Mainos: LähiTapiola

Parkkipaikoilla kolisee Suomessa päivittäin – Itäisellä Uudellamaalla kolisee eniten Porvoossa

Pysäköintialueilla sattuu Suomessa keskimäärin yli sata liikennevahinkoa joka päivä. Itä-Uudenmaan kunnista selvästi useimmin pysäköintialueilla kolisee Porvoossa. Noin puolet autoilijoista välttelee hankaliksi kokemiaan parkkipaikkoja ehkäistäkseen kolhuja. Varovainen kannattaa olla etenkin peruutustilanteissa.

Mainos | Parkkipaikoilla tulee kolhuja Suomessa harva se päivä. Onnettomuustietoinstituutin (OTI) mukaan vuonna 2019 vakuutusyhtiöt korvasivat kaikkiaan lähes 45 000 pysäköintialueilla sattunutta liikennevahinkoa. Jos nämä vahingot jaettaisiin tasan vuoden jokaiselle päivälle, pysäköintialueilla sattuu keskimäärin runsaat 120 liikennevahinkoa päivässä.

OTIn tilastot antavat kuvaa lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista, eli syyttömälle osapuolelle tulleista omaisuusvahingoista sekä henkilövahingoista. Lisäksi merkittävä määrä parkkipaikoilla sattuneita kolhuja ja kolarivaurioita korvataan vuosittain ajoneuvojen vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta. Paljon kolhuja jää myös tilastojen ulkopuolelle.

OTI:n tilastojen mukaan Porvoon pysäköintialueilla sattui vuonna 2019 kaikkiaan 500 liikennevahinkoa. Tämä oli 25:nneksi eniten kaikista Suomen kunnista. Maakunnan alueella yli kolmesataa pysäköintialuevahinkoa sattui myös Järvenpäässä (363), Tuusulassa (322) ja Nurmijärvellä (301). Pienimmissä kunnissa sattuu vähemmän vahinkoja, Sipoossa (159), Loviisassa (143), Askolassa (33), Pornainissa (30), Myrskylässä (12) ja Pukkilassa (11).

- Pelti kolisee parkkipaikoilla usein esimerkiksi peruuttaessa, väistämistilanteissa tai auton ovea avatessa. Onneksi vahingot ovat yleensä nimenomaan peltivaurioita ja loukkaantumisilta yleensä vältytään, koska vauhdit ovat matalat. Kolhujen ja loukkaantumisten ehkäisemiseksi pysäköintialueella ajaessa kannattaa kuitenkin olla hyvin tarkkana, koska jalankulkija tai toinen ajoneuvo voi helposti jäädä rattia kääntäessä havaitsematta, sanoo korvausjohtaja Göran Ahlgren LähiTapiola Uusimaasta.

Huolimattomuuden, epäselvien väistämistilanteiden sekä ovien avauksien lisäksi voivat parkkipaikkakolhujen taustatekijöinä olla autojen määrän tasainen kasvu mutta myös se, että autot ovat viime vuosikymmeninä kasvaneet koossa, kun taas parkkiruudut harvemmin.

Lue lisää mikä vakuutusturva korvaa parkkipaikkavahingot.

Kolisiko pelti parkkipaikalla? Ohjeita toimintaan vahinkotilanteessa 

Jos kolhaisit toisen autoa, on reilua jättää yhteystietosi tai jäädä odottamaan auton omistajan saapumista.

Jos kaksi ajoneuvoa kolaroi, pyrkikää selvittelemään tilannetta mahdollisimman paljon paikan päällä

o Merkitse muistiin vastapuolen nimi, osoite, puhelinnumero ja vakuutusyhtiö sekä ajoneuvon rekisteritunnus

o Jos tapahtumalla on todistajia, pyydä heidän yhteistietonsa

o Ota kuvia vahingoista ja tapahtumapaikasta esimerkiksi kännykkäkameralla tai laadi siitä piirros

o Etenkin epäselvissä tilanteissa on hyvä, jos tapahtuneella on silminnäkijöitä tai tapahtumapaikasta on kuvia

Älä ota vahingosta vastaan rahallista korvausta kolaripaikalla tai maksa vahingon kärsineelle suoraa korvausta, vaan selvitä vahinko vakuutusyhtiön kanssa. Pienestäkin vahingosta voi aiheutua yllättävän suuret euromääräiset korjauskustannukset. Jos jotakin sovitaan kolaripaikalla, tee sopimus kirjallisesti.

• Jos autoasi on kolhittu, mutta tekijästä ei ole tietoa, vahinko voidaan korvata kaskoon kuuluvasta pysäköintivakuutuksesta.

• LähiTapiolan asiakas voi tehdä ilmoituksen vahingosta verkossa tai esimerkiksi soittamalla korvauspalveluumme. Neuvomme vahingon tarkastamisessa ja korjaamon valinnassa.

Osta suomen suosituin autovakuutus.