Mainos: TunnePuu

Askolalainen TunnePuu syntyi rakkaudesta puuhun

Mainos | TunnePuu Oy:n perustaja Pekka Väänänen on kolmannen sukupolven sahuri ja höyläri. Muutama vuosi sitten Väänänen jätti taakseen 15 vuoden pankkiuran ja perusti oman höyläämön. Kipinä yrittäjyyteen syntyi rakkaudesta puuhun.

”Puun kanssa tekemisessä on tunnetta ja tunnelmaa. Mikään ei voita vastasahatun puun tuoksua”, Väänänen kuvailee.

Aluksi höyläystä tehtiin vapaa-ajalla sen verran, kun muiden töiden lomassa ehdittiin. Ajatus oman yrityksen perustamisesta oli kuitenkin hautunut Väänäsen mielessä pitkään. Vaikka koneet ja höylät olivat valmiina, virallista liiketoimintaa ei haluttu aloittaa ennen kuin teräkalusto sekä laitteet terien valmistukseen ja huoltoon oli hankittu.

Nyt TunnePuulla on monipuoliset puitteet valmistaa erityisteriä, joiden avulla voidaan tehdä asiakkaan tarpeeseen räätälöityjä puutuotteita. Tyypillisiä tilaustuotteita ovat mm. muotolistat, ulkovuorilaudat ja lattialankut. Myös erityisesti terasseissa suositulle Siperian lehtikuuselle riittää kysyntää.

Puun valinta ja huolellinen käsittely ovat pienen höyläämön valttikortteja

TunnePuun tyypillisiä asiakkaita ovat sekä yksityiset rakentajat että yritykset. Monenkirjavaa asiakaskuntaa yhdistää se, että heille puun valikoiminen ja käsittely on tärkeää. Monet haluavat, että puu on juuri samanlaista kuin alkuperäisessä, esimerkiksi satoja vuosia vanhassa kohteessa.

”Suurilla tehtailla harvemmin ehditään paneutua lajitteluun ja valintaan, kun taas pienellä toimijalla on mahdollisuus keskittyä näihin enemmän. Meille on olennaista, miten puu käsitellään. Se, miten päin puu on höylällä ja mihin suuntaan syyt osoittavat on monille asiakkaillemme erittäin tärkeää”, Väänänen kertoo.

Väänänen on iloinen nähdessään, että puun suosio rakentamisessa ja sisustamisessa kasvaa. Hän kuitenkin toivoo, että yhä useammin pysähdyttäisiin miettimään, käytetäänkö uusiutuvia materiaaleja vai esimerkiksi teollisesti valmistettuja kuitulevyjä.

”Puu on paitsi ekologisesti kestävä materiaali, sitä voi muokata ajan saatossa, joten se on myös esteettisesti kestävää. Aina ei tarvita edes ammattilaisen apua, koska esimerkiksi listojen maalaus sujuu hyvin aloittelijaltakin”, Väänänen muistuttaa.

Väänänen uskoo, että puun käyttö lisääntyisi, jos sen terveysvaikutuksista oltaisiin tietoisempia.

”Läheskään kaikki eivät tiedä puun positiivisista vaikutuksista terveyteen. Puu on hieno materiaali, sillä se on luonnostaan likaa hylkivä, antibakteerinen ja se säätelee kosteutta ja lämpöä. Lisäksi se on tunnelmaltaan lämmin ja mukavan tuntuinen”, Väänänen jatkaa.

Vastuullisuus on liiketoiminnan A ja O

Vastuu ympäristöstä ja asiakkaista on määrittänyt pitkälti TunnePuun toimintaa. Kaikki tuotteet valmistetaan höyläämön oman pienvesivoimalan tuottamalla uusiutuvalla energialla ja puutavara hyödynnetään viimeistä purua myöten: Ylijäämäpuusta tehdään esimerkiksi polttopuita myyntiin tai haketta höyläämön omaan käyttöön. Asiakasvastuussa taas luottamuksen rakentaminen on toiminnan ytimessä.

”Tärkeintä on, että sovitusta pidetään kiinni. Tykkään myös usein haastaa asiakkaitamme harkitsemaan erilaisia vaihtoehtoja, koska kaikki eivät välttämättä edes tiedä, mitä haluavat. Me pyrimme yhdessä löytämään asiakkaallemme parhaan ratkaisun”, Väänänen päättää.

Pystymme höyläämään puuta asiakkaan omien mallien mukaisesti. Valmistamme ja höyläämme tilaustyönä pieniäkin sarjoja. Höyläämön tuotteemme ovat lähinnä niitä, joita ei rautakaupan valikoimasta ole saatavilla. Pidämme myös kattavaa varastoa erikoislistoista.

Verkkokaupassa näkyvillä tuotehinnoila helpotamme asiakkaan tietoisuutta hinnoista. Meillä on kyky joustaa palveluajoissa asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Kattava terävalikoima, oma terätuotanto sekä erikoistuminen pieniin tuotantoeriin mahdollistavat asiakkaalle nopean toimituksen ja omien toiveiden mukaisen puutavaran käytön.

TunnePuu

Puukauppa