Paikalliset

Löytyi rapusta, elossa vai kuolleena? – Yliannostuksen ottaneen nuoren puhelimeen oli ladattu Orbot-sovellus

Nuoren puhelimesta löytyi tapahtuneen jälkeen Orbot-sovellus. Sen käyttäminen on tyypillistä muun muassa laittoman huumekaupustelun yhteydessä. Kuvituskuva.

Timo Päivärinta

ITÄ-UUSIMAA | – Poliisi soitti tavallisena arkiaamuna puoli kuuden jälkeen, että lapseni on löydetty Helsingistä rappukäytävästä, itäisellä Uudellamaalla asuva nainen kertaa kauhun hetkiä.

– Löydetty. Rappukäytävästä. Ensimmäinen kysymykseni poliisille oli, että elossa vai kuolleena. Seuraava kysymys oli, missä kunnossa.

Teini-ikäinen oli toimitettu hoitoon Lastenklinikalle varsin huonokuntoisena.

– Hän oli sammunut otettuaan rauhoittavia, bentsoja. Lapsi oli käyttänyt myös kannabista ja ehkä alkoholiakin. Pulssi oli laskenut vaarallisen alas, alle neljänkymmenen, äiti muistelee.

Kun huumeet olivat mukana kuvioissa, kännykässä kummitteli Orbot.

Hän toteaa, että olosuhteisiin nähden heillä oli kuitenkin onni matkassa. Ei ollut talvi ja nuori oli lisäksi sammunut rappukäytävään. Hän selvisi ilman pysyviä vammoja.

– Lapsi on nyt turvassa. Hän asuu sijaisperheessä toisella paikkakunnalla kuin aikaisemmin.

Nuoren puhelimesta löytyi tapahtuneen jälkeen Orbot-sovellus. Sitä käytetään salaamaan esimerkiksi netissä surffaajaan henkilöllisyys, mikä on tyypillistä muun muassa laittoman huumekaupustelun yhteydessä.

– Lapseni oli jo joitakin kuukausia aikaisemminkin liikkunut niin sanotusti huonoissa porukoissa. Huumeet olivat tuolloinkin mukana kuvioissa, ja myös silloin kännykässä kummitteli Orbot, äiti kertoo.

– Eli ainakin meillä se oli aivan selkeä merkki huumeiden käytöstä.

Nainen kehottaa vanhempia tarkkailemaan, mitä sovelluksia lasten ja nuorten puhelimet ovat sisuksiinsa nielleet.

– Esimerkiksi Orbotin sipulin muotoinen tunnus näkyy käytössä ollessaan heti kännykän ”etusivulla”, siinä samassa ylänurkassa, missä ovat näkyvissä muutkin sovellukset. Eli puhelinta ei tarvitse mitenkään penkoa, tai edes avata, vaan ainoastaan ”herätellä” se niin, että etusivulle syttyy valo, nainen vinkkaa.

Ennen viimeisintä retkahdusta nuoren asiat oli jo välillä saatu kuntoon. Äiti kertoo, että perhetyöstä oli tuolloin suuri apu.

– Lapsi asui isänsä luona. Tein ongelmien ilmestyttyä lastensuojeluilmoituksen aivan omalla nimelläni. Tämä auttoi varmasti paljon avun saannissa, hän uskoo.

Nainen toteaa, että hän on muutenkin rohkeasti puuttunut lapsensa tekemisiin.

– Jos olen vaikkapa nähnyt hänet hengailevan muiden nuorten kanssa jossain, olen käynyt jututtamassa heitä, hän sanoo.

– Eikä pidä tehdä sitä virhettä, että ajattelee lapsen olevan turvassa, kun hän pääsee yöllä kaupungilta kotiin. Sammua voi kotonakin. Käy aina tarkistamassa, millaisessa kunnossa nuori tulee kotiin! Silmistä ja puheesta voi päätellä paljon.

Älä kuule, mitä haluat kuulla.

Äiti haluaa antaa muitakin neuvoja teini-ikäisten ongelmien kanssa tuskaileville.

– Jos nuori on sekava ja väittää juoneensa viinaa, tarkista, haiseeko hän viinalta. Jos ei, hän on selvästikin ottanut jotain muuta kuin alkoholia. Älä kuule, mitä haluat kuulla, hän muistuttaa.

Hän kehottaa pohtimaan sitä, kannattaako nuorelle antaa käteistä rahaa mukaan, jos hetkeäkään epäilee niiden menevän huumeisiin.

– Minulta on esimerkiksi pyydetty rahaa leffakarkkeihin. Esitin vaatimuksen, että karkeista on sitten lähetettävä elokuvateatterissa kännykällä napattu kuva.

Nainen sai huomata, että nuoret ovat halutessaan varsin fiksuja ja kekseliäitä.

– Lapseni pyysi kaveriaan ottamaan kuvan tämän karkeista, ja lähetti tuon ”väärennetyn” kuvan minulle.

Äiti pysyi kovana ja vastasi, ettei kuva kelpaa.

– Vaadin lasta lähettämään teatterisalissa otetun selfien, jossa näkyy myös karkkipussi.

Selvisi, että nuori ei koskaan ostanut karkkia, saatikka mennyt elokuviin, vaan rahat käytettiin johonkin muuhun.

– Tutustu lapsesi kavereihin. Vaikka Instagramissa, jos ei muuten. Siellä pääsee edes hiukan kiinni siihen, mitä kaveripiirissä tapahtuu, nainen sanoo.

Hän huomauttaa, että tarpeen vaatiessa esimerkiksi WhatsAppiin saa laitettua paikannuksen päälle. Sen avulla voi seurata, missä nuori liikkuu, vaikkakin vain silloin, jos nuori itse suostuu jakamaan sijaintinsa vanhemmalleen.

– Tämä toimii hyvin, kun jostain kumman syystä nuoret eivät hevillä luovu kännykästään!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lähde mukaan valistamaan ja valistumaan!12.5.2018 07.25
Huumeet tuhosivat jääkiekkoilijan peliuran21.3.2018 20.20
Bitcoineja poliisille 700 000 euron arvosta – Rattijuopon pidätys Espoossa johti laajaan huumetutkintaan: Satoja ostajia ympäri Suomea27.4.2018 11.33
Päihtynyt mies riehui aggressiivisesti Lundinkadulla4.5.2018 18.05
"Kuriirille" ja tietämättömälle linnaa huumepaketeista20.3.2018 15.16
Huumekuski aiheutti sähköpyöräilijän kuoleman – tekijällä aiempaa rikostaustaa20.3.2018 11.51
Tuttu seksitauti yleistyy nuorilla aikuisilla – hoito on entistä haasteellisempaa9.5.2018 09.37

Aiheesta muualla

Lähde mukaan valistamaan ja valistumaan!

Kommentit (2)

Kommentit

Tor selain ei kyllä tarkoita

Tor selain ei kyllä tarkoita huumeita.

Tor-verkko on käytännössä

Tor-verkko on käytännössä verkoston ja ohjelmiston yhdistelmä, joka auttaa käyttäjää surffaamaan internetissä nimettömästi. Tor tekee sen häivyttämällä verkkoliikenteen lähteen ja päätepisteen, minkä vuoksi ulkopuolisen on hankalaa ellei mahdotonta saada selville, kuka verkossa operoi. Se on erityisen tärkeä työkalu sensuurin kiertämiseen, ja siitä onkin apua esimerkiksi kansalaisaktivisteille ja journalisteille. Kuitenkin yksityisyydestä voi hyötyä kuka tahansa: EFF:n mukaan käytännön sovellutuksena on ihminen, joka etsii tietoa sairaudestaan mutta ei halua Googlen tai mainostajien saavan yhdistettyä haettua tietoa henkilöön itseensä. Tor voi myös kätkeä tietoa hakkereilta - tai kätkeä käyttäjän valtiollisilta tiedustelupalveluilta monen monituisista syistä. Sen avulla myös yritys voi kätkeytyä liikesalaisuuksiin keskittyvältä vakoilulta. On totta, että kaikilla käyttäjillä ei ole puhtaat jauhot pussissaan, mutta yhtä lailla maailmassa valvotaan jatkuvasti monia ihmisiä pelkän taustan tai uskonnon takia"Pikkasen taustaa taas uutiseen ettei tule taas jostakin aivan muusta syyllistä kuin suomen lastensuojelusta ,joka onkin kussut mennen tullen siihen upotetuista veronmaksajien rahamääristä huolimatta.Yli miljardilla vuosittain luulisi saavan jo extra palvelua perheille,kun lapsista saa huostafirmat ja muut sadat toimijat elantonsa ja TARJOUSKILPAILUJEN jälkeen tahkoavat yli 100 000 vuodessa(ei kallein edes jopa 790 euroa per.vrk.) lapsesta joka kuitenkin päätyy syrjäytymään ja perheet hajoavat.Olisikohan vika systeemissä josta hallituksen toimesta tehtiin BISNESPOHJAISTA LIIKETOIMINTAA ja josta ulkolaisten omistamat sosiaali ja terveydenhoidon konsernit nettovat voittonsa.Kun 2006 v.bisnekseen upposi 600-700 miljoonaa veronmaksjaien rahoja(sama kuin poliisitoimi )onkin bisneksen tukemiseen sen jälkeen saatu upotettua yli MILJARDI vuosittain ja ksa:perheiden LAINMUKAISET TUKITOIMET on alasajettu kunnissa ja kaupungeissa,eivätkä niitä TRAVITSEVAT niitä saa.Aikaa on kyllä riittänyt vuosien varrella jahdata ja vainota ns.normiperheitä ja pienperheitä,joiden saamiseksi vaikka pakolla lastensuojelun asiakkaaksi onkin tehty kaikki mahdollinen ja mahdoton.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Uusimaa uudistuu

Tilaa entistä monipuolisempi verkkopalvelumme tarjoushintaan

VerkkoPlus 3kk vain 8,90 e/kk

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat