Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Emäntä on aina laumanjohtaja

Koirakorjaaja Kati Rätöllä on yli 20 vuoden käytännön suoma kokemus koirapsykologiasta. Lahden liepeillä Nastolassa asuva Rättö piti luennon Loviisan ruotsinkielisellä yläasteella noin 30 hengelle. Demokoirana toimi Inka, jolla on vikisemiseen liittyvä dominanssiongelma.

Tony Öhberg

LOVIISA | Miten koira korjataan? Otetaanpa esimerkki. Koirakorjaaja Kati Rättö taluttaa Lovisanejdens högstadiumin lavalle puolitoistavuotiaan saksanpaimenkoiran Inkan lauantai-iltapäivänä. Koiran emäntä on loviisalainen Miska Ivakko, ja hän on kyllästynyt Inkan vikinään.

Inka on piilodominoiva. Se verhoaa dominanssin vikinään ja mielistelyyn.

Rättö käskee Inkan maahan. Inka pysyy aikansa paikallaan, sitten se alkaa kääntelehtiä ja vikistä ja kellahtaa lopulta tylsistyneenä kyljelleen.

Joka vinkaisulla Rättö sanoo ”shhhht”.

Sitten Inka kohottaa kirsuaan ilmaan. Rättö painaa kädellään sen pään lattiaan.

– En käytä lainkaan voimaa, Rättö painottaa.

Sama toistuu: Inka kohottaa päätään, Rättö painaa lattiaan.

Lue lisää maanantain Uusimaasta.

Kommentit (13)

Kommentit

Kohtuu raflaavan näköinen

Kohtuu raflaavan näköinen kuva.. ;-)

Herää kysymys mitä ko. koira

Herää kysymys mitä ko. koira oikeasti oppii ja miten ko. "korjaaminen" vaikuttaa sen tuleviin käytöksiin ja hyvinvointiin?

Kun koira käy ns.

Kun koira käy ns. kierroksilla, eikä osaa siis rauhoittua juuri koskaan tyyneen tilannetta tarkkailevaan levolliseen mielentilaan. Koira saattaa siis ikäänkuin sairastaa hyperaktiivista tilaa joka kerryttää adrenaliinia elimistöön. Kun koira laitetaan tyyntymään, koiramaailman omin keinoin, eli tyynen tasapainoisen energian omaavan johtajan toimesta laitetaan kyljelleen ja ilman fyysistä voimaa pidätetään siellä niin kauan kunnes tyyntyy, ei koita enää väkisin ylös hiljenee ja rauhoittuu. mm. koiraemo jonka mielestä pentu kyttäytyy dominoivasti tai liian riehakkaasti tekee juuri näin. Se komentaa penneun kyljelleen ja kun pentu rauhoittuu se nuolee sitä. Koiran elimistön stressitila laskee, adrenaliinit purkautuvat ja koiran olo kaikin tavoin helpottuu. Myöskin tällä on se vaikutus että koira huomaa saavansa hellyyttä ja positiiivistä huomiota ,kun lepotila syntyy ja tarve olla aktiivinen dominoija tyyntyy. Eli koira voi rauhassa asettua rennon nöyrän seuraajan asemaan, joka on koiramaailman helpoin mielentila. Ja jonkalaista koiraa on helppo käsitellä olipa kyseessä sitten kynsien leikkuu, harrastaminen tai peruslenkkeily.

Kaikenlaisia näkemyksiä on,

Kaikenlaisia näkemyksiä on, jotkut haluavat alistaa ininät pois, toiset taas purkavat koiran energian tekemisellä ja siten rauhoittavat koiran. Sallittakoon erilaiset emännät ja erilaiset koirat. Samoinhan periaattein monet kasvattavat myös lapsiaan, siis alistamalla.

En toki halua dissata

En toki halua dissata kenenkään erilaista tyyliä. Omaani jaan siksi että olen vuosikymmenien ajan nähnyt sen toimivuuden käytännössä, ihan siellä koiralaumankin keskuudessa. Mitä tekemiseen tulee, esim. lenkkeilyn muodossa, se on jokaiselle koiralle ehdoton perustarve. Ja pahan fyysisen energiaturhauman omaavaa koiraa on lähes mahdoton kuntouttaa henkiselläkään puolella enenkuin energia on purettu. Mutta miten energia puretaan niin että se ei vain nosta adrenaliinitasoa, on myös tärkeää ottaa huomioon. Toiset vaativat enenmmän fyysisesti kuin toiset, mutta kaikki tarvitsevat melko saman verran henkisen energian tasapainon ylläpitoa. Alistaminen sanalla on ihmismaalimassa hyvin julmanoloinen merkitys ja koiramaailmassakaan sitä ei oikeinkäytetä kuin joidenkin epätasapainoisten yksilöiden kohdalla hetkittäin. Tasapainoinen auktoriteetti jollainen on mielestäni hyvä laumanjohtaja, niin koira kuin ihmismaailmassakin, on kuitenkin tyystin eri asia kuin alistaja.

Kaksi tuntia koiran pakolla

Kaksi tuntia koiran pakolla maassa makuuttaminen tuntuu koiran kiusaamiselta! Sillehän ehtii siinä ajassa tulla jo esim. pissahätä tms. Minusta paras keino on laittaa koira esim. makaamaan mutta vapauttaa se sitten, kun se käyttäytyy halutun mallin mukaisesti eli on hiljaa tai sanoa shhh ja viestittää, koska toivottu käytös on saavutettu ja sen voi tehdä esim. kehumalla eläintä. Sen verran koiria on minulla ollut, että Rättö ei vaikuta olevan ihan oikeasti asiantuntija, jos tuollaista konstia käyttää...onhan tuo helppo koiranomistajan kannalta; menee istumaan koiran päälle ja alkaa itse tuijottaa TV:tä - järki käteen ihmiset - älkää sokeasti uskoko kaikkea, vaan käyttäkää omia aivojanne. Eläin on ihmisen paras ystävä ja ansaitsee tulla sen mukaan kohdelluksi :-)

10 vuotta hyperaktiivisessa

10 vuotta hyperaktiivisessa tilassa on koiran kiusaamista, ei se että koira opetetaan makaamaan yhtäjaksoisesti paikallaan niin kauan että oikeasti tyyntyy. Joskus asiaan riittää 2minuuttia ja yksi kerta, joskus homma vie kauemmin ja vaatii toistoja. Hyvin yksilöllistä. Ja kun koiraa rauhoitetaan ei paine saa olla jatkuvaa. Eli "päällä istumine" ei ole toimiva konsti. ;-) Heti kun päästään toivottuun suuntaan painetta, joka ei siis saa olla kovinkaan fyysistä, helpotetaan. Mutta koira palkitaan silityksin vasta kun totaali rentoutuminen on syntynyt, muuten palkitaan mielentila joka on edelleen jännittynyt ja näin vain pahennetaan tilannetta. Ääneen kehuminen ei sovi läheskään kakille koirille. Useimmat, etenkin hyvin kiihottumiselle herkät palveluskoirat, ikäänkuin sekoavat ääneen kehumisesta ja silloin homma karkaa taas käsistä. Ääneen kehuminen kun usein nostattaa ihmisenkin energioita väärälle tasolle, ja koska koira lukee energioita, ei kuuntele puhetta, syntyy taas koiraa hämmentävä tila. Tyyni, rauhallinen silittely ja rapsuttelu toimii kaikilla koirilla. Sitäpaitsi kun se muistuttaa taas kerran siitä koiramaailman oikeasta hyvänä pidosta, emon tavasta hoitaa ja helliä pentujaan. Ja tosiaankin, kun mennään sinne ruohonjuuritason maalaisjärkeilyn käyttöön, koirien eikä ihmisten psygologiaa tarkastelle, niin päästään hyvin monessa asiassa ongelmattomampaan ja koiraa oikeasti palkitsevaan tilaan. Mitä ammattitaitooni tulee, sen puolesta lienee parhaita puhumaan ne koirat ja heidän omistajansa joille kaikki muu oli jo kokeiltu ja surkeimmissa tapauksissa seuraavana etappina oikeasti häämötti tuhkauurna. Nyt kuitenkin elävät antoisaa yhteiseloa. ,-) Koira on ihmisen paras ystävä ja ansaitsee tulla kohdelluksi KOIRANA.

Mikähän auttaisi siihen että

Mikähän auttaisi siihen että koirilla on omituisia kuulemma rotuominaisuuksia? Iso koira lauma natkuttaa tarhassaan tylsyyttään tai tummien koirien rotuominaisuus Loviisassa näyttää olevan jätöksiensä jättäminen kadulle. Korvattomat isännät ja emännä vai huolimaton taluttaja joka vain yrittää katsoa että kukaan ei huomaa ?!

Olen Cesar Millanin fani ja

Olen Cesar Millanin fani ja on ilo huomata, että myös Suomesta löytyy samankaltaisia "koirakuiskaajia" eli "koirakorjaajia" :) Ilmeisesti(jos oikein tulkitsen?) paljon on Rätöllä ja Millanilla samanlaisia ajatuksia mm. laumanjohtajuudesta, koiran aistimasta energiasta, korjaamisen keinoista sekä tärkeimmästä ohjeesta; liikunta, kuri, hellyys. Joka koira on yksilö ja jokaista koiraa tulee "korjata" eri tavoin; pienet käytöshäiriöt vaativat pienempiä otteita ja isot käytöshäiriöt isompia. Erityisen tärkeä on omaksua laumanjohtajan rooli; jos ihminen ei ole johtaja, silloin koira on ja silloin syntyvät ongelmat. Koira on laumaeläin ja laumassa on aina johtaja. Kun itse otin paremman asenteen ja omaksuin johtajan roolin, on koirasta tullut kiltimpi ja tottelevampi, se kunnioittaa ja on kiintynyt minuun aiempaa enemmän. Ja johtajuus ei tarkoita alistamista! Menestystä Rätölle joka on tärkeällä asialla, ongelmakoiria (vai pitäisikö sanoa ongelmaomistajia ;) ) on paljon!

Ihmetyttää tuo monessakin

Ihmetyttää tuo monessakin paikassa hoettu dominanssi-sana jonka piikkiin laitetaan joka toinen ongelma, ja sitten vaan alistamaan... Nykypäivänä kun ammattilaiset (eläinkouluttajan tutkinto suoritettu, koulutus nojaa uusimpiin tutkimuksiin oppimisesta ja käyttäytymisestä, koulutus eettisestui hyväksyttävää,...) ovat haudanneet koko dominanssikäsitteen turhan laajana sateenvarjokäsitteenä. Myös tämä vanhentunut käsitys laumasta ja sen johtajuudesta ovat lähinnä viime vuosituhannelta. Eri eläinlajit eivät laumaudu, kun saman lajin sisälläkään ei tapahdu välttämättä laumautumista, (esim. talitiainen ja pulu), miten sitten koira laumautuisi ihmisen kanssa. Onhan se helppo mennä siitä yli mistä aita on matalin. Toivoisin että koiranomistajat kuitenkin ottaisivat asioista selvää ennenkuin päätyvät tietynlaisiin koulutuskeinoihin ( rankaisiut, painostaminen, kolinapurkit, pelottelu....). Oman roolini koirani silmissä näkisin turvallisena, luotettavana huoltajana jonka kanssa on parasta maailmassa tehdä töitä ja joka kertoo (koiran kielellä) mitä tehdään ja missä mennään.

Siihen että luontoäitiä

Siihen että luontoäitiä vastaan ei voi taistella vaan sen kanssa pitää pitää yhtä. Eli Koira on koira ja näkee asiat koiran näkökulmasta vaikka miten eläisi ihmislaumassa. Ja moneen muuhunkin Millanin kanssa samaan asiaan peilaten. On usein ollut hauska seurata kuinka moniongelmainen koira toimii ilman ihmistä täysin ilman ongelmia tasapainoisessa koiralaumassa, mutta omistajan tullessa paikalle käytös muuttuu täysin. Hienoa että on ihmisiä jotka ovat omaksuneet tämän että koira tarvitsee ja ansaitsee johtajan. Kiitokset! Toivon että voin auttaa vielä paljon ihmisiä ja heidän koiriaan ymmärtämään kuinka paljon hienoja asioita koirat voivat ihmisille opettaa.

aivan hirveää kakkaa, näin

aivan hirveää kakkaa, näin kauniisti sanottuna. ihme dominointijuttuja ja alistamista, näihin saa tietysti uskoa kaikki ketkä haluaa mutta on kyllä aika vanhanaikaisia juttuja. en ikinä päästäisi tätä naista lähellekään omia koiriani.

herää kysymys, miten hänet on

herää kysymys, miten hänet on päästetty puhumaan lapsille? olisiko parempi esiintyjä ollut esim. positiivista vahvistamista käyttäjä nykyaikainen kouluttaja jonka ohjeita ja neuvoja vaikka lapsetkin voisivat käyttää koiran kanssa? ns. ongelmakoiran kouluttaminen ei ole lasten tehtävä kuitenkaan, koskaan. ei sillä että kyseinen koira olisi mikään ongelmakoira. mutta yleisesti. ei hyvä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat