Asuntomurto voi yllättää lomalta palaajan – lue LähiTapiola Uusimaan vinkit murtojen ehkäisyyn

Kesän lomakaudet jättävät asunnot tyhjilleen asukkaiden lähtiessä mökeille ja matkoille, mikä saa murtovarkaat kiinnostumaan. Lomakaudet näkyvätkin murtotilastoissa tyypillisesti piikkinä.

Mainos | Kesällä suomalaiset viettävät pidempiä aikoja poissa kotoaan, kun lämpimät säät houkuttelevat mökeille ja matkustelemaan. Ihanuutensa lisäksi kesäsesonki tuo mukanaan myös potentiaalisia uhkia, kun murtovarkaat ovat aktiivisesti liikkeellä. LähiTapiolan tuoreimmasta Arjen katsaus –kyselystä selviää, että jopa 11 prosenttia suomalaisista on kokenut asuntomurron. Uudellamaalla asuvista murron on kokenut 13 prosenttia asukkaista. Murrot ovat koskettaneet siten noin joka seitsemättä uusimaalaista.

LähiTapiola Uusimaan korvausjohtaja Göran Ahlgrenin mukaan asuntomurtojen yhteydessä varastetaan usein esimerkiksi koruja, rahaa ja muita arvoesineitä, mutta myös työkaluja varastetaan paljon varastotiloista.

– Varastetun omaisuuden lisäksi paljon harmia, lisäkustannuksia ja ylimääräistä työtä aiheuttavat varkaiden jälkeensä jättämä sotku; rikotut ovet, ikkunat ja kaapistot sekä sotketut paikat. Myös esimerkiksi vanhojen, perintönä saatujen esineiden tunnearvoahan ei mikään raha tai vakuutus pysty korvaamaan ja tämän vuoksi vahinkojen ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa, sanoo Ahlgren.

Murtoihin varautuminen on osa jokaisen talouden turvallista arkea. Murtojen ehkäisyssä suomalaiset luottavat Arjen katsaus -kyselyn mukaan eniten hyvin perinteisiin keinoihin. Joka neljäs (25 %) pyytää naapuria tai tuttavaa tyhjentämään postilaatikon tai käymään asunnolla silloin tällöin. Noin joka kolmas (29 %) pyrkii pitämään kotinsa asutun näköisenä loman aikana. Jopa 36 prosenttia suomalaisista välttää kertomasta lomamatkoista sosiaalisessa mediassa. Nämä keinot ovat ehdottoman tärkeitä, mutta murtojen yleisyys kertoo, ettei suojautuminen ole vielä riittävällä tasolla. Hälyttävää on myös se, että jopa 20 % suomalaisista kertoo, ettei tee joko mitään ehdotetuista keinoista tai suojaudu murtojen osalta lainkaan.

LähiTapiolan vinkit murtovarkauksien ehkäisemiseen

1) Hyvät naapuruussuhteet. Naapuri on usein ensimmäinen ihminen, joka huomaa murron jäljet tai epäilyttävän toiminnan pihapiirissä. Siksi naapuruussuhteet kannattaakin pitää mahdollisuuksien mukaan läheisinä. Loman yhteydessä naapurin kanssa voi sopia pihapiirin silmälläpidosta vaikkapa kukkien kastelun tai postien hakemisen yhteydessä.

2) Asutun näköinen koti. Asutun näköinen koti ehkäisee tehokkaasti murtoja. Esimerkiksi sisä- ja pihavaloja voi kätevästi ajastaa ajastettavilla pistorasioilla.

3) Lukitukset kuntoon. Hyvin lukittuun taloon on vaikeampaa murtautua. Ensisijaista on huolehtia kunnolliset lukot kaikkiin talon ja piharakennusten sisäänkäynteihin. Myös vahvistetut ovet tai ovien varmuuslukot kannattaa ottaa harkintaan osaksi murtoturvallisen kodin suunnittelua. Avaimet ajoneuvoihin ynnä muihin säilytetään turvallisessa paikassa tai mukana matkassa.

4) Murtohälyttimet ja niistä kertovat merkinnät. Murtohälyttimien asentaminen voi säikäyttää varkaat pois. Usein jo hälyttimistä kertovat tarrat pitävät varkaat loitolla.

5) Yksityisyyden vaaliminen. Lomamatkoista julkisesti kertomista kannattaa välttää, jotta varkaat eivät voi käyttää tietoja tyhjilleen jääneestä asunnosta hyödykseen.

Olethan varautunut vahinkoihin myös kotivakuutuksella?

Kotivakuutus on vakuutus kotisi vahinkojen varalle, jotta arki jatkuu huolettomasti myös vahingon jälkeen. LähiTapiolan kotivakuutus on testivoittaja 2022 Kuluttaja-lehden kotivakuutusvertailussa. Saat nyt kodin irtaimistovakuutuksesta –30 % vuodeksi. Alennuksen saat 30.9.2022 asti verkosta.

Tutustu ja osta sinulle sopiva kotivakuutus täältä.

Kyselyn vastaajat vastaavat karkeasti Suomen 15–74 vuotiasta väestöä. Tulosten virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä. Kyselyyn vastasi 1085 henkilöä. Kyselyn toteutti Kantar TNS.

LähiTapiola Uusimaa on paikallinen vakuutusyhtiö ja osa LähiTapiola-ryhmää.

Tutustu LähiTapiola Uusimaahan tästä.

Lue lisää