Puheenaihe

Kaksi jättiliittoa mukaan torstaina alkavaan lakkoon – hallituksen painostus kiristyy

Kaksi suurta ammattiliittoa iskee torstain lakon koittaessa hanskat tiskiin vastalauseena hallituksen työvoimapolitiikalle. – 

ESM arkisto

Teollisuusliitto on päättänyt uusista poliittisista mielenilmauksista Juha Sipilän (kesk.) hallitusta ja sen suunnittelemia toimia vastaan. Liiton puutuote- ja erityisalojen sektorilla järjestetään kolmen päivän mittainen lakko, jonka piirissä ovat 25. lokakuuta kello 00.00 – 28. lokakuuta kello 00.00 alkavat työvuorot.

Lakon piirissä on ensi viikolla noin 7 000 työntekijää ja yhteensä noin 90 toimipaikkaa eri yrityksistä. Lista toimipaikoista löytyy Teollisuusliiton nettisivuilta. Lakossa on tyypillisesti muun muassa sahoja ja vaneritehtaita.

Teollisuusliiton hallitus päätti niin ikään, että seuraavien kolmen viikon aikana jatketaan kiristyviä painostustoimia. Tällöin lakkojen piiriin tulee työpaikkoja liiton muilta sektoreilta.

Liiton järjestämien kolmannen vaiheen lakkojen syynä on se, että maan hallitus jatkaa itsepäisesti niin sanotun irtisanomislain valmistelua, vaikka lain ei edes uskota tuovan työllisyyttä lisääviä vaikutuksia muassaan. 

– Varmaa sen sijaan on, että esitys olisi omiaan lisäämään epätasa-arvoa työntekijöiden keskuudessa sen mukaan, miten suuressa yrityksessä he sattuvat työskentelemään, muistuttaa Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto

Myös ammattiliitto Pro aloittaa kolmen vuorokauden työnseisauksen 25. lokakuuta erikseen nimetyissä yrityksissä kolmella sopimusalalla. Ylityökielto Pron teollisuusaloilla jatkuu 26. lokakuuta saakka.

Työnseisaus koskee toimihenkilöiden työehtosopimuksen mukaisia töitä erikseen nimetyissä yrityksissä mekaanisessa metsäteollisuudessa, puusepänteollisuudessa sekä tekstiili- ja muotialalla. 

Tämäkin työnseisaus on jatkoa Pron ilmoittamille ylityökielloille ja sillä vastustetaan maan hallituksen esitystä irtisanomissuojan heikentämisestä alle 10 hengen yrityksissä. 

– Valitettavasti olemme pakotettuja jatkamaan toimenpiteitä irtisanomissuojan heikentämisen torjumiseksi, kertoo ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (7)

Kommentit

Lisää lakkoja vaan niin ei

Lisää lakkoja vaan niin ei tarvi kohta kenenkään lähteä töihin.

Eikö Sipilä ole sitä mieltä,

Eikö Sipilä ole sitä mieltä, että työpaikat lisääntyy.

Voisin ymmärtää AY-liikkeen

Voisin ymmärtää AY-liikkeen lakkoilua, jos se kohdistuisi hallitusta vastaan, mutta nyt se suuntautuu sivullisia (yrityksiä ja heidän asiakkaita) vastaan. Järjestäisivät edes hallituksen vastaisia mielenosoituksia lakkopäivinä. Jolu soihtukulkue 10 kierrosta valtioneuvoston ympärillä olisi varsin näyttävä pimenevässä illassa :-) (( Omkohan AY-liikkeellä turhan paljon rahaa lakkoavustusrahastoissa kun viime vuosina ei olla kunnolla lakkoilemaan ? // Ilmeisesti SDP aloitti vaalikampanjan turhan aikaisin, vaikka kannatusluvut viime aikoina näyttää liian hyviltä, mutta heidänlin kannattaa varoa liian aikaista loppukiriä, jos levottomuudet alkavat häiritsemään liikaa tavallisen kansan elämää.

Pitäisikö se kohdistaa näitä

Pitäisikö se kohdistaa näitä pieniä yrityksiiä vastaan heistähän on kyse.suomi nousuun joka firmassa 9 työntekijää muuten liian iso riski

Njaa, jos ei olisi Sipilän

Njaa, jos ei olisi Sipilän loparilakia, niin ei olisi lakkoja eikä SDP vaalikampanjaa. Eikös tämä ole asian etenemisen kulku.- Mitä näihin AY:n rahoihin tulee, niin pakkohan liitolla on olla pätäkkää ökymiehiä vastastaan. Yksinkertaista.- Ja Sipilä ettäs Koprahan tykkäsivät julkisesti nokittaa palkansaajia. Toinen pehtoori ilmoitti menevänsä "päätyyn asti" ja toinen julisti puhujapöntöstä ääni värähdellen, että "SAK:ta alkaa hapottaa..".- Kaksi todellista haastemiestä.- Eikö?

Suora lakko hallitusta

Suora lakko hallitusta vastaan ei tunnu missään Audin takapenkillä. Lakko on valitettavasti tämä on tehtävä kansan kärsimyksen pahanolon kautta, että hallitus ymmärtää vastuunsa. Kaikkihan on kiinni vain yhden jääräpään mielipiteestä.

Jari Sarasvuo: "Hallituksen

Jari Sarasvuo: "Hallituksen kohtuunsa kuollut lapsi." // Sixten Korkman: "Tämä jää historiankirjoihin jääräpäisyydestään ja tyhmyydestään." // Kansa on jakaantumassa ja kuilusta on tulossa syvä, sen meistä tuntee sisällään jokainen kuka on puolensa valinnut, tunteet nousevat kutkuttavasti pintaan. Tähän asti ovat osapuolina olleet hallitus ja ay-liike, nyt mukaan tuli yrittäjät. Entiset työmarkkinajohtajat ja valtakunnansovittelijat joutuvat noloina kertomaan mitä oikeasti tarkoittaa kolmikanta ja yhdessä sopiminen. Lindströmillä silmät verestivät ja kiiltivät uutisissa sen näköisinä, että on taidettu rauhoittavilla mennä jo jonkun aikaa. Kestääköhän Herran kunto vaaleihin asti?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat