Vaalit

Enemmistö ehdokkaista karkottaisi rikolliset – näin sitä perustellaan vaalikonevastauksissa

Vaalikone: Nykyisten hallituspuolueiden ehdokkaista valtaosa karkottaisi vaarallisiin maihin.

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Uutissuomalaisen vaalikoneaineiston mukaan lähes kaksi kolmasosaa eduskuntavaaliehdokkaista karkottaisi vakaviin rikoksiin Suomessa syyllistyneet ulkomaalaiset, vaikka palautettavan turvallisuutta hänen lähtömaassaan ei voitaisi taata.

Vajaa kolmannes on eri mieltä tai täysin eri mieltä väitteestä "Vakaviin rikoksiin Suomessa syyllistynyt ulkomaalainen pitää karkottaa lähtömaahan, vaikka palautettavan turvallisuutta lähtömaassa ei voi taata". Reilut viisi prosenttia ei ota kantaa väitteeseen.

Vaalikoneaineisto kattaa yhdeksän vaalipiiriä. Torstai-iltapäivään mennessä vaalikoneisiin oli vastannut yli tuhat eduskuntavaaliehdokasta.

Eniten karkotusten kannalla ovat Vaasan, Savo-Karjalan, Pirkanmaan ja Keski-Suomen ehdokkaat, joista noin 70 prosenttia olisi valmis karkotuksiin. Vähiten näin ajattelevat ehdokkaat Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireissä. Näissä vaalipiireissä puolet olisi valmis karkotuksiin.

Nykyisistä eduskuntapuolueiden ehdokkaista perussuomalaiset ovat lähes yksimielisiä väitteen kanssa; 99 prosenttia on karkottamisen kannalla.

– Miksi näin itsestään selvää asiaa täytyisi edes perustella, sanoo Kaakkois-Suomesta jatkokaudelle ehdolla oleva kansanedustaja Juho Eerola (ps.).

Myös valtaosa vaalikoneisiin vastanneista keskustan ja kokoomuksen ehdokkaista on karkottamisen kannalla. Keskustan ehdokkaista samaa mieltä väitteen kanssa on 86 prosenttia ja eri mieltä 12 prosenttia.

– Turvapaikkajärjestelmä ei ole rikollisten suojelua varten, sanoo esimerkiksi Keski-Suomessa ehdolla oleva Petri Honkonen (kesk.).

Kokoomuksen ehdokkaista palauttamisen kannalla on reilut 80 prosenttia. Eri mieltä on 15 prosenttia.

– Jos vaakakupissa painaa Suomen yhteiskunnallinen turvallisuus ja vakaviin rikoksiin syyllistyneen ulkomaalaisen turvallisuus, valitsen näistä ehdottomasti Suomen turvallisuuden, perustelee Juha-Matti Puhakka (kok.) Savo-Karjalan vaalipiiristä.

Myös esimerkiksi sinisten, Seitsemän tähden liikkeen, Liike Nytin ja kristillisdemokraattien ehdokkaista selvä enemmistä on vaarallisiin maihin karkottamisen kannalla.

SDP:n ehdokkaat väite jakaa. 55 prosenttia on samaa mieltä väitteen kanssa mutta 39 prosenttia eri mieltä.

– Karkotuksissa tulee noudattaa kansainvälisiä sopimuksia, joihin Suomi on sitoutunut, muistuttaa eri mieltä väitteen kanssa oleva Pentti Puoskari (sd.) Uudenmaan vaalipiiristä.

Eniten palauttamista vastustavat vihreiden ehdokkaat. Heistä lähes 80 prosenttia on eri mieltä väitteen kanssa, mutta 15 prosenttia kuitenkin samaa mieltä.

– Tuen sitä, että vakaviin rikoksiin syyllistynyt ulkomaalainen voidaan karkottaa, kuten nyt jo voidaan tehdä. Mutta pidän tärkeänä että noudatetaan Suomen perustuslakia, joka kieltää karkottamasta ulkomaalaista kuolemanvaaraan, sekä myös Suomen solmimia kansainvälisiä sopimuksia, sanoo täysin eri mieltä väitteen kanssa oleva, jatkokautta hakeva kansanedustaja Satu Hassi (vihr.) Pirkanmaan vaalipiiristä.

Vasemmistoliiton ehdokkaista noin 60 prosenttia on eri mieltä väitteen kanssa. RKP:n ehdokkaistaan enemmistö ei sallisi palautuksia, jos lähtömaa ei ole turvallinen.

Mielipiteet ovat eduskuntavaaliehdokkaiden, jotka ovat vastanneet Uutissuomalaisen kysymyksiin Mediatalo Keskisuomalaisen lehtien, joihin tämäkin lehti kuuluu, ja sanomalehti Karjalaisen vaalikoneissa Helsingin, Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Hämeen, Pirkanmaan, Kaakkois-Suomen, Savo-Karjalan, Vaasan ja Keski-Suomen vaalipiireissä. 

Keskustelu roihahti Oulussa

Keskustelu rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottamisesta heräsi tammikuussa, kun erityisesti Oulussa tuli ilmi useita ulkomaalaistaustaisten miesten alaikäisiin tyttöihin kohdistamia seksuaalirikoksia.

Suomessa oleskeleva ulkomaalainen voidaan karkottaa, mikäli hän on syyllistynyt vakavaan rikokseen. Kuitenkaan Suomen perustuslain mukaan ”ulkomaalaista ei saa karkottaa, luovuttaa tai palauttaa, jos häntä tämän vuoksi uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu”. Suomen sitovat asiassa myös useat kansainväliset sopimukset.

Useat poliitikot ehdottivat myös Suomen kansalaisuuden menettämistä, jos kansalaisuuden saanut syyllistyy törkeään rikokseen. Kansalaisuuden voi menettää vain, jos ihmisellä on myös jonkin toisen maan kansalaisuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Hallitus esittää pysyvän oleskeluluvan ehdoksi yhteiskunnan sääntöjen peruskurssia ja koetta – törkeään rikokseen syyllistynyt ehdotetaan karkotettavaksi20.2.2019 14.51
Lähes puolet välttyy karkotukselta – päätöksessä punnitaan rikosta ja siteitä Suomeen15.1.2019 06.10
Nyt se on varmaa: Seksuaalirikollisten karkotusta vaativa aloite etenee eduskuntaan14.1.2019 14.17

Kommentit (10)

Kommentit

Suomessa on tällä hetkellä n

Suomessa on tällä hetkellä n 8000 paperitonta. Jos rikollinen haluaa piiloutua häntä on melko vaikea löytää.

Eikö palautuksista puhuminen

Eikö palautuksista puhuminen olekaan enää rasismia? Tosin mitään konkreettista ei ole tulossa, mutta vaalien alla pitää olla vähän hövelimpi.

Kansaneläkelaitos maksaa

Kansaneläkelaitos maksaa Suomalaisille ISIS - taistelijoille toimeentulon. Edes pakolaisen riski Suomen kansalliselle turvallisuudelle ei ole pätevä syy pakolaisen suojeluaseman purkamiseen.Suojeluasema on ja pysyy! Kuulostaa maallikon korviin omituiselta! Ja tyhmältä!

Kun kansanedustajaehdokkaat

Kun kansanedustajaehdokkaat esittävät selvästi perustuslain vastaisia ja ihmisoikeuksien vastaisia ehdotuksiaan, kuten karkottamista vaarallisiin maihin, tulisi ymmärtää että he samalla diskvalifioivat itsensä kansanedustajina. Perustuslain 29 §: "Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset." Lainsäädäntötyöhön eli kansanedustajiksi ei pidä päästä sellaisten, jotka jo lähtökohtaisesti rikkovat tätä perustuslain määräystä. On ihmeellistä, että heitä hyväksytään edes ehdokkaiksi.

Kerroppa missä kohtaa

Kerroppa missä kohtaa perustuslakimme estää rikollisen ulkomaalaisen karkoituksen?

Kansaa miellyttävät

Kansaa miellyttävät mielipiteet ovat vallalla aina ennen vaaleja. Euroopan Unionia miellyttävät mielipiteet ovat vallalla taas heti vaalien jälkeen. Akateemiselle työttömälle: aitoon hengenvaaraan Suomesta ei ole karkoitettu yhtään turvapaikanhakijaa. Ongelmiin joutuneet ovat itse aiheuttaneet ongelmansa palautusten jälkeen. Suomessa voitonmerkkien näyttely ase lapasessa auton katolla johtaa putkaan tai likaiseen takkiin ja turpiinsaamiseen ja muslimimaissa siitä saa kuulan kalloon. Itse voi käytöksellään valita mitä tulevaisuudeltaan haluaa.

Minkä takia tää porukka menee

Minkä takia tää porukka menee lomailemaan maihin joihin ei voida hengenvaaraan takia palauttaa.jos kerrankin lomailee vaarallisella kotikonnuilla jääköön sinne

Kaiken tuen loppuminen 100%

Kaiken tuen loppuminen 100% ja aivan välittömästi rikoksen tapahduttua. Ko. hlön auttaminen ja suojelekinen kriminalisoitava joten eiköhän seuraava talvi ja routa aja "porsaan" kotiin ihan palauttamakin.

Mikseivät ole sitä jo nyt

Mikseivät ole sitä jo nyt tehneet kun ovat hallituksessa, tuskin tekevät jos uudelleen valitaan....?!

Ja Lahdessa, Kivimaan

Ja Lahdessa, Kivimaan koulussa palastui taas uusi alaikäisiä hyväksikäyttänyt ulkomaalaistaustainen, vieläpä kouluavustajan tittelillä toiminut! Uhreja paljastunut ainakin kolme. Vaan yllätys yllätys, YLEn sivuilta ei löytynyt juttua ja pikkujutuilla menneet muut mediatkin? On siis vaalikaranteeni päällä?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vaalit

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat