Migri valmistautuu Välimeren alueelta siirrettävien alaikäisten vastaanottamiseen – ensimmäiset siirrot touko-kesäkuussa

Hallitus on aiemmin ilmoittanut ottavansa vastaan Välimeren alueelta 175 turvapaikanhakijaa. Martti Kainulainen / LEHTIKUVA

STT

Maahanmuuttovirasto (Migri) alkaa valmistautua Välimeren alueelta siirrettävien alaikäisten vastaanottamiseen. Ilman huoltajia oleville lapsille tarkoitettuja vastaanottokeskuksia laajennetaan. Lisäksi perustetaan uusi ryhmäkoti, jonka sijaintia ei ole vielä päätetty. Vastaanottokeskuspaikkoja lisätään nykyisissä yksiköissä eri puolella Suomea.

Kaikkiaan uusia paikkoja perustetaan noin sadalle alaikäiselle turvapaikanhakijalle. Alaikäisille suunnattujen vastaanottopaikkojen määrä kokonaisuutena kaksinkertaistuu, Migri kertoo tiedotteessaan.

Suurin osa ilman huoltajaa olevista lapsista vastaanotetaan pakolaisleireiltä Kreikasta. Siirtoja voidaan vastaanottaa myös Kyprokselta, Maltalta ja Italiasta.

Kreikan saarilla sijaitsevilla leireillä on arvioitu olevan jumissa noin 40 000 ihmistä. Koronaviruksen leviäminen leireille on suuri huoli.

Siirtojen toteuttamiseen arvioidaan menevän muutamia kuukausia

Migrin mukaan ensimmäiset siirrot toteutetaan todennäköisesti touko–kesäkuussa. Kaikki eivät saavu Suomeen yhtä aikaa, ja siirtojen toteuttamiseen menee luultavasti muutamia kuukausia.

Koronatilanne huomioidaan siirroissa. Esimerkiksi jokaiselle tehdään ennen ja jälkeen siirron terveystarkastus, johon kuuluu koronatestaus.

Ennen keskukseen siirtymistä myös alaikäisille järjestetään 14 vuorokauden karanteenia vastaava järjestely. Migrin mukaan tämä toteutuu tavanomaista ryhmäkotia vastaavissa olosuhteissa.

Suomen hallitus on aiemmin ilmoittanut ottavansa vastaan Välimeren alueelta 175 turvapaikanhakijaa. Sisäministeriö kertoi kuun alussa, että koronavirustilanteen vuoksi asetetut matkustusrajoitukset hidastavat asiaa, ja siirtojen toteuttaminen aloitetaan, kun se on käytännössä mahdollista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Viides koronaton päivä Porvoossa  – kaupunki valmistelee maskien jakelun käynnistämistä
 2. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen uusi päällikkö tulee Hämeestä
 3. Tehyn puheenjohtaja, Millariikka Rytkönen, kolumni: Minulla on unelmia
 4. Crossfyre soittaa kesän ainokaisen porvoolaisella huoltoasemalla – yhtyeen perustajajäsen Danny Liljestrand näkee Yhdysvallat mahdollisuuksien maana, jos on ahkera
 5. Porvoo suunnittelee äänestys- alueiden vähentämistä – keskustaryhmä ärähti jo Pohjois-Porvoon puolesta
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 8. Smaku järjestetään, mutta päätapahtuma jää väliin – luvassa monipuolinen kattaus makuelämyksiä
 9. Fortum aloitti YVA-menettelyn Loviisan ydinvoimalaitoksen jatkoluvasta - päätökset jatkosta parin vuoden kuluessa
 10. 598 ekaluokkalaista lähti koulutielle keskiviikkona
 11. Porvoolainen Lamor hermostui kasvomaskien hintoihin – alkaa myydä suojaimia "järkihintaan"
 12. Koronatestejä otetaan Näsissä pian joka kolmas minuutti – vastauksissa viivettä
 13. Porvoolaisyritykset hakeneet vaisusti valtion kustannustukea koronan vuoksi – "Jokainen euro on tärkeä"
 14. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 15. Poliisia pakoon lähtenyt vaaransi liikenteen Porvoossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.