Puheenaihe

Lastensuojelu tiukassa ahdingossa: mielenterveyspalvelut ontuvat Suomessa pahasti

Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen / Arkisto

Lastensuojelun järjestäjät arvioivat, että lastensuojelun tilanne on vaikeutunut Suomessa muutaman viime vuoden aikana pahoin. Ongelmia on etenkin lasten tarvitsemissa mielenterveyspalveluissa.

Arvio perustuu Kuntaliiton teettämään kyselyyn. Palvelujen saatavuuden vaikeutuminen näkyy kyselyyn vastanneiden mukaan laajasti lasten tarvitsemissa palveluissa.

Kuntakyselyyn vastasi 92,3 prosenttia kaikista Suomen 180 lastensuojelun järjestäjätahoista. Järjestäjät edustavat 278 kuntaa.

Nyt kentällä on huoli muun muassa lastensuojelun voimavaroista ja henkilöstön riittävyydestä.

– Verrattuna viisi vuotta vallinneeseen tilanteeseen tilanne on kieltämättä heikentynyt, arvioi Kuntaliiton erityisasiantuntija Aila Puustinen-Korhonen.

Joka seitsemäs vastanneista arvioi, että lasten tarvitsemat mielenterveyspalvelut jäävät useimmiten lapsilta kokonaan saamatta. Lisäksi puolet vastanneista arvioi, että tarvittava palvelu on saatavilla, mutta prosessi on vaikea ja aikaa vievä. 

Lastensuojelun tarvitsemia palveluja hankitaan kyselyn mukaan nykyisin huomattavasti useammin yksityisiltä palveluntuottajilta kuin vielä viisi vuotta sitten.

– Terveydenhuollon palvelujen, erityisesti lääkäripalvelujen ostoissa on merkittävää kasvua, vuonna 2012 yhteensä 18 prosenttia lastensuojelupalvelujen järjestäjistä osti lääkäripalveluja, nyt vastaava luku on 42 prosenttia, sanoo Aila Puustinen-Korhonen.

Hänen mukaansa tulevaisuudessa on tärkeää, että yksityisille lastensuojelupalvelujen tuottajille olisi selkeät laatukriteerit ja keskitetty kilpailutus.

Hankinnan tulisi olla tarkoituksenmukaista ja lastensuojelua järjestävällä liikelaitoksella tulisi olla riittävät ja monipuoliset omat palvelut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (3)

Kommentit

Lastensuojelu on nyt huutanut

Lastensuojelu on nyt huutanut apua jo moneen kertaan. Ei tarvita mitään hukkaputkia meren ali Tallinnaan tai lentokentältä Tampereelle, tarvitaan ennaltaehkäisevää lastensuojelua, ja paljon! Työntekijämäärä on tuplattava, ja jos pysyviä ihmisiä ei saada nykyisillä palkoilla, niin sitten palkkoihin 50% vaikean ja vaarallisen työn lisä päälle. Nyt alkaa joku inistä, että "mitä se maksaa yhteiskunnalle"? Aivan sama, taatusti vähemmän, kuin lasten kaltoinkohtelun jälkien korjailu heidän aikuisuudessa. Jos sellaista aikuisuutta ylipäätään on tulossa näille kaikille.

Onko ikinä selvitetty mistä

Onko ikinä selvitetty mistä tämä lasten räjähtänyt suojelun/mielenterveysongelmien kasvu johtuu? Onko kodeissa niin paljon päihteidenkäyttöä ym että lapsia ei enää hoideta?!?

Ei se välttämättä päihteistä

Ei se välttämättä päihteistä johdu, vaikka voi tietysti johtuakin. Suurempana syynä on se, että lapsia on vaikea hoitaa, jos ei ole paikalla. Molemmat vanhemmat ovat töissä pitkiä päiviä ja näkevät lapsiaan pari tuntia päivässä, jos sitäkään. Avioerot ovat myös yleistyneet, ja niissä lapset jäävät yleensä kohtuuttomalla tavalla yhden vanhemman varaan toisen luistaessa vastuusta. Yksi ihminen ehtii kasvattaa vähemmän kuin kaksi, eikös niin.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat