Liikuntakyvyttömän avopuolisonsa taposta syytetty mies mielentilatutkimukseen

STT

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus määräsi perjantaina mielentilatutkimukseen miehen, jota syytetään liikuntakyvyttömän avopuolisonsa taposta viime vuoden joulukuussa.

Oikeus toteaa, että syytetty ojensi naiselle insuliinia ja muita lääkkeitä sen jälkeen, kun pariskunta oli keskustellut itsemurhan tekemisestä yhdessä. Mies kävi nukkumaan ja soitti hätäkeskukseen vasta, kun nainen oli kuollut.

Tätä ennen pariskunta oli valvonut kaksi tai kolme vuorokautta. Lisäksi molemmat olivat käyttäneet alkoholia, nainen runsaammin. Käräjäoikeuden välituomion mukaan nainen oli ensimmäisenä sanonut haluavansa tehdä itsemurhan.

Mies annosteli naiselle useiden päivien lääkkeet sekä ojensi tälle useita insuliinikyniä ja laittoi niistä yhteen valmiiksi neulan kiinni. Nainen söi lääkkeet ja pisti itse insuliinin.

Oikeus toteaa, että naisen kuolema aiheutui insuliinin yliannostuksesta yhdistettynä muiden lääkkeiden ja runsaan alkoholin vaikutukseen. Kuolemaan ovat mahdollisesti myötävaikuttaneet myös naisen muut sairaudet.

Pariskunta oli asunut yhdessä kolmisen vuotta, ja mies oli ollut naisen omaishoitaja.

Mies piti tekoaan avunantona itsemurhaan

Käräjäoikeuden mukaan mies ei estänyt avopuolisonsa kuolemaa, vaikka hänellä olisi ollut siihen erityinen velvollisuus. Oikeus katsoo, että mies on tarkoittanut tappaa avopuolisonsa tai ainakin pitänyt tämän kuolemaa varsin todennäköisenä seurauksena toiminnastaan.

Syytetty on katsonut, että hänen menettelyään on pidettävä korkeintaan avunantona itsemurhaan, josta ei tule tuomita rangaistukseen.

Käräjäoikeuden mukaan mies on toiminut rangaistavalla tavalla. Oikeus ottaa kantaa rikosnimikkeeseen vasta mielentilatutkimuksen valmistuttua.

Syyttäjä on vaatinut miehelle vähintään kahdeksan vuoden vankeutta taposta. Lisäksi syyttäjä on esittänyt kaksi vaihtoehtoista syytettä, joista toinen on tapon yritys. Toisen vaihtoehtoisen syytteen mukaan mies syyllistyi törkeään kuolemantuottamukseen tai törkeään vammantuottamukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. ”Lähijunaliikenne Helsingistä Porvooseen pitää toteuttaa nopeasti” – Kansanedustaja ei jäisi odottelemaan itäisiä oikoratoja
 2. Yksi uusi koronatartunta Porvoossa perjantaina
 3. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 4. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 5. Valtion tuella nollatulokseen – Porvoon arvioidaan saavan lisäbudjetista 14–16 miljoonaa
 6. Kymmenen upseeriylennystä Itä-Uudellemaalle
 7. Tanska ja Wiksten kuntavaaliehdokkaiksi – kokoomuksella nyt kymmenen koossa
 8. Porvoon Näsin lähiliikuntapaikalle ja kuntoportaille valtionavustusta – kuntoportaita rakennetaan jo ja lähiliikuntapaikan rakentaminen alkaa nyt kesäkuussa
 9. Ilkivaltaa leikkipuistossa Ylä-Haikkoossa – puisto suljettu korjausten ajaksi
 10. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 11. Paluu lähiopetukseen ei kasvattanut koronatartuntojen määrää Porvoossa – torstai oli 5. päivä ilman uusia tartuntoja
 12. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 13. Tapaamistuvat saapuivat palvelutaloihin – läheistään voi nyt tavata turvallisesti ilman kasvomaskia ja turvavälejä
 14. "Maksimiyleisökapasiteetti on 450 henkeä" – huippumusasta nautitaan sittenkin Helsingin perinteisessä festaripaikassa kesäkuussa
 15. Tieliikennelaki muuttuu kesän kynnyksellä, mikä muuttuu nopeusrajoituksissa? – Liikenneopettaja vastaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.