Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

Mainos | Suomen eri puolin voidaan eri tavoin. Katso kartalta, miten sinun kotiseudullasi sairastetaan! Voit myös testata, mitkä ovat suurimmat terveysriskisi. Lisäksi asiantuntijamme antaa vinkit kansansairauksien ennaltaehkäisyyn.

Tee testi ja selvitä, mihin kansansairauteen tilastojen valossa todennäköisimmin sairastut.

Kartta kertoo erot

Suomessa niin julkinen kuin yksityinen sektori on ansiokkaasti tutkinut kansan hyvinvointia ja tilastoinut terveystietoja ja terveydenhuollon kulurakennetta vuosikymmenien ajan.

Yksi hyvä tapa tarkastella suomalaisten vointia on perehtyä THL:n sairastavuusindeksiin, joka kuvaa väestön sairastavuutta Suomen eri alueilla suhteessa koko maahan. Uudellamaalla asuvat sairastavuusindeksin mukaan maan toiseksi terveimmät ihmiset. Yksittäisistä sairausryhmistä suurin indeksiluku Uudellamaalla on syövällä.

Voit tutustua suomalaisten ja suomalaisen terveydenhuollon tilaan tarkemmin kartan avulla.

Lääkkeeksi uudenlaista ennaltaehkäisyä

Nykyisellään järjestelmämme ei pysty panostamaan ennaltaehkäisyyn riittävästi, jotta kansansairauksien yleistyminen saataisiin kuriin – niin kasvukeskuksissa kuin haja-asutusalueilla.

”Tällä hetkellä kansansairauksien tila Suomessa on hälyttävä ja perusterveydenhuolto on rapautunut. Lääkärin ja hoitajan vastaanotolla ei ehditä eikä pystytä kaikkeen ja meiltä puuttuvat keinot tehdä ennaltaehkäisyä järjestelmällisesti”, tiivistää LähiTapiolan kehitysjohtaja Harri Aho.

Siksi tällä hetkellä kaivataan kipeästi uusia ratkaisuja ja tehokkaampaa terveydenhuollon johtamista, jotta pystyisimme paremmin huolehtimaan kaikista.

Helpotusta kansansairauksien kanssa kamppailevalle terveydenhuollolle tarjoavat muun muassa uudet digitaaliset etälääkäripalvelut. Vuonna 2018 LähiTapiola avasi oman palvelunsa TerveysHelpin sujuvoittamaan hoitoon pääsyä.

”Me voimme jo nyt TerveysHelpin avulla osoittaa, että voimme tehostaa hoitoa etänä dramaattisen paljon verrattuna siihen, että jokainen asiakas kävisi fyysisesti lääkäriasemalla tai sairaalassa”, Aho selventää.

Ja lopuksi ne vinkit!

Suomalaisia siis vaivaavat kansansairaudet eri tavoin eri puolin maata ja koko terveydenhuollon järjestelmä on koetuksella. Onneksi omaan vointiin – myös kansansairauksiin – voi kuitenkin vaikuttaa itse! LähiTapiolan terveysjohtaja, lääketieteen tohtori Jani Tikkanen antaa vinkit kansansairauksien ennaltaehkäisyyn.

Elintavat ratkaisevat paljon:

1. Liiku riittävästi

2. Syö oikein

3. Vähennä päihteitä

Elintavoilla on suuri merkitys, mutta kaikkea nekään eivät ratkaise. Tuleva kannattaa siis turvata – me kerromme miten.