoo sekin, että van Gaal on vaihdellut jatkuvasti miehityksen ryhmitystä. Hän on käyttänyt enimmäkseen 3–4–1–2- tai 4–3–1–2-systeemejä. Espanjaa vastaan käytössä lienee jälkimmäinen.

Hollannin kokoonpano on myös elänyt kovasti. Vasta viimeisissä harjoituspeleissä on alkanut löytyä selkeä permanentti, josta hieman yllättäen on puuttunut vahvat karsinnat pelannut Jeremain Lens.

Hollannin putoaminen jo alkulohkovaiheen jälkeen ei olisi kovinkaan suuri yllätys, sillä Espanjan ohessa myös Chile pystyy kellistämään oranssit.

Avainpelaajat

Espanjan puolustaminen pysyy kurissa erinomaisesti, kun Xabi Alonso ja Sergio Busguets joko torppaavat vastustajien yritykset jo keskialueella tai ohjaavat pelin alueelle, jossa omalla joukkueella on miesylivoima. Hyökkäyspelaamisessa pallo kulkee paljon Xavin kautta, mutta joukkueelta löytyy myös muita vaihtoehtoja. Jordi Alban nousut ovat erittäin vaarallisia ja oikealta laidalta löytyy juoksuvoimainen Pedro, joka ohittelee rohkeasti vastustajia. Jos Pedro ei pelaa, tilalla on toinen vahva ohittelija eli David Silva. Neljän vuoden takaisen MM-finaalin ratkaisija Andres Iniesta pystyy luomaan tilanteita sekä itselleen että muille.

Hollannin riveissä keskikentän pohjalla pelaavalla Nigel de Jongilla on avainrooli Espanjan syöttömyllyn pysäyttämisessä. Kovaotteinen de Jong ottanee todennäköisesti varoituksen pelin aikana, ja jos keltainen kortti tulee heti alussa, se vaikeuttaa merkittävästi miehen pelaamista.

Hyökkäyssuuntaan lähdettäessä oikea puolustaja Daryl Janmaat on tärkeässä roolissa. Hollannin tilanteet tulevat todennäköisesti vastahyökkäyksistä, joiden käynnistäjänä Janmaatilla on avainasema. Hyökkäyksessä Robben ja van Persie hakevat tilaa laajalta alueelta, mutta palloja voi tulla tarjolle hyvin vähän.

Tulosennuste

Espanja voittaa perusvarmalla esityksellä 2–0.

Oletetut kokoonpanot

Espanja (4–2–3–1): Iker Casillas; Juanfran, Gerard Pique, Sergio Ramos, Jordi Alba; Xabi Alonso, Sergio Busquets; Pedro, Xavi, Andres Iniesta; Fernando Torres.

Hollanti (4–3–1–2): Jasper Cillesen; Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Ron Vlaar, Bruno Martins Indi; Leroy Fer, Nigel de Jong, Daley Blind; Wesley Sneijder; Robin van Persie, Arjen Robben.

Wesa Koistinen

Kommentit (3)

Kommentit

Eipä olisi tämän kirjoittaja

Eipä olisi tämän kirjoittaja enempää voinut olla väärässä. Hienoa Hollanti 5-1 tulppaanimaalle.

Taisi olla päinvastoin...

Taisi olla päinvastoin... Espanjan konkaripelaajat Pique, Casillas, Ramos hiipuivat eilisessä pelissä tyystin... Vanhoilla eväillä pelannut Espanja jäi murrosvaiheen jyrän alle. Hyvä näin, että pallo on pyöreä ja pelit eivät ole pelattu paperilla selviksi ennen tuomarin loppuvihellystä.

Weikkaus meni Wesalla Wähän

Weikkaus meni Wesalla Wähän mönkään. Waan Woiko sille enää mitään:)

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet