Puheenaihe

Kansanedustaja suivaantui vegaanisille ylioppilaslakeille – "Hikinauha voi vaarantaa lisääntymisonnen"

Vegaaninen ylioppilaslakki ei saa kansanedustaja Mikko Kärnältä kannatusta.

Jussi Vehkasalo / Arkisto

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) hämmästelee kevään hittituotteeksi nousseen ”vegaanisen ylioppilaslakin” suosiota. Kärnän mukaan kyseisen lakin valitsevat nuoret uskovat varmasti tosissaan olevansa valveutuneita, vaikka tosiasiassa lakki on pahimman luokan ympäristörikos ja vieläpä vaarallinen terveydelle.

– ”Vegaanisten ylioppilaslakkien” valmistuksessa käytetään eläinperäisten materiaalien sijasta PVC-muovia, jonka hävittäminen on ongelmallista sen sisältämän kloorin takia. PVC:n palamisessa syntyy suolahappoa ja muita myrkkyjä, kuten erittäin haitallisia dioksiineja, Kärnä muistuttaa. 

– Aineella on vakavat ympäristövaikutukset ja sen pehmittämiseen käytettyjä flataatteja pidetään haitallisina ihmisen lisääntymiselle. Onko todella niin, että valveutuneet nuoret haluavat pitää tällaista flataattinauhaa ihoaan vasten? Vegaanisen ylioppilaslakin hikinauha on nimittäin juuri sellainen.

Kärnä vaatii, että ”vegaanisia ylioppilaslakkeja” markkinoiva Fredrikson kantaa vastuunsa toiminnastaan ja kertoo kuluttajille lakkeja myydessään niiden mahdollisista haitoista ympäristölle sekä terveydelle.

– On aivan käsittämätöntä, että Fredrikson on lähtenyt mukaan tällaiseen pelleilyyn. Terveysviranomaistenkin on nyt syytä selvittää, millaisia flataatteja nämä Fredriksonin lakit sisältävät ja kuinka vaarallisia ne ihmiselle ovat, Kärnä jyrisee.

– Lasten leluissahan nämä ovat jo kiellettyjä. Tutkittuja haittavaikutuksia ovat siittiöiden määrän lasku, muutokset kiveksissä ja hedelmällisyyden lasku. Myös kohtukuolemien ja erilaisten epämuodostumien määrä kasvaa. Flataatit voivat vaikuttaa myös allergioiden ja astman syntyyn.

Kevään ylioppilaita Kärnä kehottaa ottamaan järjen käteen ja laittamaan päähänsä perinteisen, eläinperäisistä materiaaleista valmistetun lakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Onks tää joku syötävä?" – vegaanisen yo-lakin suosio yllätti valmistajan24.5.2018 20.10
Tympiikö valkolakki? Muistathan nämä hauskuudet: laketti ja yo-mirri!25.5.2016 14.40
Ylioppilaslakilla on väkivaltainen historia – tätä et tiennyt valkolakista!22.5.2015 05.45
Valkolakin voi hankkia Intian maaseudultakin15.8.2013 11.05

Kommentit (7)

Kommentit

Onko eduskunnassa liian vähän

Onko eduskunnassa liian vähän töitä, kun tämä Kärnä joutaa ottamaan kantaa mitä tyhjänpäiväisimpiin asioihin. Tänäänkin 3 eri mielipidettä eri aiheista...En tiedä, mistä tämän kaverin yo-lakki on aikanaan valmistettu, veikkaisin jotain peräpään luonnontuotetta.

Kärnällä klikkaa näissä ruoka

Kärnällä klikkaa näissä ruoka/vegaani-asioissa aina. Olen monta kertaa nähnyt hänen ottavan kärkkäästi kantaa niihin. Tasapuolisuuden nimissä sanottakoot, että mitä nyt tulee nahkatuotteisiin, niin kärnä taitaa sivuuttaa, että ei se naudan kasvatuskaan ihan päästötöntä ole, mm. vettä kuluu ihan pirusti per. lihakilo ja ne nahat mitä sivutuotteena saadaan, niin se, että se on takkina tai nahkanauhana lakissa ei ole ihan pikku temppu. Nahan käsittely se vasta myrkkyä onkin. Halpamaissa jengi tekee sitä työtä ilman suojia ja ne nahan käsittely prosessit ja kemikaalit siellä vinku-intiassa ei ole mitään mietoa.

Vegaaninen lakki on tarpeen

Vegaaninen lakki on tarpeen vain silloin, jos se syödään ylppäreiden jälkeen. Nahkaa jää paljon yli, kun tuotantoeläimet teurastetaan lihaksi. Miksi ylijäämänahkaa ei voisi käyttää vaatteisiin, vaikka hikinauhoiksi ja lipoiksi?

:D

Tasapuolisuuden nimissä

Tasapuolisuuden nimissä pitäisi olla pekonista ja aladobista tehty päähine

Tehkää valkoisesta tuohesta

Tehkää valkoisesta tuohesta ja tummasta päreestä se hattu....? -Ai niin eihän puitakaan saa kaataa, niitä pitää vaan halata....

Kepulaistako luontoarvot

Kepulaistako luontoarvot kiinnostaa?? Hah haa. Kaikki mikä liikkuu ammutaan ilvekset, sudet, karhut, ym. Avohakkuut, soiden ojitukset, ylilannoitukset, vesistöjen pilaamiset ja vieläpä veronmaksajan kustannuksella.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat