Mistä löytyvät arjen sankarit – Juha ”Peris” Perälä tutkii ja paljastaa kolme näkökulmaa

Kun Juha ”Peris” Perälä tutustuu mielenkiintoisiin ammatteihin ja ihmisiin, moni kysymys saa vastauksen. Miksi kuulua liittoon, mitä pääluottamusmies tekee? Missä tehtiin ensimmäiset sakset, mistä lipeä valmistettiin ja onko kuivapesua olemassakaan?

Mainos | Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastauksia etsii mediapersoona Juha ”Peris” Perälä, jonka kyselyikä liittyy Teollisuusliiton tuottamaan podcast-sarjaan. Periksen luotsaamana työelämästään kertovat liiton jäsenet ja muut vieraat eri puolilta Suomea. Luvassa on kaikkiaan kymmenen jaksoa, joista ensimmäiset ovat jo pärähtäneet eetteriin.

Peris tutkii -podcast on osa Teollisuusliiton tämän vuoden kampanjaa, jossa tuodaan esiin työehtosopimusten merkitystä arjessa ja elämässä – nyt ja tulevaisuudessa. Tiesitkö, että nimenomaan sopimisen ansiosta suomalaisilla on mm. vähimmäispalkka, vuorotyölisät, lomarahat, pekkaspäivät, kulukorvaukset, päivärahat ja reilut pelisäännöt?

Periksen kyydissä pääsee hyppäämään vaikka suoraan syvään päätyyn. Ensimmäisissä jaksoissa työelämästä keskustellaan Jarmon, Antin ja Pian kanssa. 

Fiskarsilla koneistajana työskentelevä Jarmo Partanen on pitkän linjan liittolainen ja pääluottamusmies. Jäsenkortissa lukee vuosiluku 1980.

”Jäsenyys on kuin vakuutus siltä varalta, että sattuu jotain, vaikka irtisanominen. Oman uran aikana on ollut monesti liitosta hyötyä, kun on jouduttu kinaamaan asioista. Kyllä yleissitovuudesta tulee pitää kiinni. Pääluottamusmiehenä tuon uusille työntekijöille esiin sitä, miksi kannattaa liittyä liittoon. Meillä järjestäytymisaste on päälle 95 prosenttia”, Jarmo kertoo.

Tuotannon työntekijänä ja pääluottamusmiehenä Jukkatalo Oy:ssä toimiva Antti Knuutinen liittyi liittoon 2003, kun takana oli pari kuukautta työelämää.

”Silloisen pääluottamusmiehen innostamana liityin ja ymmärsin, että jos vaikka määräaikaista pestiäni ei jatketa, liittoon kuulumisesta on etua. Liitto ajaa työntekijän asiaa, pitää sopimuksista kiinni ja on tärkeä kaiken varalta. Meillä liittoon kuulumineen on ikään kuin verissä ja järjestäytymisaste yli 90 prosenttia.”

Pesulatyöntekijä ja valtakunnallinen pääluottamusmies Pia Saloranta on kuulunut liittoon 16-vuotiaasta eli vaatturiksi valmistumisestaan alkaen. ”Ensimmäisenä työpäivänä liityin. Meillä oli pääluottamusmies, joka todella piti työntekijöiden puolta. Sain häneltä paljon vaikutteita ja ajattelin, että olisinpa noin rohkea.”

Liitto merkitsee Pialle turvaa ja oikeudenmukaista kohtelua. Rohkeuttakin on tarvittu, kun Pia hyppäsi vuodenvaihteessa uuteen pestiin. ”Menin suoraan ja aika tietämättömänä keskelle kovia yt-neuvotteluja, irtisanomisia, lomautuksia ja työajanlyhennyksiä.”

Peris saa vastauksia myös kiperiin kysymyksiinsä, kuten siihen, että ensimmäiset sakset valmistettiin Egyptissä jo 1500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Lipeää tehtiin aikanaan koivuntuhkasta. Vaatteet eivät kuitenkaan puhdistu kuivapesussa, sillä oikea termi on kemiallinen pesu.

Liity jo tänään!

Teollisuusliitto tekee jatkossakin työehtosopimukset jäsentensä parhaaksi kaikilla sopimusaloillansa. Sinä Teet Elämäsi Sopparin, kun me olemme sopimassa sitä. Lue lisää: suntessi.fi.

www.teollisuusliitto.fi

Lue lisää